Koçyiğit: Diyarbakır’da çiğnedikleri hukukun İstanbul’da çiğnenmeyeceğinin garantisi yok

img

İSTANBUL- HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Ya eşitlik ve özgürlük diyeceğiz ya da Kürtlerin belediyelerinin başına gelenlerinin CHP belediyelerinin başına gelmesini izleyeceğiz" dedi.   

 
Mardin, Van ve Diyarbakır Büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasına tepki gösteren Hakların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, saldırının tüm Türkiye'ye yönelik olduğunu söyledi. 
 
Ülkenin dört bir yanında herkesin kayyuma karşı durması gerektiğini belirten Koçyiğit, "Türkiye’nin demokrasisini, birlikte yaşama iradesini ve geleceğini baltalayan bir hamledir. Bunu sadece Kürtlere yönelik bir saldırı olarak nitelendirmek eksik kalacaktır. Bugün Kürtler üzerinde yapılan bu siyaset yarın İzmir’de, Adana, Mersin, Ankara ve İstanbul’da topyekun tüm muhaliflere yönelik olarak uygulanacaktır. Bütün bir Türkiye halklarına dönük olarak sistematik olarak uygulanacaktır. Bunu görmek lazım. Onun için Van’a, Diyarbakır’a ve Mardin’e kayyum atanması yarını Mersin, Adana, İzmir, Ankara ve İstanbul’a kayyum atanacağının göstergesi olacaktır. Çünkü bir kere anayasa ayaklar altına alınırsa bunun bir sınırı olmaz. Bugün Diyarbakır’da çiğnedikleri hukuku yarın İstanbul’da çiğnemeyeceğinin garantisi olmayacaktır” dedi.
 
‘SÖMÜRGECİ SİYASETİN DEVAMIDIR'
 
Halkın iradesinin gasp edildiğinin altını çizen Koçyiğit, "Daha önce de 102 belediyemizin 96 tanesine kayyum atanmıştı. Ama halkımız 31 Mart seçimlerinde bu kayyum siyasetine cevap olmuştu. 31 Mart seçimlerinde AKP-MHP faşist siyasetine cevap oldu. Aslında bugün yapılan kayyum atanmasının tam da halkın bu özgürlükçü çizgiye dönük bir operasyondur. Bu operasyon sömürgeci siyasetinin devamıdır. Bu anlamda Kürt halkının çoğunluğu son seçimlerde HDP’den yana cevap olmuştu. Yine aynı şekildi bazı büyük şehirlerde HDP’nin bazı aday çıkarmaması demokrasi güçlerinden yana oy kullanmasının bir intikamını almaya dönük bir operasyondur” ifadelerinde bulundu. 
 
Koçyiğit, AKP-MHP bloğunun Kürtere; "Ben sizin en temel hakkınız olan seçme seçilme hakkınızı tanımıyorum. Sizlerin Anayasa'dan doğan yurttaşlık hukukunuzu askıya aldım. Siz sandığa gidin ama oy kullanmanızın bir anlamı yoktur. Siz seçin ama ben yerine kayyum atarım sizi tanımam" dediğini belirtti. 
 
'MUHALEFETİ BASTIRMA HAMLESİ'
 
Kayyum siyasetiyle Kürdistan'ın yeniden sömürgeleştirilmek istendiğini ve halkların buna karşı durması gerektiğini söyleyen Koçyiğit konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Kayyum siyasetine ülkenin dört bir yanından karşı durmak gerekiyor. Ancak böyle bir karşı duruşla Türkiye’nin önünü açılacaktır. Kürtlerin iradesine yapılan bu operasyona karşı Türkiye halklarının çok net bir tutum sergilemesi gerekiyor. Bir yol ayırımındayız. Ya eşitlik ve özgürlük diyeceğiz ya da Kürtlerin belediyelerinin başına gelenlerinin yarın CHP belediyelerinin başına gelmesini hep beraber izleyeceğiz. Onun için bugün 'faşizme karşı omuz omuza' sloganının gereğini yerine getirmeliyiz. Ve bunu ete kemiğe bürüme zamanıdır. Bu süreci yalnızca Kürtlerle açıklayamayız. Bu Türkiye demokrasi mücadelesiyle açıklayabiliriz. Türkiye’de yükselen muhalefeti bastırma hamlesidir. Şimdi Türkiye muhalefeti ve Türkiye kamuoyunun bunu geçit verip vermeyeceğini ortaya koymak zorundadır.”
 
'DEVLET AKLI BARIŞ ÇAĞRISINDAN UZAK'
 
Devlet aklının Öcalan’ın barış çağrılarını ve barış söylemlerini boğmaya çalıştığına dikkat çeken  Koçyiğit, "Bu yapılanların hiçbiri tesadüf değil. İktidar yükselişe geçen muhalefete Kürtleri öcü gibi göstermek istiyor. Türkiye’de barışın mayalanmasını istemiyorlar. Devlet aklı yaptığı bu hamleyle Öcalan’ın barış çağrısından çok uzak olduğunu göstermiştir” diye konuştu.