‘Halkın temel ihtiyaçları karşılanmalı’

img

İZMİR - Halkın salgın nedeniyle sosyal ve ekonomik taleplerinin karşılanması gerektiğini belirten HDP İzmir İl Örgütü, sürecin tüm sivil toplum, meslek örgütleri ve partilerle birlikte yürütülmesi gerektiği ifade edildi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, Türkiye’de koronavirüs (Kovid-19) salgının da ölüm ve vaka sayısı giderek artmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, iktidarı halkın taleplerine duyarlı olmaya ve bir an önce virüs salgınının önlenmesi için en az 15 gün sokağa çıkma yasağı dahil bütün çalışanların ücretli izinli sayılmaları ve bu süre içinde halkın temel ihtiyaçlarının karşılanması gibi önlemleri almaya çağırdı. 
 
İzmir’de kaç yurttaşın virüsü taşıdığı, kaçının yapılan testinin pozitif çıktığını ve kaçının yaşamını yitirdiğine dair  Sağlık Bakanlığı tarafından üzerinden bilgi akışı olmadığı için bilmedikleri belirtilen açıklamada, “Bilinen bir şey var ki halklarımız yaşamlarını nasıl koruyabileceklerinin derdine düşmüş durumdadır. Dileğimiz, temennimiz ve gayretimiz daha ne kadar süreceği belli olmayan bu süreci daha az kayıpla atlatabilmemizdir” denildi.
 
‘İKTİDARIN ÖNCELİĞİ KAYYUM OLDU’
 
İktidarın bu dönemde toplumun sağlığı ve taleplerine duyarlı olmadığı vurgulanan açıklamada, “Siyasal iktidarın için önceliği halkın seçtiği belediyelere kayyum atamak ve siyasi tutsakları içeride tutacak düzenlemeler oldu. Topluma ‘evde kal’ çağrısına uyamayan pek çok işçi ve emekçinin, evde kalan toplum kesimiyle zorunlu olarak temas etti. Tanı testi yaygınlaştırılıp toplum taranmadığı için de hastalığın toplumdaki gerçek dağılımı bilinmiyor. ‘Herkes kendi olağanüstü halini ilan etmelidir’ diyen Sağlık Bakanı’nın ifadesi gerçeğin sadece bir kısmını gösteriyor. Toplumun açıkça kendi kaderine terk edildiğini ve adeta virüsle baş başa bırakıldığını görüyoruz” ifadelerine yer verildi. 
 
‘İZMİR HALKIYLA DAYANIŞMAMIZ SÜRECEK’
 
Parti olarak halkla dayanışma içerisinde olmayı sürdüreceklerinin belirtildiği açıklamada, sürecin daha az kayıpla atlatabilmesi için yerel yönetimler, siyasi partiler, meslek örgütleri, sendikalar ve demokratik kitle örgütlerinin ortak hareket etmesi gerektiğine dikkat çekildi.
 
Açıklamada son olarak iktidarın bu zorlu süreci illerde Valiler eliyle yürütmesi eleştirilerek, bu tutumdan vazgeçilmesi gerektiği belirtildi.