DEM Parti Eş Genel Başkanları: Kobanê Davası tarihi fırsata çevrilebilir

ANKARA -DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ile Tuncer Bakırhan, Kobanê Davası'na bakan heyetinin tarihi bir sorumlulukla karşı karşıya olduğunu belirterek, demokratikleşmeye söz konusu davadan başlanması için çağrı yaptı. 

 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ile Tuncer Bakırhan, Sincan Kampüsü’nde görülecek Kobanê Davası öncesi, kampüs önünde açıklama yaptı. Açıklamaya Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanları Ayfer Koçak ile Ahmet Karagöz, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Hüseyin Küçükbalaban, DEM Parti Ankara il ve ilçe örgütü yöneticileri ve DEM Parti milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. 
 
CHP’nin davayı takip etmesi için görevlendirdiği heyette yer alan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, Amed Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever de açıklamaya katıldı. 
 
Burada ilk olarak konuşan Tuncer Bakırhan, Türkiye siyasi tarihinin Kobanê Davası’na benzer davalarla siyaseti dizayn etme girişimlerinden biri olduğunu ifade ederek, “Kobanê Kumpas Davası da bunun en büyük ve en son örneklerinden birisidir. Burada bir suç yok. Bomboş bir dava. Delili yok. Haksız hukuksuz bir şekilde arkadaşlarımız yıllardır yargılanıyorlar” dedi. 
 
BU DAVA TARİHİ BİR FIRSATA ÇEVRİLEBİLİR
 
Bakırhan, siyasetçilerin DAİŞ vahşetine karşı duyarlılık çağrısı yaptıkları için yıllardır yargılandıklarını aktararak, şunları söyledi: “Henüz bir karar çıkmadı. Bugün aslında hem iktidarı hem mahkeme heyetini ciddi bir sorumlulukla karşı karşıya. Mahkeme heyeti tarihi bir karar verebilir. Bu davayı tarihi bir fırsata çevirebilir. Ülkede demokrasi ve özgürlükler yok. Yargı etki altında karar veriyor. Mahkeme heyeti aslında bu algıyı yıkabilir, kırabilir. Bugün burada tarihi bir karar ortaya çıkabilir. Mahkeme heyetini tarihi bir sorumlulukla karşı karşıya olduğunu bur tarihi sorumluluğunu layığı ve hakkıyla yerine getirmesi çağrısı yapıyoruz.  Bugün hem tahliye olmasını istiyoruz. Hem de haksız hukuksuz bir şekilde yıllardır içeride olan arkadaşlarımızın beraat etmelerini bekliyoruz. 
 
TÜRKİYE HALKLARI TAVRINI KOYDU
 
Türkiye halkları bugünkü bu kumpas davalarına, siyaseti, Kürt siyasileri, devrimci ve demokrat siyaseti dizayn eden bu yaklaşıma karşı 31 Mart’ta tavrını net bir şekilde ortaya koymuştur. Türkiye halkları aslında demokratik bir zemin için oyunu kullanmıştır. İktidarın da Türkiye halklarını bu ortaya koymuş olduğu kararı görmesi gerekiyor. İnsanlar artık özgürlük itiyor. Demokrasi istiyor. Bu kumpas davalarının bu Kürt siyasetini demokratik zemini kapatan, yok sayan, bunu yargı eliyle dizayn etmek isteyen bu anlayışın sandıktan cevabını aldığını görüyoruz. 
 
Umarım hem mahkeme heyeti hem de ülkeyi yönetenler iktidar 31 Mart'ta sandıkta Türkiye halklarının ortaya koymuş olduğu bu iadeyi görürler. İkinci yüzyıl artık bu kumpas davalarıyla devam etmemeli. İkinci yüzyılda Türkiye halkları demokratik zeminde ortak eşitçe yaşamak istiyorlar. Dolayısıyla bugün mahkeme heyetinin bu tarihi sorumluluğunu layıkıyla yerini getirmesini bekliyoruz.”
 
HATİMOĞULLARI: KOBANÊ DAVASI KUMPAS DAVASIDIR 
 
Ardından konuşan Tülay Hatimoğulları ise devamla şunları aktardı: “Ve biz burada bir kez daha diyoruz ki. Kobanê davası tam anlamıyla bir kumpas davasıdır. Bugün Kobanê direnişi, sadece Ortadoğu için değil, dünyanın batısı ve dört bir yanı için IŞİD ve benzeri olan bütün örgütlere karşı katliamcı, tacizci, tecvüzcü insan kaçakçılığı yapan, organ mafyalığına soyunmuş olan bu benzeri örgütlere karşı güçlü bir mücadelenin güçlü bir direnişin sergilendiği bir direniştir Kobanê direnişi. 
 
KABUL EDİLEMEZ 
 
Kobanê direnişine bugün dava konusu edilen Kobanê direnişine o günlerde sadece Türkiye’deki demokrasi güçleri değil, sadece Türkiye’deki demokrasi güçleri değil, sadece Türkiye’deki siyasi partiler değil, sadece HDP değil, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından bütün demokrasi güçleri Kobanê direnişinin yanında olmuştur. Kobanê direnişini desteklemiştir, IŞİD’i lanetlemiştir. Bakın hala IŞİD tehlikesi geçmiş değildir. Bugün Rusya’da gerçekleşen büyük katliamda onlarca insan, yüzün aşkın insan yaşamını kaybetti. Yine Türkiye basınında yeni yeni çıkan haberlere baktığımızda IŞİD ve benzeri olan örgütlerin Türkiye’de hazırladıkları katliamlar dizisinin haberlerini görebiliyoruz. Türkiye’nin yakın tarihine, IŞİD’in ortaya çıktığı sonraki tarihine baktığımızda Türkiye topraklarında çok sayıda katliam gerçekleşmiştir. Bu katliamları sorgulayacakları yere, bu katliamın arkasındakileri sorgulayacakları yere, IŞİD ile mücadele edecekleri yere IŞİD’e karşı demokratik tepkisini ortaya koymuş olan HDP’nin yargılanması, HDP’nin yöneticilerinin yargılanması Türkiye’de demokratik siyasetin temsilcilerinin yargılanması asla kabul edilemez. Bugün Kobanî Kumpas Davası şu ana kadar ki seyrine baktığımızda IŞİD’in Sincan’daki tezahürü tablosu olarak görülmektedir. 
 
YETERİNCE CÜBBENİ İLİKLEDİN
 
Buradan bir kez daha çağrımızı yineliyoruz. Ortada sadece bir tweet söz konusu iken bir tweetten yola çıkarak düzenlenmiş sahte onlarca klasörlük dava bugün bu Sincan Adliyesi’nde çökmüştür. Her bir arkadaşımızın verdiği onurlu savunma esasen bir savunmadan öte Türkiye, Ortadoğu siyasetinin değerlendirmesiydi. Ve her biri bir ders niteliğindedir. Bir demokrasi dersi niteliğindedir. Halkların ortak yaşamı dersi niteliğindedir. Böyle okunmalı ve böyle incelenmelidir. Davanın son haline gelecek olursak buradan bizler bütün Türkiye’deki demokrasi güçleri adına, Türkiye’de barışı savunanlar adına, Ortadoğu barışını savunanlar adına Suriye savaşının bitmesini savunanlar adına IŞİD ve benzeri örgütlerin artık bu coğrafyada yaşamaması adına bizler bir kez daha yargıya çağrımızı yineliyoruz. Ey yargı Saray’ın önünde cübbeni yeterince ilikledin. Ey yargı bozuk olan adalet terazisinin daha fazla bozulmasına sebep oldun bu dosyada. Bakın bu dosya incelendiğinde bir hukuk katliamı ve bir hukuk garabeti olarak bu dosya sadece Türkiye’de değil, bütün dünyada hukuk fakültelerinde ders niteliğinde bir dosya halini almıştır. Bir kez daha yargıya diyoruz ki sizler dosyanın gerçekliğine bakarak ve gerçekten yasalara bakarak karar vermeniz gerekiyor. Ortada isnat edilen hiçbir suç yokken bir tweetten 37 kez ağırlaştırılmış müebbet talep etmek demek, buradan zaten ölmüş olan hukuku üzerine mezarını kazmak ve gömmek ve üzerine bir yığın taş atmak demektir. 
 
BU DOSYANIN İÇİ BOŞ BİR SENARYODUR 
 
Biz diyoruz ki yargı geri dönebilir bu yanlışından. Biz diyoruz ki bu süreç henüz karara bağlanmadan bütün arkadaşlarımız adil bir biçimde yargılanarak değerlendirilmeli ve sonuca bağlanmalıdır. Sonucuysa bu dosyanın içi hukukçu arkadaşlarımız çok detaylı bilgileri kamuoyu ile paylaştılar. Bu dosyanın içi bir senaryodur ve bu senaryodan yola çıkarak 37 kez ağırlaştırılmış müebbet talep etmek asla ve asla bir kanuna uygun, vicdana ve demokrasiye uygun olamaz. Buradan bir kez daha çağrımızı yineliyoruz, bugün tutuk incelemesi olacak ve bütün arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılması gerektiğinin altını özellikle çiziyoruz. Bunu aynı zamanda hukuktan aldığımız güçle, dosyanın içinin boşluğuyla, isnat edilen suçlarla ilgili dinlenen tanıkların da değerlendirmesiyle yani bir hukuksal gerekçe ile de talep ediyoruz. Bu nedenle bir kez daha diyoruz ki içerdeki arkadaşların her biri bizim onurumuzdur. Her biri Türkiye siyasetinde ve Kürt siyasetinde önemli aktörlerdir ve Türkiye demokrasisine hizmet etmiş arkadaşlarımızdır. Arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılması ve tahliye edilmesi gerekiyor. Bu ülkede halkın hukuka güvenebilmesi için, yargının yitirdiği güvenilirliği yeniden kazanabilmesi için bu bir ihtiyaçtır. Bu Türkiye’de hep birlikte ortak yaşamı inşa etmek için bir fırsattır. 
 
GELİN BU FIRSATI DEĞERLENDİRELİM 
 
Bizler diyoruz ki; gelin bu fırsatı birlikte değerlendirelim. Bu işe Kobanê Kumpas Davası’ndan başlayalım. Ve bu ülkede demokrasiyi hep birlikte tesis edelim, ortak yaşamı hep birlikte tesis edelim. Sözlerime son verirken arkadaşlarımızın tahliye kararlarını beklediğimizi bunu umut ettiğimizi bir kez daha belirtiyorum.”
 
 

Diğer başlıklar

09:08 Tutsaklar ‘özgürlük’ eyleminde
09:06 KDP’nin alıkoyduğu gazetecinin akıbeti 189 gündür bilinmiyor
09:05 Fındığa kahverengi kokarca tehdidi
09:02 Tutuklanan gazeteciler için 'dayanışmayı büyütelim' çağrısı
09:01 Êlih ve Dîlok 1 Mayıs'a hazır
09:00 30 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:15 TÖP Sözcüsü Gözen gözaltına alındı
29/04/2024
22:52 Mersin'de ev baskınları: En az 2 gözaltı
22:46 Cizîr’de 19 kişi serbest bırakıldı
22:10 14 barodan açıklama: Tahir Elçi davasında cezasızlık adım adım örüldü
21:24 ODTÜ’lülerin eylemi 6’ncı gününde
19:53 Polis şiddetini görüntüleyen gazeteci serbest bırakıldı
17:30 Erdoğan'dan Bahçeli'ye seçim sonrası ilk ziyaret
17:22 Riha'da 2 genç tutuklandı
17:12 Emine Şenyaşar: Bu zulüm normal değil
16:56 DEM Parti’nin kazandığı belediyenin parasına bloke konuldu
16:39 Denizli'de patlama: Hidrojen sülfür gazı çevreye yayıldı
15:27 Kenya’da baraj patladı: En az 42 ölü
15:23 1 Mayıs alanlarına çağrı: Mücadeleyi büyütme zamanı
15:06 Marmara cezaevleri raporu: 3 ayda bin 76 ihlal yaşandı
15:04 Barış Anneleri: Adaleti sağlayın, Makbule Özer'i serbest bırakın
14:44 Semsûr’da Çocuk ve Kadın Destek Merkezi açıldı
13:44 Koçyiğit: Yargı, Tahir Elçi'nin katilini korumaya çalışıyor
13:22 Metîna'ya saldırılarda KDP desteği
13:14 28 Nisan’ın ‘Anma ve Yas Günü’ ilan edilmesi için kanun teklifi
13:00 Amed Barosu’ndan beraat talebine tepki: Tahir Elçi suikastı cezasız kalmayacak
12:51 Avukatlardan İmralı için görüşme başvurusu
12:47 DEM Parti Emek Komisyonu: 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz
12:44 Sinan Ateş cinayetinde iddianame hazır
12:38 İzmir'de 1 Mayıs'ın adresi Gündoğdu Meydanı
12:34 İkizköy 3 gündür susuz
12:12 DİSK’ten Taksim açıklaması
11:50 Yargıtay başkanı 26'ncı turda da seçilemedi
11:34 Yerlikaya da AYM’nin Taksim kararını tanımadı
11:25 Ekonomiye güven düştü
11:25 Tahir Elçi cinayeti davasında savcıdan beraat talebi
10:57 Gazeteci Ren'in tahliyesi 3 ay ertelendi
10:32 İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor
10:31 Kurtulmuş 2 Mayıs’ta DEM Parti’yi ziyaret edecek
09:43 Temizlenmeyen DSİ kanalı halk sağlığını tehdit ediyor
09:00 Xwebûn'un bu haftaki manşeti 1 Mayıs
09:00 Tutsaklar ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ eyleminde
09:00 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 188 gündür haber yok
09:00 Panzerle katledilen Şahin Öner davası yarın yeniden başlıyor
09:00 Av. Çakas: Tecridin hiçbir hukukta yeri yok
09:00 29 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:47 1. Düsseldorf Kürt Film Festivali'nde ödüller açıklandı
08:40 Ege Denizi'nde deprem
08:25 Manisa'da kadın katliamı
08:21 Kazanın ardından balon gazı alev aldı: 14 yaralı
08:12 Aliboğazı’nda askeri hareketlilik
28/04/2024
21:18 Gazze’de yaşamını yitirenlerin sayısı 34 bin 454’e yükseldi
19:44 Jîna Emînî’nin annesinden idam cezasına tepki
19:36 ODTÜ'lülerin nöbet eylemi 5’inci gününde
19:20 Kuzey ve Doğu Suriye’ye saldırı: 2 kişi yaralandı
17:41 Êlih’te uçurtma etkinliği
17:25 Birçok merkezde Amedspor kutlaması
17:18 Polis şiddetini görüntüleyen gazeteci gözaltına alındı
16:53 Şampiyon Amedspor!
15:47 HDK: Taksim'i kazanma mücadelesine güç verelim
15:46 Êlih’teki 1 Mayıs mitingine çağrı: Barışı ve kardeşliği savunalım
15:34 'Hüda Kaya’ya özgürlük' çağrısı
15:28 AKP iktidarında 32 bin 478 işçi yaşamını yitirdi
15:04 Amedspor’un kritik Somaspor maçı başladı
14:45 Amediyê kırsalı bombalandı
14:21 Katliamın 148'inci ayında Roboskî için adalet talebi
14:19 30 yıl sonra memleketinde karşılandı
14:13 Beşiktaş’ta zincirleme kaza
14:03 1 Mayıs 1977'te katledilen işçiler anıldı
13:22 Ayvacık GGM raporunda işkence ve tecavüz iddiaları
13:19 Sûr'da Paskalya Bayramı ayini
11:38 Seçmenler 'seçimlere katılmama nedeni' sorusunu yanıtladı
10:48 Hatimoğulları: Kayyımcı anlayışı püskürttük
10:44 16 müzik grubundan yeni albüm
10:17 Tutuklanan gazetecilere destek: Özgür Basın geleneğinde ısrar sürecek
10:03 Hep aynı terane: Kürt gazetecilere 'basın yapılanması' suçlaması
09:20 Jin dergi 1 Mayıs manşetiyle çıktı
09:18 Tutuklanan gazeteciler: Biz değil, gazetecilik yargılandı
09:17 Sağlıkçılar ‘insanca bir yaşam’ talebiyle 1 Mayıs’ta olacak
09:16 Yaşamını yitiren HPG'lilerin ailelerine tazminat davası
09:15 Yurttaşlar uyuşturucu kullanımına karşı çözüm bekliyor
09:14 Tutsaklar ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ eyleminde
09:14 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 187 gündür haber yok
09:13 Eylemdeki tutsaklar her hafta 'özgürlük' taleplerini bakanlığa iletiyor
09:12 'Bilûra Nişo' Los Angeles Film Festivali'nde gösterilecek
09:11 Wan’daki 1 Mayıs’ta savaş politikalarına dikkat çekilecek
09:06 Tarihi çarşıda esnaf da yurttaş da dertli
09:04 Tecrit sürüyor krizler büyüyor
09:00 28 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
27/04/2024
22:07 Semsûr’da polisler arasında silahlı çatışma: 2 ölü
21:27 Muhabirimiz Dal çıplak aramaya maruz kaldı
21:13 DEM Parti’den ODTÜ'lülere dayanışma ziyareti
21:04 MEB’in okul öncesi taslağından ‘milli kültür, ‘aile kurumu’ ve ‘eşarp’ çıktı
20:37 Keskin: Üniformalıların karıştığı bin davadan sadece birine ceza verildi
20:00 Mandela’nın X hesabı askıya alındı
19:52 Ogasawara Adaları açıklarında 6.9 büyüklüğünde deprem
17:29 Batman Petrolspor şampiyon oldu
17:24 Mersin’de kadınlardan ‘eşitlik için dans et’ festivali
16:11 Amed Tabip Odası Genel Kurulu: İyi hekimlik yapmaya devam edeceğiz
16:02 ‘Büyük Savunma Mitingi’nde tecrit vurgusu
15:18 Hasta tutsaklar Hatice Yıldız ve Nazım Çağlak’ın tahliyesi istendi
14:59 Mersin’de yeşil alanın ranta açılmasına tepki
14:51 GGC Genel Kurulu’nda Bozarslan yeniden seçildi
14:35 İHD: Makbule Özer’in yaşamı tehdit altında
14:34 Elîh'teki bölge mitingine çağrı
14:32 ‘Gazeteciler Türkiye’nin savaş politikası nedeniyle tutuklandı’
14:25 KHK eyleminde yaşamını yitirdikten sonra işe iade edilen Çoban anıldı
14:17 Kayıp yakınları Kavak, Yılmaz ve Özdel için adalet istedi
14:01 ÖHD ve MED TUHAD-FED'den 'Cezaevleri Hak İhlalleri Raporu'
13:42 DFG ve MKG: Kürt sorunu ve tecrit haberi yapmak suç değil
13:27 Siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinden çağrı: İmralı tecridini kaldırın
13:23 43 yıl önce gözaltında kaybettirilen Yedigöl’ün akıbeti soruldu
13:15 Yoksulluk sınırı 58 bin TL’ye yükseldi
12:29 Doktor ve hemşirelere operasyon: 38 gözaltı
12:19 ‘Asgari ücrete 3 ayda bir zam’ önerisi
11:25 Wan’a gönderilen mülteciler Antalya GGM’deki şiddeti anlattı
10:35 Parti kapatma ve kayyım tehditlerine yanıt: Halklarımız buna izin vermez
10:29 Colemêrg’teki madene karşı eylem 5’inci gününde: Coğrafyamızdan gitsinler
10:18 ‘İnfaz’ oyununa izleyiciden tam not
10:14 EFJ'den TV'lere baskın açıklaması
09:30 Lokanta ve kafelere KDV zammı
09:23 30 yıllık tutsak: Özgür bir yaşam için mücadelem devam edecek
09:14 Cezaevlerinde ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ eylemi sürüyor
09:14 Gazeteci Ahmet’ten 186 gündür haber yok
09:12 Geçinemeyen yurttaşlar: İktidar değişirse belki nefes alırız
09:09 ‘Kürt halkı saldırılara karşı tiyatroyu sahiplendi’
09:06 Êlih’teki 1 Mayıs bölge mitingine çağrı
09:05 Egîdê Cimo öğrencileri enstrüman desteği bekliyor
09:03 İHD Wan Şube Eşbaşkanı: Tutsakların talebi toplumsal barışa katkı sunacak
09:00 Kadınlar 1 Mayıs’ta ‘Haklarımız için buradayız, güçlüyüz’ diyecek
09:00 Polis şiddetine uğrayanlara soruşturma!
09:00 Peköz: AKP, askeri operasyonlara değil demokratikleşmeye yönelmelidir
09:00 27 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:54 İstanbul’da şüpheli kadın ölümü
08:14 Erzîngan'da deprem
26/04/2024
23:55 Tutuklanan Aslan'dan mesaj: Yazmaya devam edeceğiz
23:28 3 gazeteci tutuklandı
23:23 CHP’li Tanal’den Enerji Bakanlığı önünde oturma eylemi
23:18 'Celadet Ali Bedir-Xan’a saygı' gecesine büyük ilgi
22:13 Katalonya Muzik Grubu ve Aryen Kom’dan konser
21:47 Hatay’da 27 mahalle karantinaya alındı
21:20 Gazetecilerin hakimlik ifadeleri başladı
20:56 ODTÜ'de ‘kayyım rektör'ün yasağına karşı nöbet eylemi
20:24 Doğan’dan Adalet Bakanı’na: Aba altından sopa göstermeyin, kayyım rejimi sandığa gömüldü
19:59 ‘İzmir'in Çernobil'inde nükleer tepkisi
19:24 Cizîr’de, Celadet Ali Bedirxan’ın doğum günü kutlandı
18:23 Emine Şenyaşar 87 gündür Adalet Bakanlığı önünde
18:16 Tecavüz failine ‘iyi hal’ indirimi
17:03 Serbest bırakılan gazeteciler: Hakikati gerçekle buluşturduğumuz sürece müthiş kazanacağız
16:20 Gümüşhane'de yaylada açılmak istenen maden ocağına onay