KNK’nin 2 gün sürecek Genel Kurul ara toplantısı başladı

  • dünya
  • 14:16 20 Nisan 2024
  • |
img
HABER MERKEZİ- KNK’nin 200’e yakın delegenin yanı sıra üzere onlarca siyasi parti, örgüt, kuruluş temsilcisi, aydın ve yazarın da katılımıyla 2 gün sürecek Genel Kurul ara toplantısı başladı.
 
Kürt partiler arasında ulusal birlik sağlama amacıyla 26 Mayıs 1999'da Hollanda’nın Amsterdam kentinde, kuruluş kongresini gerçekleştiren Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK), “Tekoşîna Rizgarî û Azadiya Kurdistanê da, rêya serkeftinê yekîtî ye”şiarıyla 22’nci Genel Kurulu ara toplantısını gerçekleştirmek üzere toplandı. 2 gün sürecek olan toplantıya, Kurdistan’ın dört parçasından 200’e yakın delegenin yanı sıra üzere onlarca siyasi parti, kurum ve kuruluş temsilcisi, aydın ve yazar ile ayrıca Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir katıldı.
 
ORTAK MÜCADELE VURGUSU
 
KNK Genel Kurul ara toplantısında KNK Konseyi Üyesi Dr. Şergo Mihemed Emin ve KNK Yönetim Kurulu Üyesi Shala Hefid tarafından yapılan açılış konuşmalarının ardından 2 gün boyunca toplantıyı yönetecek olan divan seçimine geçildi. Divan başkanlığına seçilen KNK Dış İlişkiler Sözcüsü Nilüfer Koç, KNK olarak kritik bir dönemde toplantılarını gerçekleştirdiklerini belirterek, "Türkiye, Güney Kurdistan'a saldırı peşinde. Yaklaşımlarımız da bunlara göre buna göre olmalı” dedi.
 
‘KÜRT TOPRAKLARINI SAVUNMAMIZ GEREKİYOR’
 
KNK Eşbaşkanları Zeyneb Murad ve Ahmet Karamus da birer konuşma yaptı. Zeyneb Murad, Ortadoğu başta olmak üzere dünya genelinde büyük bir krizin varlığına işaret ederek, “Düşmanlarımız da bunu fırsata çevirerek, halkımıza saldırmak istiyorlar. Planları bu şekildedir. Türkiye, bu katliamların başını çekiyor. İran, Suriye ve Irak da bunun bir parçasıdır. Bütün bu katliamlara karşı biz Kürtler birlik olmalıyız. Biz KNK ve Kürt kurumları olarak Türkiye'nin askeri operasyonlarına karşı her türlü girişimde olmalıyız. Kürt topraklarının hepimizin namusu olduğunu belirterek, herkesin bunu savunması gerekiyor” dedi.  Murad, konuşmasının devamında ise, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a dönük İmralı Cezaevi’nde yürütülen ağırlaştırılmış tecride karşı çıkılması gerektiğini vurguladı.
 
KDP'YE ÇAĞRI
 
Ardından konuşan KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus ise Kürt halkına yönelik egemen güçlerin her alandaki saldırılarına dikkat çekti.  Türkiye’nin Kurdistan’da insanlık suçu işlediğine dikkati çeken Karamus, ”Türkiye’nin kullandığı kimyasal silahlar, orantısız güç bunun kanıtıdır. Bugün Rojava ve Şengal’de her gün sivilleri vuruyor. Topraklarımızı işgal etmek itiyor” diye belirtti. Karamus, konuşmasında ayrıca saldırılarda Türkiye ile ortak hareket eden KDP’ye de çağrıda bulunarak, "Bugün bütün düşmanlarımız birlik olmuş, bize saldırıyor. KNK’nin birlik çağrılarına herkes cevap vermiş. Ama KDP hiçbir şekilde cevap vermiyor. Burada herkesin huzurunda KDP’ye şu çağrıyı yapmak istiyorum; KDP, Türkiye ile birlikte katliam ve krize ortak olmamalı. Kürtlerin birliklerine, çıkarlarına hizmet etmeliyiz. Halkımızın kuruluşu buradadır" dedi.