Şiddete karşı yürüdüler: Var olmaya devam edeceğiz

  • kadın
  • 20:34 7 Aralık 2019
  • |
img
İSTANBUL - Kadına yönelik şiddete karşı Gülsuyu’nda yürüyüş düzenleyen kadınlar, “Israrla söylüyoruz;  şiddetin her türüne karşı vardık, varız ve var olacağız” dedi.
 
Maltepe’ye bağlı Gülsuyu Mahallesi kadınları, “Kadına yönelik şiddete hayır” şiarıyla yürüyüş düzenledi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilli Dilşat Cambaz Kaya’nın da katıldığı yürüyüşte, "Tacize tecavüze ve her türlü şiddete karşı susmuyoruz" pankartı açılarak, "Jin Jiyan, Azadi" ve "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloganları atıldı. Son durakta bulunan alanda bir araya gelen kadınlar, Gülsuyu Meydanı’na kadar yürüdü. 
 
‘ŞİDDET YAŞAMIN HER ALANINDA’
 
Meydanda yapılan basın açıklamasında konuşan Müge Caner, kadınların şiddetin her türlüsüyle karşılaştığını söyledi. Caner, "Şiddet, evde, okulda, işyerinde, mahallede yaşam alanlarımızın her yerinde karşımıza çıkıyor" dedi.
 
Gülsuyu'nda katledilen Fatma Şangül'ü hatırlatan Caner, “Şengül çocuklarının gözü önünde katledildi”  diye konuştu. 
 
EKONOMİK KRİZ
 
Derinleşen ekonomik krizin de ilk muhatabının kadınlar olduğunu ifade eden Caner, "İşyerlerinde kuralsız çalışmanın, şiddetin en ağır biçimlerine maruz bırakılıyoruz. Kadınların nafaka hakları ellerinden alınarak, şiddet gördükleri evlerde kalmaya mecbur bırakılıyor. Bunun anlamı, erken yaşta evliliklerin meşru, çocuk istismarının da yaygın hale getirilmesidir” şeklinde konuştu. 
 
‘SOKAKLARDA MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ’
 
Dayanışmanın ve mücadelenin önemine dikkati çeken Caner, şunları söyledi: "Evlerimizde erkekler, mahallemizde çeteler eliyle tehlikede olan bedenimiz ve kimliğimize sahip çıkmak, erkek ve devlet şiddetinin sarmaladığı, hayatlarımızı, beraberce örülen, sınırların dışına çıkarmak için, sokaklarda mücadelemizi sürdüreceğiz. Çünkü yıllardır sürdürdüğümüz mücadele ile hapis edildiğimiz dört duvarı deldik ve geri dönmeye niyetimiz yok. Birlikte daha güçlüyüz. Yaşamın har alanında şiddete karşı mücadelemizi, dayanışma ile pekiştirerek yükselteceğiz. Israrla söylüyoruz;  şiddetin her türüne karşı vardık, varız, var olacağız. Yaşasın kadın dayanışması." 
 
‘KADIN CİNAYETLERİ POLİTİKTİR’
 
HDP Milletvekili Dilşat Cambaz Kaya ise  kadın katliamlarına değinerek, "Kadın cinayetleri politiktir. Ceren Özdemir, Şule Çet ve ismini sayamadığımız birçok kadın katledildi ve katledilmeye devam ediliyor. Erkek egemen sistem tarafından devletin kendi eliyle beslediği katiller tarafından kadınlar katlediliyor. Gülsuyu, Okmeydanı, Gazi Mahallesi’nin seçilmesi tesadüf değil, buralar geçmiş dönemde devrimcilerin bedel ödediği yerler. Bugün buralarda devlet kendi elleriyle çeteleri yerleştiriyor” dedi.
 
‘GÖREV BİZLERE DÜŞÜYOR’
 
Yaşanan kadın cinayetlerinin “Sapık erkek” denilerek geçiştirilemeyeceğini dile getiren Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yasaları bize öcü gibi gösterenler, bugün bu yasalara uysalardı, kadına yönelik şiddet azalacaktı. En sevdiklerimiz en yakınlarımız tarafından katlediliyoruz. Bunun son bulabilmesi için birlikte, örgütlü mücadele etmemiz gerekiyor. Gülsuyu’nu yeniden Gülsuyu yapmak öncelikle biz kadınlara devrimcilere, yurtseverlere düşüyor.”