Kayyumlara karşı sokağa çıktılar

img

HABER MERKEZİ  – HDP'li üç büyükşehir belediyesinekayyum atanması partilileri sokağa döktü. Gösterilen tepkilerde AKP hükümetinin attığı bu adımla meşruiyetini bütünüyle yitirdiği ifade edilip, demokrasinin ancak ortak ve kararlı mücadeleyle kazanabileceği mesajı verildi. 

İçişleri Bakanlığı tarafından HDP’li Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanması sözkonusu iller başta olmak üzere birçok kentte protestoları beraberinde getirdi.

Mardin’de  kayyum atanan diğer iki kentte olduğu gibi polis kuşatmasına alınan Büyükşehir Belediyesi binasına sokulmayan Eşbaşkan Figen Altındağ ve partili belediye meclis üyelerinin bekleyişleri sürerken, kent halkı iradesine sahip çıkmak ve tepkilerini göstermek üzere belediye binasının önüne geldi.
 
HDP milletvekilleri Ömer Öcalan, Hüseyin Kaçmaz ve Ayşe Sürücü’nün de aralarında olduğu kitle belediye binasına girmek istedi ancak çevik kuvvet polisleri ve özel harekat polislerinin engeli ile karşılaştı.
 
‘BAKANLIK HIRSIZLIKLARIN ORTAĞI OLMUŞTUR’
 
Karlılaşılan bu engelleme üzerine belediye binasının önünde açıklama yapıldı. Burada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Eylem Amak, 31 Mart seçimlerine partilerinin Diyarbakır’da yüzde 63, Mardin’de yüzde 56 ve Van’da ise yüzde 53 oyla belediyeleri kazandığını hatırlatarak, “Belediye eşbaşkanlarımız İçişleri Bakanlığı’nın yalanlara ve hukuksuz gerekçelere dayalı bir emri ile görevden alınmıştır. Belediye Meclis üyelerimize ve belediyelerimizde çalışanlara yönelik ağır bir gözaltı operasyonu halen sürmektedir. Bu yeni ve açık bir siyasi darbedir. Bu aynı zamanda Kürt halkının siyasi iradesine dönük açık ve düşmanca bir tutumdur. İçişleri Bakanlığı hak ve özgürlüklerin gasp edilmesinin, provokasyonların, demokrasinin zerresini bile bırakmayan karar ve uygulamaların tetikçisidir ve bir darbe odağıdır” dedi. 
 
Amak, Diyarbakır, Mardin ve Van başta olmak üzere bütün belediyelerin kaynaklarının kayyumlar döneminde tüketildiğini ve geride bir enkaz bırakıldığını ifade etti.
 
Amak, “İçişleri Bakanlığı ve iktidar, Sayıştay raporlarında da görüldüğü gibi kayyumlar aracılığıyla yolsuzlukların ve hırsızlıkların odağı olmuştur. Bu iktidar ve İçişleri Bakanlığı geçmiş kayyum döneminde yapılmış olan yolsuzlukların ve usulsüzlüklerin ortaya çıkarılmasını, halkın kaynaklarını çalıp çırpan kayyımların rezilliklerinin ortaya saçılmasını hazmedememiştir. Yerelde de asker ve sivil bürokrasi bu yolsuzluk düzeninden beslendiği için kayyımlar döneminin destekçisi olmuştur. Bu iktidarın zerre kadar demokratik meşruiyeti kalmamıştır. Halkın iradesini gasp etmek, seçim sonucunda sandıkta kazanamadıklarını devlet şiddeti, zoru ve hilesi ile gasp etmek bu iktidarın, AKP-MHP ittifakının bir olağanı olmuştur” ifaderlerini kullandı.
 
‘ORTAK MÜCADELEYLE KAZANABİLİRİZ’
 
Ancak halkın bu yönelimi kabul etmeyeceğini ifade eden Amak, şunları kaydetti: “Halkın iradesini gasp eden, sandık iradesini ve seçimleri tanımayan bir iktidar karşısında tüm demokrasi güçlerini, vicdan sahibi tüm yurttaşlarımızı, Meclis içindeki ve dışındaki tüm muhalefet partilerini, sivil toplum kuruluşlarını, sendika ve meslek birliklerini, demokratik dernekleri dayanışmaya çağırıyoruz. Bu iktidara karşı bütün meşru ve demokratik mücadele yollarını kullanmak hem anayasal hem de evrensel hukuktan kaynaklanan tartışılmaz bir haktır. Demokrasiyi ancak demokrasi güçlerinin ortak ve kararlı mücadelesi ile kazanabiliriz. Türkiye’nin her bir köşesinde 31 Mart ve 23 Haziran’da oy kullanmış, AKP-MHP ittifakının kaybetmesi ve demokrasinin kazanması için çalışmış olan herkese çağrımızdır. Bu sadece HDP’nin ve Kürt halkının sorunu değildir; tüm Türkiye halklarının, tüm demokrasi güçlerinin ortak sorunudur. Susmayın, susmak onaylamaktır.” 
 
HDP’Lİ ÖCALAN: KAYBEDECEKSİNİZ
 
Onun ardından konuşan HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan da, Türkiye’nin geri dönüşü olmayan bir yola girdiğini kaydetti. Kayyum politikası ile halklar arasındaki sorunların daha fazla derinleştirildiği uyarısında  bulunan Öcalan, “Biz her defasında barışa ve demokratik siyasete çağrı yaptık. Ama birileri bu ülkenin kimyası ile oynuyor. Birileri provokasyon peşindedir. Bu provokasyonların bir an önce durdurulması gerekiyor. Halkın belediyesi, halkın iradesi TOMA ile polis gücü ile işgal edilemez. Bu kabul edilemez” diyerek, hükümetten açıklama beklediklerini söyledi.
 
İktidarın yasalara göre değil, duygularına göre hareket ettiğini de söyleyen Öcalan, “Kaybedeceksiniz. Halkların birlikteliği kazanacaktır. Halkların kardeşliği kazanacaktır. Siz bu ülkeyi çatışmaya, savaşa sürüklüyorsunuz. Ama biz buradayız” diye konuştu. 
 
KAÇMAZ: TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE GİDECEK
 
HDP’li Milletvekili Hüseyin Kaçmaz ise, yaşananların AKP-MHP’nin Türkiye’ye yaşattığı zulmün bir göstergesi olduğunu vurguladı.
 
Kaçmaz, “Demokrasiye inanmayanlar, hukuka, adalete inanmayanlar, bugün yine Kürt halkının ve HDP’li seçmenin iradesini gasp etti. Hukuku tanımadıklarını bir kez daha deklare ettiler. Ama şunu bilsinler girdikleri Suriye bataklığında da, girdikleri Kürt politikasındaki savaş politikasında da bu ülkeye dayattıkları hukuksuzluklarda da bu halk onlara gereken dersi verecektir” dedi. 
 
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Kaçmaz, “Diplomasız AKP Genel Başkanı bu halkın iradesi ile tarihin çöplüğüne gidecektir. Susmadık, susmayacağız” diye ekledi.
 
Yapılan konuşmaların ardından kitle, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganı atarak belediye binasının karşısına geçip, bekleyişini burada sürdürmeye başladı. Yoldan geçen araçsürücüleri de korna çalıp, zafer işaretleri yaparak eylemcilere destek verdi. 
 
Öte yandan KESK Mardin Şubesi ve Mardin Tabip Odası da yaptıkları açıklamalarla kayyum atamalarına tepki gösterdi. 
 
VAN
 
Van'da da kayyum atamasına HDP İl Örgütü binasında önüne yapılan basın açıklaması ile tepki gösterildi. Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde konuşan HDP Van İl Eşbaşkanı Ümit Dede, bu kararın yeni ve açık bir siyasi darbe olduğunu belirterek,“Kürt halkının siyasi iradesine dönük açık ve düşmanca bir tutumdur. İçişleri Bakanlığı hak ve özgürlüklerin gasp edilmesinin provokasyonların, demokrasinin zerresini bile bırakmayan karar ve uygulamalarının tetikçisidir ve bir darbe odağıdır” dedi. 
 
'İKTİDARIN MEŞRUİYETİ KALMAMIŞTIR'
 
Kayyumlar döneminde mevcut 3 büyükşehir başta olmak üzere bütün belediyelerin kaynaklarının tüketildiğini hatırlatan Dede, "İçişleri Bakanlığı ve iktidar Sayıştay raporlarında da görüldüğü gibi kayyumlar aracılığıyla yolsuzlukların ve hırsızlıkların odağı haline gelmiştir. Bu iktidar ve İçişleri Bakanlığı geçmiş kayyum döneminde yapılmış olan yolsuzlukların ve usulsüzlüklerin ortaya çıkarılmasını, halkın kaynaklarını çalıp, çırpan kayyumların rezilliklerinin ortaya saçılmasını hazmedememiştir. Yerelde de asker ve sivil bürokrasi bu yolsuzluk düzeninden beslendiği için kayyumlar döneminin destekçisi olmuşlardır. Bu iktidarın zerre kadar demokratik meşruiyeti kalmamıştır” ifadesinde bulundu. 
 
'SADECE KÜRTLERİN SORUNU DEĞİL'
 
Halkın partisine ve iradesine sahip çıkacağını dile getiren Dede, demokrasi güçlerinin ortak mücadelesiyle kazanabileceklerini belirterek, "Türkiye’nin her bir köşesinde 31 Mart ve 23 Haziran tarihlerinde oy kullanmış, AKP-MHP  ittifakının kaybetmesi ve demokrasinin kazanması için çalışmış olan herkese çağrımızdır; Bu sadece HDP ve Kürt halkının sorunu değildir” diye konuştu. 
 
YARINKİ EYLEME ÇAĞRI
 
Dede, yarın Feqiyê Teyran Parkı’nda saat 13.00’da tüm bölge milletvekilleri ve belediye eşbaşkanlarının katılımıyla yapılacak olan açıklamaya da katılım çağrısı yaptı. Açıklama, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “ Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganları ve alkışlarla sona erdi.  
 
KESK: SİYASİ OPERASYONDUR
 
KESK Van Şubeler Platformu da HDP'li 3 Büyükşehir Belediye'sine atanan kayyumlara yaptığı açıklama ile tepki gösterdi. KESK Şube Binasında yapılan açıklamada konuşan KESK Dönem Sözcüsü Behçet Erçağ, tek adam rejimiyle birlikte demokrasinin temel kurum ve ilkelerinin bir bir ortadan kaldırıldığını söyledi. Erçağ,"Aynı anda üç büyük şehrin belediye eş başkanlarının görevden alınıp başka bir işleme gerek görülmeden yerlerine kayyım atanması bütünüyle bir siyasi operasyon olduğunun açık bir göstergesidir. Üç büyükşehir belediye başkanının da yüzde 50’nin çok üzerinde oy aldığı düşünüldüğünde vahim bir siyasal darbe ile karşı karşıya olduğumuz görülmektedir" dedi.
 
İÖP'TEN TEPKİ
 
İnsan ve Özgürlük Partisi de parti binasında kayyum atamalarına tepki gösterdi. Parti binasında yapılan toplantıda konuşan İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Eylül 2013 tarihinde Adıyaman'da yaptığı, "Sandık demokrasinin namusudur, sandık demokrasilerde hesap sorma makamıdır" sözlerini hatırlatarak, "Bu sözün sahiplerini namuslu davranmaya çağırıyoruz" dedi. 
 
İktidarın tehdit ve savaş yöntemiyle ülkedeki siyaseti dizayn etmeye çalıştığını belirten Kamaç, "AKP iktidarı ortaya koyduğu tutum ile demokrasiden umudunu kestiğini göstermiştir. Ancak AKP'nin başvurduğu bu darbe yöntemi AKP iktidarının çöküşünü hızlandıracaktır. Siyasi partiler başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerini sandığa ve halkın iradesine sahip çıkmaya davet ediyoruz" diye konuştu. 
 
İSTANBUL 
 
Kayyum atamaları İstanbul’da ise, HDP İl Örgütü binasında yapılan basın açıklaması ile protesto edildi. Açıklamada HDP milletvekilleri Hasan Özgüneş, Erol Katırcıoğlu, Musa Piroğlu ile Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu da yer aldı. 
 
“Halkın iradesi gasp edilemez” pankartınıjn asıldığı salonda düzenenen basın toplantısında ilk olarak HDP İl Eşbaşkanı Cengiz Çiçek konuştu.
 
KAYYUMLAR COĞRAFYASI
 
Tüm ülkenin bu sabaha bir hukuksuzluk ve gaspla uyandığını dile getiren İl Eşbaşkanı Cengiz Çiçek, “Aslında biz bu filmi daha önce gördük. İlk defa yaşamıyoruz. Ne zamanki muktedirin, egemenlerin sermayeden yana olanların egemenlik çıkarları söz konusu olduğunda bu operasyonları, bu anti-demokratik uygulamaları hep beraber görüyoruz. Halk iradesine dönük bu saldırıları hep beraber görüyoruz. Bu coğrafya aslında kayyumlar coğrafyasıdır” diye belirtti.
 
EZİLENLERİN MÜCADELESİ
 
Kaz Dağları’nda uluslararası şirketlerin başlattığı ekolojik yıkımı hatırlatarak konuşmasına devam eden Çiçek, “Doğaya kayyum atayanlar, kadın özgürlük mücadelesine kayyum atayanlar bugün Amed’de, Van’da ve Mardin’de Kürt halkının demokratik iradesine kayyum atadılar. Aslında bu kayyumlara karşı bir mücadele yöntemi nasıl geliştirilir noktasında fikrimizi paylaştık. Bu mücadele egemenlerin ve ezilenlerin mücadelesidir. Bu mücadele anti-demokratik yasaları toplumun her köşesine yedirmeye çalışanlarla demokrasiden yana olanların mücadelesidir. O yüzden bugün 3 Kürt ilinde ortaya çıkan gasp kültürü aslında coğrafyamızı Türkiye’yi esir almaya çalışıyor. Bu gasp kültürüne, anti-demokratik uygulamalara karşı mücadelemizi her zamankinden daha fazla birleşik ve demokrasi ittifakı perspektifiyle sürdürmek zorundayız” ifadelerini kullandı.
 
HER YERDE GASP KÜLTÜRÜ
 
Türkiye’de yönetim zihniyetinin bölmek ve parçalamaktan geçtiğine vurgu yapan Çiçek, sözlerini şöyle noktaladı: “Kürdü Kürtle yalnız başına bırakmaya çalışıyorlar. Kaz Dağlarını Dersim’den Munzur’dan soyutlamaya çalışıyorlar. Akademiyi öğrencilerden soyutlamaya çalışıyorlar. Bir bütün olarak kalbi demokrasiden, özgürlükten, barıştan, adaletten ve eşitlikten yana atan her kesimi tecrit etmeye çalışıyorlar. İşte bu tecrit ve kayyum gaspına karşı, bir kez daha halklarımızın, ezilenlerin bütün ezilen kimliklerin yan yana gelmesini istiyoruz. Çağrımız bütün demokrasi güçlerinedir. Bu tekçi anlayış hepimizi yalnız bırakmaya çalışıyor. Bu bir faşizan kültürün sonucudur. Bugün Kürdistan illerindeki hak gaspına seyirci kalanlar unutmamalıdır ki Batı’da her yerde bu gaspçı kültür hakim olamaya çalışacaktır.”
 
‘TÜRKİYE DARBELER ÜLKESİDİR’
 
HDP Şırnak milletvekili Hasan Özgüneş de yaptığı konuşmasında belediyelerine kayyum atanmasının “darbe” olduğunun altını çizdi. Özgüneş, “Şu gerçeği çok iyi biliyoruz. Türkiye darbeler ülkesidir. Türkiye kayyumlar ülkesidir. Türkiye sıkıyönetimler OHAL’ler ülkesidir. Biz bu ateş çemberinin içinden geçerek bugünlere geldik. Şunu çok açık ve net söylüyoruz batı illerinde demokrasi cephesini geliştirerek AKP-MHP ortaklığına İstanbul’u, Ankara’yı, Antalya’yı, İzmir’i, Mersin’, Adana’yı, Aydın’ı, Ardahan’ı kaybettirerek aslında bu faşizan uygulamaların nasıl bertaraf edilebileceğini Türkiye demokrasi güçlerine ve halklarına gösterdik” dedi.
 
‘AKP KANUN TANIMIYOR’
 
Bu sözlerine Kürt coğrafyasında halkın iradesiyle seçilmiş encümenler, belediye başkanlarının uyduruk, kanun bile diyemeyecekleri KHK’ler vasıtasıyla görevlerinden alındığını hatırlatarak devam eden  Özgüneş, “AKP hükümeti aslında faşizan uygulamalarıyla kanun tanımıyor. Hukuk tanımıyor. İnsan hakları yoktur onlar için. Kendileri için gerekirse vardır. Muhalefet için yoktur. Dolayısıyla biz şaşırmadık” diye konuştu
 
‘TAKİYE YAPMAYI BIRAK ARTIK’
 
Türkiye’de kanunların işlemediğini söyleyen Özgüneş, “Türkiye halklarına şu sözü veriyoruz. Biz Türkiye’yi gerçek demokratik bir ülke, hukuka dayalı, özgürlüklere dayalı, emeğin haklarını savunan, kadınları eşitleyen, ekolojiyi savunan ve bütün toplumsal sorunları çözen bir mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Bunun bedeli ne olursa olsun. Geçmişte ödediğimiz gibi, bugünde ödeyeceğiz. Ama AKP hükümetine şunu söylüyoruz; Sen takiye yapmayı bırak artık. Her gün çıkıp halk iradesi diyorsun. Peki Mardin, peki Şırnak, peki Van, Diyarbakır ve diğer zorla ele geçirdiğin ilçeler halk iradesi değil midir? Halk iradesinin ta kendisidir” dedi.
 
GANDHİ TARZI EYLEM
 
Hiçbir hukuki gerekçe ve mahkeme kararı olmadan belediye başkanları ve encümenlerinin görevden alınamayacağını belirten Özgüneş, “Bu bir gasptır. Bu bir darbedir. Bu darbeyi asla kabul etmeyeceğiz. Biz hep birlikte halklarımıza bir çağrı yapıyoruz. Demokrasi güçlerine, emekten yana olanlara, kadınlara, herkese çağrımızı şu; Meşru ve hukuki olan zeminde bu faşizan uygulamalar bertaraf edene kadar mücadelemizi yükseltelim, örgütlenelim ve Gandhi tarzı eylemlerimizi gerçekleştirelim. Bizler mutlaka kazanacağız, faşizan uygulamalar kaybedecektir” ifadelerini kullandı.
 
‘ONLAR GAYRİ MEŞRULAR’
 
Son olarak konuşan HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu ise, “Bu kayyumların anlamı barış isteyenlere ‘biz savaş istiyoruz’ cevabıdır. Bunu söylüyorlar. Biz eşitlik isteyenlere, ‘biz zulüm diyoruz’ diyorlar. Bu kadar açıktır. 31 Mart’ta ve 23 Haziran’da kaybettiler. Bunu sindiremiyorlar, bunu kabul edemiyorlar. Halkın iradesini tanımayanlar kapitalistlerin iktidarıdır. Biz bunlara seçimlerde gereken cevabı verdik. ‘Biz sizi yeneceğiz’ dedik. Şimdi bunu kabul etmiyorlar. Onlar gayri meşrular. Çünkü meşrutiyetlerini kaybettiler. Ellerinde baskıdan, hukuksuzluktan başka hiç bir şey yok. Ama bizlerin iradesi var. Bunu kıramazlar ve kıramayacaklar” diye belirtti.
 
Açıklama atılan sloganlara sona erdi.
 
İZMİR 
 
HDP İzmir İl Örgütü de kayyum atanmasına yönelik parti binasında basın toplantısı düzenledi. "Halkın İradesine yapılan darbeye hayır" pankartının açıldığı toplantıda konuşan İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür, yapılanın açık bir siyasi darbe olduğunu ifade etti. 
 
Halkın iradesini gasp etmek, seçim sonucunda sandıkta kazanamadıklarını devlet şiddeti, zoru ve hilesiyle gasp etmek bu iktidarın politikası olduğunu belirten Tekgür, İstanbul seçimleri sürecinde yapılan ortaklaşmayı hatırlatarak, "Halkın iradesini gasp eden, sandık iradesini ve seçimleri tanımayan bir iktidar karşısında tüm demokrasi güçlerini, vicdan sahibi tüm yurttaşlarımızı, Meclis içindeki ve dışındaki tüm muhalefet partilerini, sivil toplum kuruluşlarını, sendika ve meslek birliklerini, demokratik dernekleri dayanışmaya çağırıyoruz. Susmayacağız, susmak onaylamaktır" diye konuştu.  
 
EMEK GÜÇLERİNİN AÇIKLAMASINA ENGELLEME
 
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, HDP'li 3 büyükşehir belediyesine kayyum atanmasına karşı Konak ilçesinde bulunan eski Sümerbank binası önünde basın açıklaması düzenlemek istedi. Yapılmak istenen eylem İzmir Valiliği'nin kentte "güvenlik" gerekçesiyle ilan ettiği eylem ve etkinlik yasağı gerekçesiyle engellendi. Kitle bunun üzerine Devrimci İşçi Sendikaları Konferansı (DİSK) Bölge Temsilciliği'nde gerçekleştirilirken toplantıya çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcisi katıldı. 
 
Emek ve Demokrasi Güçleri adına açıklamayı okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, kayyum kararının ülkede demokrasiden, barıştan ve emekten yana olan herkese verilmiş bir gözdağı olduğunu ifade eden Sarı, "Kimsenin kendini halkın iradesi ve yargının yerine koyma hakkı yoktur. Halkla hiçbir bağı olmayan, halka karşı hiçbir sorumluluk duygusu taşımayan kayyumlar sadece demokrasiye değil, atandıkları yerel yönetimlere de büyük ve kalıcı zararlar vermektedir. Rejimin temel bir özelliği haline gelen sivil darbeciliği kabul etmedik, etmeyeceğiz. Halkın iradesine kayyum atanamaz. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan’ı seçen irade bizim de irademizdir" dedi. 
 
Sarı, tüm anti demokratik uygulamalara karşı birlikte mücadele etme çağrısı yapan Sarı, "Bu hukuksuz ve antidemokratik zihniyete karşı, tüm kutuplaştırma ve düşmanlaştırma çabalarına rağmen birleşik mücadelenin gücüne inanan emek ve demokrasi güçleri olarak, saldırıları birliğimizle püskürtebileceğimizi bir kez daha hatırlatıyor, demokrasiden yana bütün kesimleri faşizme karşı barış ve demokrasi mücadelesinde omuz omuza durmaya davet ediyoruz" ifadesinde bulundu.  
 
URFA 
 
HDP Urfa İl Örgütü de, parti binasında yapılan basın toplantısı ile kayyum atamalarına tepki gösterdi. HDP Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin, Suruç Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Polat ve Barış Anneleri de toplantıya katıldı. Açıklama öncesi abluka altına alınan parti binasına girien yada çıkan partililer polislerce Genel Bilgi Taraması’ndan (GBT) geçirildi. 
 
Toplantıda konuşan İl Eşbaşkanı Adile Öncel, kayyum atamalarının yeni ve açık bir siyasi darbe olduğunu ifade etti. Öncel, “Bu sadece HDP ve Kürt halkının sorunu değildir. Tüm Türkiye halklarının ortak sorunudur. Susmayın, susmak onaylamaktır” dedi 
 
‘İKTİDARIN MEŞRUİYETİ KALMADI’
 
Öncel, şöyle konuştu: “Büyük bir gözaltı furyası başlatılmış ve halen devam etmektedir. Bu iktidar ve İçişleri Bakanlığı geçmiş kayyım döneminde yapılmış olan yolsuzlukların ve usulsüzlüklerin ortaya çıkarılmasını, halkın kaynaklarını çalıp çırpan kayyımların rezilliklerini ortaya saçılmasını hazmedememiştir. Bu iktidarın zerre kadar demokratik meşruiyeti kalmamıştır. Halkın iradesini gasp eden, sandık iradesini ve seçimleri tanımayan iktidar karşısında; tüm demokrasi güçlerini, vicdan sahibi yurttaşlarımızı, muhalefet partilerini, sivil toplum kuruluşlarını, sendika ve meslek birliklerini dayanışmaya çağırıyoruz.”
 
ADANA
 
Adana’da demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler, kayyum kararına tepki gösterdi.  Sabah erken saatlerden itibaren polis HDP il binasını ablukaya alarak, binaya giriş- çıkışa izin vermedi. Polis araçlarıyla bina girişini kapatan polisler, ayrıca bina yakınında bulunan İsmet İnönü Parkı’nı ise bariyerlerle kapattı. Bina önünde basın açıklaması yapmak isteyen HDP’lilere polis izin vermedi. Bunun üzerine ise HDP’liler ile polis arasında kapı girişinde kısa süreli gerginlik yaşandı. 
 
İsmet İnönü Parkı’nda Türk Kamu-Sen tarafından yapılan açıklamaya izin verirken, HDP’lilerin açıklamasına izin verilmemesi dikkat çekti. HDP İl Eşbaşkanı Mehmet Masum Eriğ'in, “Demokratik haklarımızı kullanmak istiyoruz” sözlerine polisin amirinin “Demokratik hakkınızı yukarıda kullanabilirsiniz. Valilikten talimat aldık. Açık alanda açıklamanıza izin vermeyeceğiz” diye yanıt vermesi tepkilere neden oldu. İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şube Başkanı Avukat İlhan Öngör de basın açıklaması yapmanın bir hak olduğunu ve nerede yapacaklarına kendilerinin karar verebileceğini söyledi. 
 
Polisin tüm engellemelere rağmen kitle bina girişinde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, İHD, KESK’e bağlı sendikalar, DİSK Adana Bölge Temsilciliği, PSAKD, Halkevleri, ESP, EMEP, CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi ve yöneticileri destek verdi. HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Masum Eriğ, parti genel merkezinin ortak metnini okudu. 
 
‘DUR DEMEK İÇİN BİRLEŞİLMELİ’
 
HDP'ye yapılan ziyarette konuşan CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, faşist diktatörlüğe adım adım gidildiğini belirterek, “Belediyeye kayyum atanması bunun bir parçası. Seçimlerde yakalanan birliğin daha güçlendirilerek devam etmesi gerekiyor. CHP, HDP, ilerici demokrat güçler, sosyalist hareketler baskıcı rejime dur demek için birleşmelidir.Bu diğer belediyelere kayyum atamanın bir provası mı, halkın tepkisi mi ölçülüyor?” diye sordu.
 
EMEP Adana İl Başkanı Avukat Sevil Aracı Bek de demokrasi mücadelesini büyütmek ve genişletmek için mücadeleyi ortaklaştırmak gerektiğini ifade etti. Bina önündeki polis ablukası ise devam ediyor.
CHP Ceyhan İlçe Örgütü de saldırıları protesto etti. 
 
MERSİN
 
HDP Mersin İl Örgütü, parti binasında düzenledikleri basın açıklamasıyla kayyum kararını protesto etti. Valiliğin kayyumlarla ilgili basın açıklamalarını yasaklanmasına tepki gösteren HDP Mersin İl Eşbaşkanı Mustafa Işık, “Kimse bize hukuksuzluğu kabul ettirmeyecektir” dedi. 
 
TARSUS
 
Eğitim Sen Tarsus Temsilciliği de HDP'li belediyelere kayyum atanmasını protesto etti.  "Demokrasinin son kırıntılarına bir darbe daha indirildi” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu hukuksuz, antidemokratik zihniyete karşı, tüm kutuplaştırma ve düşmanlaştırma çabalarını aşarak, demokratik bir ülkeyi inşa etme mücadelemizi demokrasiden yana olan tüm kesimlerle yan yana gelerek sürdürmeye devam edeceğiz. ” 
 
HATAY
 
HDP Hatay İl Örgütü, parti binalarında düzenledikleri toplantıyla kayyum kararını protesto etti. Birçok siyasi parti temsilcisinin destek verdiğini açıklamada konuşan HDP Hatay İl Eşbaşkanı Kerem Nalbant, “Susmayın, susmak onaylamaktır. Kayyumları kabul etmiyoruz” dedi.
 
İSKENDERUN
 
HDP İskenderun İlçe Örgütü de ilçe binalarında basın açıklaması yaparak, üç belediyeye kayyum atanmasını protesto etti.  HDP İskenderun İlçe Eşbaşkanı Nevzat Güzel, kayyumlara karşın mücadele edeceklerini söyledi.
 
DÖRTYOL
 
HDP İskenderun İlçe Örgütü de adına açıklama yapan Eşbaşkanı Hıdır Simli, “Milletin iradesini yok saymak kabul edilemez. Milyonların gür iradesiyle kazanılan belediyeler kayyum eliyle gasp ediliyor. Hani seçimle gelen seçimle gidecekti. Belediyeler saray faşizmi tarafından işgal edildi. Halkın iradesini gasp edemezsiniz” şeklinde konuştu.
 
TEKİRDAĞ
 
HDP Tekirdağ İl Örgütü de, kayyum atanmasını protesto etti. İl örgütünün yaptığı açıklamada, “Bu yeni ve açık bir siyasi darbedir. Bu aynı zamanda Kürt halkının siyasi idaresine dönük açık ve düşmanca bir tutumdur” denildi. Açıklamada devamla şu ifadeler kullanıldı: “Türkiye'nin her bir köşesinde 31 Mart ve 23 Haziran da oy kullanmış AKP-MHP ittifakının kaybetmesi ve demokrasinin kazanması için çalışmış olan herkese çağrımızdır. Bu sadece HDP ve Kürt halkının sorunu değildir. Tüm Türkiye halklarının ve demokrasi güçlerinin ortak sorunudur. Susmayın susmak onaylamaktır.” 

BURSA 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bursa İl Örgütü de kayyum atamalarına ilişkin il binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya Bursa Demokrasi Güçleri de destek verdi. Basın açıklamasını okuyan HDP İl Başkanı Resul Baykara, bu tür uygulamaları halkın kabul etmeyeceğini belirterek, halkın daha önce olduğu gibi iradesine, seçilmişlerine ve partisine sahip çıkacağını belirtti. Demokratik kitle örgütlerine dayanışma çağrısı yapan Baykara “Bu iktidara karşı bütün meşru ve demokratik mücadele yollarını kullanmak hem anayasal hem de evrensel hukuktan kaynaklanan tartışılmaz bir haktır. Demokrasiyi ancak demokrasi güçlerinin ortak ve kararlı mücadelesiyle kazanabiliriz” dedi. Baykara, 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinde AKP-MHP ittifakına karşı birleşen demokrasi ittifakına dikkat çekerek, “Bu sadece HDP ve Kürt halkının sorunu değildir. Tüm Türkiye halklarının ve demokrasi güçlerinin ortak sorunudur. Susmayın susmak onaylamaktır” diye konuştu.
 
DERSİM 
 
Dersim’de de Emek ve Demokrasi Güçleri kayyum atamalarına yönelik tepkilerini Seyit Rıza Meydanı'nda yaptıkları açıklama ile gösterdi.
 
Dersim Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu’nun da katıldığı açıklama sırasında "Halkın iradesine yapılan müdahaleyi kabul etmiyoruz" pankartı açıldı. Açıklama metnini okuyan HDP İl Eşbaşkanı Hıdır Çiçek, kayyum atamaları ile birlikte 29 ilde parti yöneticileri ve üyelerine yönelik operasyonda gözaltına alınan 418 isim arasında Dersim'de gözaltına alınan 7 arkadaşları bulunduğu bilgisini paylaşarak, gözaltıların derhal serbest bırakılmalarını istedi. 
 
Belediyelerde yapılan usüsüzlüklerin ve yolsuzlukların ortaya çıkarılma huzursuzluğunun yarattığı hezeyandan kaynaklı kayyum atandığını söyleyen Çiçek, "Sandıkta kaybettiğini devletin gücünü kullanarak zorla gasp eden AKP-MHP bloğu iktidarının bu uygulamaları ile hiçbir meşrutiyeti kalmamıştır. Vicdanı olan herkesin bu haksızlık ve hukuksuzluğa karşın durmalarını istiyoruz" dedi.
 
 
 

Diğer başlıklar

26/04/2024
23:55 Tutuklanan Aslan'dan mesaj: Yazmaya devam edeceğiz
23:28 3 gazeteci tutuklandı
23:23 CHP’li Tanal’den Enerji Bakanlığı önünde oturma eylemi
23:18 'Celadet Ali Bedir-Xan’a saygı' gecesine büyük ilgi
22:13 Katalonya Muzik Grubu ve Aryen Kom’dan konser
21:47 Hatay’da 27 mahalle karantinaya alındı
21:20 Gazetecilerin hakimlik ifadeleri başladı
20:56 ODTÜ'de ‘kayyım rektör'ün yasağına karşı nöbet eylemi
20:24 Doğan’dan Adalet Bakanı’na: Aba altından sopa göstermeyin, kayyım rejimi sandığa gömüldü
19:59 ‘İzmir'in Çernobil'inde nükleer tepkisi
19:24 Cizîr’de, Celadet Ali Bedirxan’ın doğum günü kutlandı
18:23 Emine Şenyaşar 87 gündür Adalet Bakanlığı önünde
18:16 Tecavüz failine ‘iyi hal’ indirimi
17:03 Serbest bırakılan gazeteciler: Hakikati gerçekle buluşturduğumuz sürece müthiş kazanacağız
16:20 Gümüşhane'de yaylada açılmak istenen maden ocağına onay
16:00 Başhekim SES üyelerini hastaneden çıkarttırdı!
15:45 Tutuklamaya sevk kararı avukatlara verilmedi
14:57 Hakları için eylem yapan işçiler gözaltına alındı
14:37 İşte Amed kayyımının devrettiği taşınmazlar
14:33 3 gazeteci hakkında tutuklama istemi
14:24 Agrobay işçilerinin davası ertelendi
14:13 Cizîr'de 19 kişi gözaltına alındı
13:35 'Kürt iş insanlarının infazının MGK kararıyla olduğu tescillendi'
13:32 Katledilen 9 yaşındaki Gina'nın davası görüldü
13:10 İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında karar
12:43 Şakran Cezaevi'nde tutsaklara hücre cezası
12:32 TJA: 1 Mayıs’ta tecride karşı alanlarda olacağız
12:28 'MİT' yalanıyla okulda tecavüz davasında verilen cezalar onandı
11:49 Amed Büyükşehir Belediyesi'nin borcu belli oldu
11:33 Efrîn’de 2 yurttaş kaçırıldı
11:03 Ailelerden İmralı için görüşme başvurusu
10:54 Gazetecilere yaptıkları haberleri soruldu
10:47 Gözaltındaki gazeteciler adliyeye getirildi
10:14 Colemêrg'te madene karşı eylem 4'üncü gününde
09:24 Gever'de askeri operasyon
09:24 Riha’da ev baskınları
09:15 45 gündür yanıt arayan soru: Ali Veli nerede?
09:14 İnşaat işçileri 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda olacak
09:01 81 yaşındaki hasta tutsak ATK’ye kelepçeli sevk edildi
09:01 Gazeteci Altan: Tazelenme ve demokratikleşme için mutabakat lazım
09:00 Tutsaklar ‘özgürlük’ eyleminde
09:00 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 185 gündür haber yok
09:00 Mali müşavirler ekonomik krizle boğuşuyor
09:00 Çernobil 38'inci yılında: Sıra Sinop’ta!
09:00 YNK’li Herkî: Türkiye ile işbirliği Irak'a zarar verir
09:00 2 ilde bölgesel 1 Mayıs kutlamaları yapılacak
09:00 ATK raporları: Tecrit koşullarına 'tıbbi meşruluk' kazandırıyor
09:00 26 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
25/04/2024
23:08 Qoser'de gözaltına alınan 30 kişi serbest
22:17 CPT Başkanı bu sefer topu AİHM’e attı
21:24 Amed Tiyatro Festivali 8’inci gününde
20:47 Mêrdîn'de su şebekesi yine patladı
20:35 Belçika temsilciliğinde Özgür Basına yönelik baskınlara ilişkin görüşme
19:59 Özgür Basına yönelik saldırılar Ege'de protesto edildi
19:07 Colemêrg’te 4 genç tahliye edildi
18:45 Ankara’da bir fabrikada yangın
18:40 İstanbul’da bir kadın katledildi
18:24 DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı serbest bırakıldı
17:39 ODTÜ’lüler ‘Devrim Yürüyüşü’nde ısrarcı: Direnişi büyüteceğiz
17:18 Sarıyer’de öğretmene şiddet
17:01 DEM Parti’den Şenyaşar'a destek: Bu talep hepimizin vicdanına sesleniyor
16:54 Gazetecilerin emniyet ifadeleri tamamlandı: Basın toplantısına neden katıldın?
16:29 DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı gözaltına alındı
16:15 Savcı Emine Şenyaşar hakkında açılan davanın reddini talep etti
16:04 IFFCO işçileri için açıklama
15:46 İnşaat işçileri hakları için eylem başlattı
15:31 Tanık gazeteciler polis şiddetini anlattı
15:30 Polis tutanağına göre Kışanak'ın kitabı yasak!
15:25 Gazeteci Kartal’a ceza talebi
15:21 Qoser’de gözaltı sayısı 30’a yükseldi
15:19 Amed’de iş cinayeti
15:15 Mêrdîn'de 4 kişiye ‘üyelikten’ ceza
14:52 Merkez Bankası politika faizini açıkladı
14:34 Bradost bölgesi bombalandı
14:33 10 gazeteci hakkında ceza talebi
14:25 Gazetecilerin emniyet ifadelerine başlandı
14:18 Asrın Hukuk Bürosu’nun X hesabı erişime engellendi
14:05 Özgür Basın'a saldırılar Avrupa’da protesto edilecek
13:39 DEM Parti’den 1 Mayıs çağrısı
13:38 Kendini yerlere atan AKP'li 'beni dövüyorlar' diye bağırdı
13:31 DEM’den Bakan Tunç’a yanıt: Yargıya talimat vermekten vazgeçin
13:29 ÖHD ve Dev Yapı-İş: 29 işçinin ölümünden işveren ve yerel yönetim sorumlu
13:19 1 Mayıs'a çağrı: Jin Jiyan Azadî ile Taksim’e
12:44 64 isimden Taksim’deki 1 Mayıs yasağına dair açıklama
12:38 Gözaltılara tepki: Kadrajımız hakikati çekmeye devam edecek
12:27 Amed Baro Başkanı Eren'e dönük tehditleri ‘eleştiri’ diye savundu
12:19 'KCK Basın Davası' ertelendi
12:05 CPT'den İmralı sorusuna yanıt: Türkiye ile diyaloğumuz var
11:39 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
11:23 Çorlu tren kazasında kararlar açıklandı
11:12 AYM, Can Memiş başvurusunda ihlal kararı verdi
11:10 İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı istifa etti
10:49 AKP’nin ‘borçsuz’ dediği Mûş’ta 890 milyon borç!
10:42 Gazeteciler 3 gündür gözaltında
09:41 Qoser’de 2 kişi gözaltına alındı
09:40 Cûdî ve Gabar yeniden yasaklandı
09:14 Makbule Özer’in oğlu: Konu Kürt olunca hukuk ortadan kalkıyor
09:11 Eylemdeki tutsak: Dünyaya yayılmış bir direnişin halkasıyız
09:09 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 184 gündür haber yok
09:07 Tutsaklar 5 aydır ‘özgürlük’ eyleminde
09:06 32 yıllık tutsağın tahliyesi 6'ncı kez uzatıldı
09:02 Tutsak yakınları: Tecrit kaldırılmalı
09:00 AKP döneminde en az 33 bin işçi yaşamını yitirdi
09:00 İmralı'da mutlak tecrit 38’inci ayında
09:00 Hekimler göç ediyor, randevu krizi büyüyor
09:00 25 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
24/04/2024
22:51 İran’da Kürt sanatçıya idam cezası
21:46 Kadınlardan 'İstismar failini mahallede istemiyoruz' çağrısı
21:10 Mêrdîn’de kaza: Bir çiftçi ve çocuk hayatını kaybetti
21:04 CHP'li Tanrıkulu: Bu bir suç duyurusudur, kayyımlar araç motorlarını bile sökmüşler
20:35 DEM Parti'ye polis baskını protesto edildi
20:26 Madde bağımlılığı raporu: Polisler temin ediyor
19:58 Örkmez ve Uğur'un özgürlüğü için eylem
19:50 Polis baskınında katledilen kadınların fotoğrafları yere atıldı
19:42 ‘Kürt basınını susturma çabası Türkiye’ye kaybettirecek’
19:00 KHK eyleminde 1 Mayıs'a davet
18:38 Adana Emek ve Demokrasi Güçleri’nden 1 Mayıs'a çağrı
17:51 İstismar faili serbest, tepki gösteren muhtara gözaltı
17:40 ÖHD ve İHD'den gazetecilere dayanışma ziyareti
17:28 Cenevre eylemi: Saldırılara karşı topyekun mücadeleyi sürdüreceğiz
17:08 Danıştay Eğitim-Sen’e randevu vermedi
17:03 Polis barikatlarıyla çevrilen Şenyaşar: Bu zulmün altında kalın
16:56 Gazeteci Güleş'e 'haber' soruşturması
16:46 Avukatlar gazetecilerle görüştü: Başka evde yapılan aramada deliller gazeteciye yazıldı
16:02 Avukat ve ailelerden savcı mütalaasına tepki
16:00 Madımak Katliamı'nda çocuklarını kaybeden Sivri yaşamını yitirdi
15:33 Sendikalar Taksim’de: Valiliğin kararını tanımıyoruz
15:17 Danıştay başkanı değişmedi
15:14 İzmir'de cinsel saldırı faili öğretmen açığa alındı
15:11 Êlih'te DEM Parti binasına polis baskını
15:08 Bombacıları getiren kişinin telefonu dinleniyormuş
15:00 Ermeni Soykırımı 109’uncu yılında: Soykırımı tanıyın ve af dileyin
14:59 Televizyon stüdyolarına baskında Fransa detayı
14:49 Soylu’nun hedef gösterdiği 2 kişi hakkında müebbet hapis istemi
14:10 Kanser hastası sağlıkçıya riskli görevlendirme!
14:06 Makbule Özer’in tutuklanması protesto edildi
13:57 Aile Hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor
13:56 Sağlık meslek örgütlerinden şiddete tepki
13:32 Gar Katliamı Davası: Mütalaada ‘insanlığa karşı suç’ yok sayıldı
13:19 Mali müşavirlerden 15 talep
13:07 Türkoğlu: Özgürlüğümüz için kadın dayanışmasını büyüteceğiz
13:03 Yargıtay'da seçim 23'üncü tura kaldı
12:57 ‘Gazeteciliklerine tanığız, meslektaşlarımızı serbest bırakın’
12:36 DİSK Genel Başkanı: Valiliğin görevi yer göstermek değil güvenliği sağlamaktır
12:28 Gazetecilere 'Kürt Gazeteciler Günü' suçlaması
12:28 MESEM'lerde 336 çocuk kaza geçirdi
12:13 Birçok kentte protesto: Gazeteciliğin engellenmesi suçtur
12:04 Colemêrg'te madenlere karşı 4 talepli eylem
12:02 Deştin'de imar planı davasına red
11:58 İskenderun'da poliklinik olarak kullanılan 3 konteynerde yangın