Köylülere yönelik işkence iddialarının araştırılmasını istedi

img
DİYARBAKIR - HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, Diyarbakır’da dün gözaltına alınanlara köylülere yönelik işkence iddialarının araştırılması için Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na başvurdu. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Diyarbakır’ın üç ilçesinde gerçekleşen gözaltı işlemi sırasında yaşanan işkence iddialarının araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na başvurdu. 
 
Çınar, Bağlar ve Kayapınar ilçelerine bağlı köylere Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince baskın düzenlediği ve 16 kişinin gözaltına alındığını belirten Beştaş, “Gözaltına alınanlar için köye giden avukatların ise köylülerle görüşme talepleri reddedilmiş, gözaltında bulunan yurttaşlar savunma ve avukat eşliğinde ifade verme haklarından mahrum bırakılmışlardır. Ötesinde ise gözaltına alınanlar ağır işkenceye maruz bırakılmışlardır. Arazide kazı ve arama işlemleri devam ederken köy sakinlerinin evlerinden çıkmalarına izin verilmemiştir. Gözaltına alınanlardan Mehmet Akyüz’ün hastaneye kaldırıldığı, TEM Şubeye götürüldüğü bilgisi ailesi tarafından verilmiş; evi abluka altına alınan İsmet Akar’ın ise gözaltına alınırken fiziksel şiddete uğradığı, bu nedenle sağ ayağının aksadığı ve ensesinde morluklar olduğu tespit edilmiştir. Gözaltına alınanlar Diyarbakır TEM Şubesi’ne götürülmüşlerdir” dedi.
 
YERİNDE İNCELEME TALEBİ
 
Kentin üç ilçesinde gerçekleşen gözaltı işlemi sırasında yaşananların doğrudan Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun görev alanına girdiğini hatırlatan Beştaş, komisyonun acilen toplanması ve işkence iddialarını yerinde incelemek üzere bir çalışma başlatmasını talep etti.