MANİSA - Soma'da 11 yıl önce yaşanan göçükte yaşamını yitiren 301 madenci için yapılan anmada konuşan Av. Can Çolak, “Bir daha böyle acıların yaşanmaması için mücadelemizi azimle sürdüreceğiz” dedi.
Manisa'da siyasi parti ve sivil toplum örgütleri, 11 yıl önce Soma’daki maden faciasında yaşamını yitiren 301 madenci için anma eylemi gerçekleştirdi. Anmada katledilen maden işçilerin ismi ve "Unutmadık, unutturmayacağız" ve "Soma'yı asla unutma, 301 için ayağa" pankartları ile "Soma için adalet", "Balıkesir için adalet" yazılı dövizler taşındı. Sık sık "301'i unutma, unutturma", "Soma'nın hesabı sorulacak" sloganlarının atıldığı anmaya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel ile yüzlerce yurttaş katıldı.
Maden faciasında ağabeyi Uğur Çolak'ı kaybeden avukat Can Çolak, adaletin yerini bulması gereken süreçte yargının vermiş olduğu kararların kamu vicdanını derinden yaraladığını belirterek, "Adaletin terazisi bir kez daha şaşmış, sorumlular hesap vermemiştir. Buna rağmen bizler bir daha böyle acıların yaşanmaması için mücadelemizi azimle sürdürmeye devam edeceğiz. Artık 13 Mayıs sadece bir tarih değil, toplumsal hafızamızda derin bir yara, yüreğimizde sönmeyen bir ateştir. 301 madencimizin hatırasını yaşatmak, geride bıraktıklarına sahip çıkmak bizler için bir vicdan borcudur" dedi.
'ONLARLA BİRLİKTE NEFES VERDİK'
Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Başkanı Gökhay Çakır, mücadelelerine kararlıkla devam edeceklerini kaydederek, "Bu anmaları 20, 30 kişi ile yaptığımızı da biliyoruz. 301 kardeşlerimizle evde, kahvede, yer altında nefes aldık, nefes verdik. Bu kardeşlerimizi unutmayacağız ve unutturmak isteyenlerin de her zaman karşısında duracağız" diye kaydetti.
CAN ATALAY VE SELÇUK KOZAĞAÇLI MESAJLARI
Soma ailelerinin avukatları Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay'ın cezaevinden gönderdikleri mesajları okundu. Avukatlar, gönderdikleri mesajlarda, Soma'da katledilen işçiler için mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.
'SOMA'YA ADALET GELMELİ'
CHP Genel Başkanı Özel, "O günden bugüne mahkeme sürecini birlikte takip ettik. Mahkemede ilk başta adaletin peşinde bir hakim vardı. Karara geçmeden o hakimi İzmir'e yollayıp birilerine göre karar kuracak bir hakim getirdiler. O hakim maalesef gerçek apaçık ortadayken, bilinçli taksir suçlamasından hüküm verdi. O gün Yargıtay da ilgili dairede 5 hakim oybirliği ile o kararı bozdu. Dediler ki; Sen olası kastı burada kullanmayacaksan nerede kullanacaksın? O gün ant içtik 'Bu mahkeme bir daha görülecek' diye. Türkiye işçi sınıfının kar için canını vermemesi, daha büyük Soma'lar yaşanmaması için Soma'ya adalet gelmelidir” diye konuştu.
Konuşmaların ardından, katledilen işçiler için 3 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Ardından kitle gerçekleştirdiği yürüyüşle 301 madencinin mezarlarını ziyaret etti.