Ortadoğu Barış Konferansı sona erdi: Barışı sağlayacağız

img
İSTANBUL - KESK'in düzenlediği "Ortadoğu Barış Konferansı"nda konuşan siyasetçi Sebahat Tuncel, "Bu defa bu barışı sağlayacağız. Hem bizlerin hem de tüm Ortadoğu halklarının bu barışa ihtiyacı var" dedi.
 
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) "Barıştan Yana Barış İçin Sözümüzü Söylüyoruz" şiarıyla düzenlediği 3'üncü Ortadoğu Barış Konferansı ikinci gününde devam etti. Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi Salonu'nda düzenlenen konferansın ilk oturumunda, "Ortadoğu ve Kürtler" başlığı tartışıldı. Bu oturumda, "Türkiye Kürtlerinden Doğru Rojava'yı Okumak: Güncel Çözüm Tartışmaları Işığında Rojava Kürtlerine Bakmak" başlığıyla sunum yapan Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Yüksel Genç, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın yaptığı çağrının etrafında dönen tartışmalara işaret ederek, "1990’lardan itibaren mücadeleden vazgeçmeden başka yollar bulmayı deneyen bir hareketten bahsediyoruz. Barışı ve özgürlüğü kendimiz yaratmamız gereken bir sürece davet edildik, bu davet ve bu çaba ilk değil. Bugün kurulmak istenen sürece halkların ve farklı kesimlerin müdahil olması önemlidir. Rojava, Öcalan'ın sunduğu yeni dönemin ilk örneklerinden birisi olacak. Birleşik bir Kürdistan ulusunu yaratmakla ilgili bir sürece girilmiş görünüyor; parçalanmak Kürtlerin tercihi değildi ve 100 yıldır bir mücadele veriyor, demokratik örgütlenmeler ve demokratik ulus çerçevesinde bir ulusu örgütlemeye çalışıyor" ifadelerini kullandı. 
 
YENİ SÜRECİN DİLİ
 
Oturumda söz alan gazeteci Ali Duran Topuz, "Hukuk, Medya ve Akademide Savaş Hali ve Barış Hali" başlığında sunum yaptı. Topuz, barışın tartışıldığı yeni süreçte yeni bir dilin kurulmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, "Hukuk, medya ve akademi bugüne gelene kadar bir ayrım temellendirmiş ve oluşturmuştur. Hukukta bunu OHAL olarak biliyoruz. Bu üçlünün bağlandığı mesele; dil kirlenmesi ve bozulmasıdır. Bu günlerde süren, çözüm süreci denilmeyen, ama işin tarafı ve kurucusu Öcalan’ın yaptığı çağrının iki tarafta da ortak bir yeri var. 27 Şubat’taki çağrıda yeni bir dil oluşturulmasından bahsediyordu. Bu dil savaş üzerinden üretilmiş bir savaş dilidir. Bu dil kirlenmesi, akıl kirlenmesi ve hukuk kirlenmesini yaratan terimler var. Millilik bunlardan biridir" diye konuştu. 
 
ROJAVA’DA ANADİL MÜCADELESİ
 
Oturumda "Kuzey ve Doğu Suriye Öğretmenler Sendikası'nın Kuruluşu ve Faaliyetleri" başlığı ile sunum yapan Nesrin Musa Raşk aldı. 2013’te düzenledikleri konferansla anadilde eğitim kararı aldıklarını belirten Nesrin Musa Raşk, "Rojava bölgesinde daha sonra öğretmenler birliği kurulmaya karar verildi. Yıllar boyunca bu dil yok sayılmış. Bölgede çalışmalarımızı yoğun bir şekilde yoğunlaştırdık. Herkes özgürce kendi anadilinde eğitim görüyor. Halk ne istiyor halk ne diyor buna kulak verdik. Savaş hala durmuş değil ve çocukları çok olumsuz etkiliyor. Kuzey ve Doğu Suriye'de bu savaşta birçok öğretmen ve çocuk yaşamını kaybetti, birçoğu göç etmek zorunda kaldı" şeklinde konuştu. 
 
Ardından "Kürt Sorununda Barış Süreçleri ve Demokratik Toplum Çağrısı" başlığıyla Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eşsözcüsü Öztürk Türkdoğan sunum yaptı. Geçmiş dönemdeki barış arayışları ve süreçlere dair aktarımlarda bulunan Türkdoğan, "Öcalan'ın 'Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı' savunmalarında ete kemiğe bürünmüştür. Kadın özgürlükçü, ekolojik, demokratik paradigmayı anlatmış; sorunların farklı araçlarla çözülebileceğini ifade etmiştir. 1999'daki süreci ise iktidar değerlendirememiştir" diye belirtti. 
 
ALEVİLERE YÖNELİK KATLİAM 
 
Konferansın ikinci oturumu "Ortadoğu Barış Mücadelesinde Kadınların Rolü" ana başlığı altında gerçekleştirildi. Bu oturumda ilk sözü alan Suriyeli Gazeteci Aber Naeseh Bilgin, Suriye'deki kadın mücadelesinin tarihine ve bu alanda iz bırakan kadınlara anlattı. Aber Naeseh Bilgin, şunları kaydetti: "8 Aralık’a geldiğimizde ciddi bir sivil örgütlenmeden bahsedemiyorduk. Kadınlar burada ve göç ettikleri ülkelerde kimi eylemler düzenlemeye çalıştılar. 8 Aralık’ta iktidarı ele geçiren HTŞ’nin nasıl bir geçmişi olduğuna baktığımızda kaygı uyandırıyor. HTŞ’nin, El Nusra’nın geçmişi biliniyor, kadınlar konusunda, azınlıklar konusunda yaptıkları biliniyor. Bu yeni yönetimin dışa yönelik onay alma çabası var, ‘Herkese adil davranacağız’ söylemleri var, ama sahada buna aykırı şeyler görüyorduk ve önlem amaçlı hiçbir şey yapılmıyordu. Ancak bir olay basında yer alırsa üstüne kapatmak için bir şey söylediler. Hükümet sözcüsünün ‘Kadınlar biyolojik yapısı gereği hükümette görev alamaz’ açıklaması ve karşısında ciddi bir ayaklanma oldu."
 
Alevilere yönelik devam eden katliamlara dikkati çeken Aber Naeseh Bilgin, "Gelen videolar, haberler ve tanıklar gösterdi ki herkesi öldürdü. Aralarında yaşlı, çocuk ve kadınlar var. Ve yine üstünü örtme ve inkar hamlesi yapılıyor, ancak bir kabul gerekiyor" dedi. 
 
‘TANINMA ÇAĞRISI ÖNEMLİ’
 
Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Sebahat Tuncel, "Türkiye’de Barışın İnşasında Kadının Rolü" başlığıyla sunum yaptı. Sebahat Tuncel, farklı bölgelerdeki mücadele deneyimlerine değinerek, şunları söyledi: "Kürt ve kadın olmak, Arap ve kadın olmak önemli, Alevi olmamız önemli, bu kimliklerimizle varız. İnsan kimlikleriyle, kültürüyle, tarihleriyle, tarihinde yaratılan ideolojik politik sistemle var. 27 Şubat’taki tarihi çağrıda en önemli madde ‘tanınma’ maddesidir. Kadınlar eşit yurttaşlık talebinde bulunuyor. Kadın erkek eşitliğini yazdığı için İstanbul Sözleşmesi kaldırıldı. Alevilerini Kürtlerin, kadınların kendini özne olarak ifade etmesi önemli. Devlet vatandaş olarak tanıdığında size hakları vermek zorunda. Türkiye’de asıl mesele hukuksuzluk meselesi, hukukun araçsallaştırılarak kadınların, Kürtlerin, Alevilerin dışta bırakılması meselesi. Yeni dönemin çağrısı sosyalistleredir. Bizler değişmek zorundayız. Türkiye, devrimcilerin mücadelesiyle değişecektir. Kadınlar çok uzun zamandır birlikte yol alıyor. Bu süreçte Kürt kadın hareketi, feminist kadın hareketi ve sosyalist hareketiyle birlikte var gücümüzle çalışmalıyız. Bizim işçi sınıfı kadınlar devrimci sosyalistler olarak Sayın Abdullah Öcalan’ın bu çağrısına cevap olmamız gerekiyor. Bu defa bu barışı sağlayacağız. Hem bizlerin hem de tüm Ortadoğu halkların bu barışa ihtiyacı var" dedi.
 
GÖÇ YOLCULUĞU
 
Oturumun ve konferansın son sunumunu Dr. Lülüfer Körükmez, yaptı. "Ortadoğu’da yerinden edilme ve yeniden yerleşme sürecinde kadınlar" başlığıyla sunum yapan Lülüfer Körükmez, şunları dile getirdi: "Çatışma ve savaş dönemlerinde kadınların erkeklerden farlı deneyimleri oluyor. İŞİD’in Êzîdî kadınlara yapılanları gördük. Bunların hepsi devlet şiddeti. Devlet görevini yerine getirmediği için bu şiddet olayları yaşanıyor. Çatışma felaketlerinde kadınların birçok deneyimleri var. Göç yolculuğu fiziksel şiddet, taciz, tecavüz ve her türlü şiddete maruz bırakılıyorlar. Türkiye uzun zamandır göç alan bir ülke haline geldi. Göçmenlerin hayatlarında doğrudan devletin şiddetini görüyoruz. Hukuki statüleri verilmiyor. Mülteci göçmenlerin hiçbir koruma altına alınmadığını görüyoruz. Geri Gönderme Merkezleri’nde göçmenler kötü yaşam koşullarında yaşıyor. Devlet şiddetini bir başka boyutu da ekonomik şiddet. Göçmenlerin standart ve güvenli çalışma koşulları çok az. Emek ve ırkçılığın iç içe girdiğini görmekteyiz. Türkiye de feminist hareket göçmen konusunda yeteri kadar bir başarı kazanmadı.  Her ne kadar emek hareketinin gerilediği ama buna karşı kimlik kazanımının yükseldiği bir süreçteyiz. Barış konusundan da bahsedecek olursak ta her kesimin bu nokta da üzerine düşen sorumluluğu kendi cephesinde mücadele etmesi önemli olacaktır."
 
Konuşmalarının ardından konferans sona erdi.
 

Diğer başlıklar

21:29 Ahmet Kaya’nın 1996’daki sözleri yayınladı
20:44 Bakanlıktan Şule Çet'in faillerinden Berk Akand hakkında açıklama
19:47 Annesi kızı Rojbin Sönmez’i ağıtlarla andı
18:54 Ekoloji Kervanı 2'nci gününde: Talana karşı sesimizi yükseltiyoruz
18:50 Reqa'da 2 Kürt genci kaçırıldı
18:46 İHD’nin yeni Eş Genel Başkanları belli oldu
18:36 Devrimci Parti kuruluşunun 10'uncu yılını kutlandı
18:29 Riha'da iş cinayeti: 2 çocuk yaşamını yitirdi
17:54 Kayyımın kapattığı Şamiran Kadın Yaşam Merkezi yeniden açıldı
17:36 TJA, 25 Kasım startını Kadifekale'de verdi
17:24 Kadınlar barış için buluştu: Öcalan'ın özgürlüğünü istiyoruz
17:15 Colemêrg-Wan Karayolunda kaza
17:12 Qamişlo'da Abdullah Öcalan için yürüyüş düzenlenecek
16:48 Çiğdem Kılıçgün Uçar: Kadının özgür olmadığı bir toplum demokratik olamaz
16:37 Mûş'ta kar yağışı: 14 köy yolu ulaşıma kapandı
16:34 Sırrı Süreyya Önder Barış Futbol Turnuvası başladı
16:10 Yaşamını yitiren 5 HPG’li için anma
15:48 Kadınlardan fuhuş ve uyuşturucuya karşı mücadele çağrısı
15:30 YPG'li Yıldız'ın taziyesine kitlesel ziyaret
14:47 Beton dökümü sırasında inşaat çöktü: 2 işçi yaşamını yitirdi
14:24 TJA’dan Dîlok’ta ‘şiddetle mücadele’ atölyesi
14:16 Silêmanî’de 25 Kasım’ın startı verildi
14:08 Wan'da Rojin Kabaiş Ormanı oluşturuldu
14:00 Tülay Hatimoğulları: Ey iktidar Dêrsim'den elini çek
13:57 Dêrsim’de miting öncesi kitlesel yürüyüş
13:39 Demirtaş: Eşit ve adil geleceği birlikte kuracağız
13:24 15 yaşındaki çocuktan 3 gündür haber alınamıyor
13:23 11’inci Yargı Paketi’nin bu hafta Meclis’e sunulması bekleniyor
12:47 Şule Çet'in faillerinden Berk Akand tahliye edildi
12:43 Saadet Partisi Grup Başkanı Kaya: Süreçten umutluyuz ama AKP yeteri katkı sunmuyor
12:17 OECD'nin sağlık raporunda Türkiye sonuncu
11:20 Jin dergi 'Dêrsim Katliamı'nı kapağına taşıdı
11:07 Riha’da işkence edilen çocuk ağır yaralandı
09:42 İki başarı hikayesi
09:35 25 Kasım Kadın Platformu: Taksim'e isyana çağırıyoruz
09:26 AKP’nin 23 yıllık 'suç' kaydı: En az 8 bin 33 kadın katledildi
09:23 Tutsak yakını: Devletin maskesi zindanlarda düşüyor
09:18 'Komisyon İmralı'ya gitmeli, kapılar ardına kadar açılmalı'
09:17 Engelli raporuna rağmen bir bırakıp bir tutukluyorlar
09:15 Wanlı yurttaşlar: Asgari ücret 50 bin TL olmalı
09:05 Metro inşaatındaki göçükte 1 işçi yaşamını yitirdi
09:04 Elektriğe gizli zam: 900 TL gelen fatura bin 900 TL olacak
09:00 16 KASIM 2025 GÜNDEMİ
08:09 Meteoroloji’den Colemêrg, Şirnex ve Wan için sarı kodlu uyarı
15/11/2025
22:11 Ege Denizi'nde deprem
22:05 Kabataş'ta metro inşaatında iskele çöktü
21:45 Zehirlenip yaşamını yitiren ailenin kaldığı otel boşaltıldı
21:39 Tiktok’tan Seyîd Rıza anmasına sansür
21:18 Tuncer Bakırhan: Komisyon derhal İmralı’ya gitmeli
20:59 Hayvansever kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi
20:54 Rojin Kabaiş eylemine ‘uyarı’ cezası
20:19 Brezilya’da binler iklim adaleti için yürüdü
20:07 Seyid Rıza ağıtlarla anıldı
19:55 MAF-DAD kongresinde süreç tartışıldı
19:17 Erzirom ve Xana Axpar’da kadın buluşması
19:07 Anne ve iki çocuğunun ölümüne dair gözaltı sayısı arttı
18:02 Dîlok’ta iş cinayetleri protesto edildi
17:58 Adalet Nöbeti'nde taciz failinin duruşmasına çağrı
17:46 EGEÇEP’ten ortak mücadele çağrısı
17:45 EHP: Asgari ücret 65 bin TL olmalı
17:40 Yazar-ressam Hüseyin Özsoy, Wan’da okurlarıyla buluştu
17:35 Mêrdîn’de taziye evine saldırı
17:33 Seyîd Riza ve arkadaşları için klip: Cigêram
17:30 DADER konferansı: Devlet adım atsın
17:24 ‘Barış ve özgürlükte ısrar ediyoruz’ buluşmasına çağrı
17:23 Barış gazeteciliği paneli: Militarist habercilik dili toplumda düşmanlık yaratır
17:18 Gazeteci Aykol'un tedavisi devam ediyor
17:13 Gülistan Kılıç Koçyiğit: Demokratikleşme olmadan barış olmaz
17:11 Êlih’te taziyelere kitlesel ziyaret
17:02 Kadınlar alanlarda: Şiddetsiz yaşamı birlikte kuracağız
17:01 'Zindandaki Kadınların Öyküleri' okurlarla buluştu
16:49 57 bin ağacın kesileceği rant projesi yargıya taşındı
16:35 Dêrsim’deki doğa mitingine katılım çağrısı: Sesimize ses verin
16:14 Demokratik Birlik İnisiyatifi: Sürecin öncüsü olacağız
16:07 Seyîd Rıza ve yol arkadaşları birçok kentte anıldı
15:55 İzmir Bağımlılıkla Mücadele Platformu kuruluşunu ilan etti
15:51 Takas Pazarı’na yoğun ilgi
15:17 ‘Muhlise Karagüzel ve Kavak’ı derhal serbest bırakın’
14:33 Koğuş değiştirmek isteyen tutsak darp edildi
14:28 COP 30 tepkisi: Ekolojik yıkım derinleşiyor
14:04 Mêrdîn kısa süreli yağışta göle döndü
13:56 İHD 22'nci Genel Kurulu başladı: Devletin Kürt meselesindeki güvenlikçi politikası değişmedi
13:51 Kayıplar için beş kentte adalet talebi
12:56 Cumartesi Anneleri Nazım Gülmez için adalet istedi
12:28 Dêrsim’de Seyit Rıza anması: Mezar yerlerini açıklayın
12:18 Sındırgı’da art arda depremler
10:37 CHP Milletvekili Akgün Alp: Devlet, Abdullah Öcalan ile görüşüyorsa Komisyon neden görüşmesin?
10:28 İşçi servisi devrildi: 14 yaralı
10:14 Nizamettin Kabaiş: Tehditlere rağmen mücadelemiz sürecek
09:24 Dilovası’nda yaşamını yitiren işçi sayısı 7'ye yükseldi
09:23 HDP binalarına saldırı dosyası 10 yıldır neden kapalı tutuluyor?
09:22 Dêrsim'de yüzlerce toplu mezar var: Yüzleşme çağrısı
09:11 Ruhsatsız fabrika yangından sonra mühürlendi!
09:08 Dilan Mızrak: Devlet sürecin hukuki zeminini bir an önce oluşturmalı
09:07 Kültürel hafıza yok oluyor, Ermeni evleri bir bir çöküyor
09:06 Bataklığa sürüklenenler anlatıyor: Ayağım tekerlek olmuş, tamir etmeye çalışıyordum
09:05 Çöken bina, patlayan depo: İhmalin getirdiği ölümlere karşı mücadele edeceğiz
09:04 Selamet Yeşilmen’in failleri 10 yıldır bulunmadı: Adalet bekliyoruz
09:03 Soğuk havalar cep yakıyor
09:03 'Halk ve inançlar arasında problem yok; sorun kanun ve yasalardır'
09:02 'Barışa katkı için Seyîd Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın'
09:01 Devlet merkezli uygarlık sistemin yok edici düzeni: Kastik katil
09:00 15 KASIM 2025 GÜNDEMİ
08:59 Amed'de yollar göle döndü
08:22 Kürdistan kentleri için kuvvetli yağış uyarısı
14/11/2025
23:56 Yeni kurulan TELE2’nin haberine erişim engeli
23:42 Licê'nin Qelesi mezrasında ev baskını
23:19 Şam'da art arda patlamalar meydana geldi
22:50 Gençlerden Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için meşaleli yürüyüş
22:43 DEM Parti eski il eşbaşkanına 13 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası
22:36 Mêrdîn'de fırtınada motosikleti devrilen kurye yaralandı
22:10 Rahman A. boşanma aşamasında olduğu kadını katletti
21:36 Kürdistan kentlerine ayrılan kültür ve turizm bütçesi yüzde 5'in altında
21:23 Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê girişlerindeki kontrol noktaları kaldırıldı
21:20 Sabahat Tuncel: Barış bizim için bir tercih değil zorunluluktur
20:46 İstanbul'da Rojin Kabaiş için eylem
20:35 Êlih'te iş cinayeti
19:46 Gülhan'ı katleden faile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası
19:19 ‘Aç kalalım ama kültürsüz kalmayalım’
18:37 İşçiler 107 gündür eylemde: Taleplerimiz karşılansın
18:24 CHP'den İBB iddianamesine ilişkin HSK'ye başvuru
18:18 DEM Partili Oluç: Eli kulağındadır, kayyım rejiminin sonuna geliniyor
18:08 Riha’da toz taşınımı etkili oldu
18:02 HPG’li İş, kitlesel bir şekilde toprağa verildi
17:32 25 Kasım eylemleri: Dayanışmayla karanlığı yeneceğiz
17:06 Çetin'in taziyesine 'şehit namirin' sloganıyla ziyaret
17:01 Vince çıkan işçilerin eylemi kazanımla sonuçlandı
16:42 DEM Parti Kadın Meclisi direnişteki kadınları ziyaret etti
16:41 DEM Parti Turizm Bakanlığından Kürtçe ve diğer dilleri teşvik edilmesini istedi
15:52 Dilek İmamoğlu: Adalet yara alırsa umut yeşermez
15:19 İHD: 6 bin 94 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi
15:00 Bireysel silahlanma protestosu
14:07 Silahlı saldırıda 4 kişiyi yaralayan korucular serbest bırakıldı
13:54 LeMan davasında Pehlevan hakkında tahliye kararı
13:09 KESK'li kadınlar 25 Kasım programını açıkladı: Barış talebinde ısrarcıyız
12:26 MB anketine göre enflasyon beklentisi yükseldi
11:45 Çakıroğlu: Cumhuriyetin 2'nci yüzyılının kurucularından biri Abdullah Öcalan olacak
11:31 Tanrıkulu: Güven artırıcı adımlar atılmalı
Ekmen: Toplumun desteği süreç için önemli
11:13 AB Türkiye Delegasyonu Amed Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti
11:09 Sürecin etkili öncülere ihtiyacı var
10:55 Seyîd Rıza'nın mezar yeri açıklansın: Gidersem gözüm açık kalacak
10:51 Bakırhan: Süreçte belediyelere büyük sorumluluk ve görev düşüyor
09:58 92 yaşındaki tutsak annesi: Ölmeden oğlumu görebilecek miyim?
09:44 Erzincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde ‘suça göre’ muamele!
09:43 'Katliama işveren yer hazırlıyor, devlet göz yumuyor'
09:41 Prof. Dr. Nilgün Toker: Süreç hukuki güvence altına alınmalı
09:39 Barış Anneleri'nden komisyona çağrı: Komisyon önderliğimizle görüşsün
09:33 Wan'da Mısır Çarşısı metruk bir yapıya dönüştü
09:31 ÖHD’li Güneş: 'Umut hakkı’nın uygulanmaması demokratikleşmeye dirençtir
09:30 Her okulun kapısındalar: Çocuklar ve kadınlar 'özel' hedef