ÊLIH - Askeri kalkışmanın üzerinden 9 yıl geçerken, 2 bin 520 KESK’li emekçi işe iade edilmeyi bekliyor. SES Êlih Eşbaşkanı Cihan Tüzün, “Türkiye’de demokratik topluma dönüşüm olacaksa KHK’lilerle yüzleşilmeli” dedi.
Türkiye’de 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen askeri girişimin üzerinden 9 yıl geçti. Gülen Cemaati’nin arkasında bulunduğu girişimin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) 18 Temmuz 2018’e kadar sürdürüldü. Bu süre zarfında OHAL, 3 aylık sürelerle 7 kez uzatıldı. OHAL boyunca cumhurbaşkanlığı tarafından 32 kez Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yayımlandı. Verilere göre, 5 binden fazla akademisyen ve 33 binden fazla öğretmen ihraç edildi. KHK’lerle kamudan 142 bin 648 kişi ihraç¸ edildi. 234 bin 419 pasaport iptal edildi, bin 767 dernek, vakıf, sendika ve federasyon kapatıldı.
Bu sürecin ardından yaklaşık 126 bin KHK’li, görevlerine dönebilmek için OHAL İnceleme Komisyonu’na başvuruda bulundu. 22 Aralık 2017’den itibaren karar vermeye başlayan komisyon, 13 bin kamu görevlisinin başvurusunu kabul ederek görevlerine iadelerini sağladı. İhraç edilen emekçilerin 4 bin 400’ü ise Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi emekçilerdi. Bunların bin 880’ni işine iade edilirken, 2 bin 520’si hala işine iade edilmeyi bekliyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Êlih Şube Eşbaşkanı Cihan Tüzün, sadece Êlih’te 90 KESK’linin ihraç edildiğini ve davalar sonucunda 48’inin işine geri dönebildiğini aktardı.
KHK’LİLERLE YÜZLEŞİLMELİ
İşlerine son verilen kamu emekçilerinin hiçbir hukuki gerekçe gösterilmeden keyfi sebeplerle ihraç edildiğini belirten Tüzün, “Hem sendikalar hem de konfederasyon olarak o günden beri bunun mücadelesini veriyoruz. Darbe girişimi nedeniyle OHAL ilan edildi. Ama burada 2016-4 sayılı Ahmet Davutoğlu’nun bir genelgesi vardı; ‘İrtibat ve İltisak’ diye. Bu genelgeyle sendikalara yöneleceğini biliyorduk. Çünkü İktidar zor duruma düşmüştü ve kamu emekçileri o dönem en güçlü dönemini yaşıyordu. Darbe gerçekleşince hem tabanı konsolide etme hem de sendikalara yön vermek için sürece keyfi olarak dahil edildik. KESK’e bağlı iş kollarından 4 bin 400’e yakın kişi ihraç edildi ” diye belirtti. Kürt sorununun çözümü bağlamında yürütülen sürece dikkat çeken Tüzün, “Türkiye’de demokratik topluma dönüşüm olacaksa KHK’lilerle yüzleşilmesi gereklidir. Hepimiz siyasi nedenlerle ihraç edildik ve biz bu mücadeleyi son bir arkadaşımız kalıncaya kadar sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.