SHP eski Genel Başkanı Karayalçın’dan HDP’ye ziyaret

img

ANKARA – SHP Genel Başkanlığı görevi yapan Murat Karayalçın ve beraberindeki heyet HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan’ı ziyaret etti.

Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik yapılan gözaltı operasyonuna ilişkin dayanışma ziyaretleri sürüyor.

HDP Genel Merkezi’ni bugün de sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri ziyaret etti. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu, DSİP, Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP) eski Genel Başkanı ve eski bakanlardan Murat Karayalçın HDP Genel Merkezi’ni ziyaret etti.Görüşmelere HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar'ın yanı sıra Eş Genel Başkan Yardımcıları Tülay Hatimoğlulları, Tuncer Bakırhan, İlknur Birol, Parti Sözcüsü Ebru Günay ve MYK üyesi Hüseyin Taka da katıldı. 

HDP’yi ilk olarak Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri Onur Şahin, Alevi Bektaşi Federasyonu yöneticisi Mustafa Çınar ve dernek yöneticileri, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi'nden Can Irmak Özinanır, Merve Diltemiz ve Atilla Dirim ziyaret etti.

‘DAYANIŞMA HALİNDEYİZ’

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri Onur Şahin de “Kobanê olayları bahane edilerek haksız hukuksuz bir şekilde gözaltıların yaşanmasına karşı sizlerle dayanışma içinde olduğumuzu, yanınızda olduğunuzu belirtmek için buradayız. Alevi örgütlülüğü olarak her türlü hukuksuzluğa karşı yanınızdayız. Bizler de Sivas Katliamından bugüne adalet arayan bir örgütüz. Son dönemde iktidar, Türk İslamcı bir anlayış doğrultusunda HDP'ye dönük bir marjinalleştirme, selam vereni terörist ilan etme, halkın iradesine darbe vuracak şekilde kayyım uygulamlarına başvuruyor. Biz bu uygulamlara da bugünkü haksız gözaltılana da karşıyız. Sizlerle dayanışma halindeyiz” dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu yöneticisi Mustafa Çınar, muhalefete dönük saldırıların ardı arkası kesilmeyeceğini kaydederek, “Bunun sona ermesi için toplumsal muhalefetin kendisine çeki düzen vermesi ve barış söylemini daha yüksek dillendirmesi gerektiğini düşünüyorum” diye belirtti.

‘ÜLKEYİ YÖNETEMİYORLAR’

Ziyaret sırasında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Bu zor günleri dayanışarak atlatacağımıza yürekten inanıyoruz. HDP ve Kürtler olarak bunlara çok yabancı değiliz. Zaman zaman bu tür operasyonların yapıldığı ve son zamanlarda bu saldırıların arttığını görüyoruz. Bunun sebepleri var. Şu an Türkiye'de AKP ve ortağı MHP'nin bu ülkeyi yönetmediğini görüyoruz. Gittikçe sıkışan gittikçe bir çıkmazın içine sürüklenen, bir bataklığa saplanan hem bölgesel anlamda hem de içerde de yönetememe durumu var” ifadelerini kullandı.

‘SALDIRILARIN ANA MERKEZİ KÜRTLER VE HDP’

İktidarın başarısızlıkları nedeniyle muhalefete baskı ve şiddet uyguladığını kaydeden Buldan, şunları söyledi: “Ama artık mızrak çuvala sığmıyor. Türkiye halkları, Türkiye toplumu ve dünya aslında AKP'nin ülkeyi yönetmediğini ve gidici olduğunu biliyor. Bunlar da bunu gördükçe daha çok saldırıyorlar. Saldırdıkları, kin ve nefretlerini kustukları ana merkez aslında HDP ve Kürtler. Dolayısıyla biz de bu dönem açısından özellikle son operasyon haksız ve hukuksuz bir operasyon. Gözaltına alınan arkadaşlarımız yıllarca bu ülkede siyaset yapan, Türkiye'nin demokrasisi, barış için mücadele arkadaşlarımızdır. Bu haksız ve hukuksuz operasyonu kabul etmediğimizi belirtmek isterim. Bunu çok farklı sebepleri var. Kobanê meselesini 6 yıl sonra yeniden gündeme getirmek, bunun üzerinden tekrar bir algı operasyonu yapmak Türkiye'de AKP'nin yönetememe durumunun bir göstergesidir. Bize destek veren siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin herkesin bize verdiği katkı sayesinde moralliyiz.”

KARAYALÇIN ZİYARET ETTİ

HDP Genel Merkezi’ni Sosyal Demokrat Halkçı Partisi (SHP)eski Eş Genel Başkanı Murat Karayalçın ve beraberindeki heyette ziyaret etti. Karayalçın HDP Eş Genel Başkan Yardımcıları Tuncer Bakırhan ve Alican Önlü tarafından karşılandı.

Karayalçın, Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar’la yaklaşık yarım saat basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme ardından basına kısa bir açıklama yapan Karayalçın, “Son yaşadığımız olaylar nedeniyle sayın Sancar ve Buldan'a geçmiş olsun dileklerimizi sunmak için geldik” dedi.

İZMİR

Öte yandan İzmir'de de Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri (ADAM- DER) Ege Dayanışma Platformu ve Emek Partisi,  İzmir İl Örgütü’ne destek ziyaretinde bulundu. Ziyarette siyasi parti üyelerini ve STÖ'leri İl eşbaşkanları ve yöneticileri karşıladı.

Ziyarette konuşan STÖ temsilcileri, iktidarın HDP üzerindeki baskı ve sindirme politikalarına dikkati çekerek, baskılara karşı amasız ve fakatsız HDP ile  dayanışma içinde olacaklarını ifade etti.