'Kadınların yaşadığı şiddetin sorumlusu hükümettir'

  • kadın
  • 19:35 7 Aralık 2019
  • |
img
İSTANBUL - Maruz kaldığı şiddet nedeniyle intihar eden Eda Çakar’ın ailesi ve arkadaşları, kadınların yaşadığı şiddet cenderesinin sorumlusunun hükümet olduğunu söyledi. 
 
İstanbul Pendik Esenyalı Mahallesi’nde uzun zamandır eşinin şiddetine maruz kalan ve yaklaşık 20 gün önce intihar eden Eda Çakar için sokağa çıkan kadınlar, tepkilerini dile getirdi. Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği’nin çağrısıyla yapılan eyleme, Çakar’ın Zonguldak’ta yaşayan ailesi, arkadaşları ve çok sayıda kadın katıldı. 
 
‘ÖLDÜREN ERKEK ŞİDDETİDİR’
 
Eylemde konuşan Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan, Çakar’ın 10 yıllık evlilik hayatı boyunca eşinin şiddetine maruz kaldığını belirterek, “Yıllarca yaşadığı şiddet onun hayatına mal oldu. Bu yüzden diyoruz ki Çakar’ı öldüren erkek şiddetidir, Çakar’ın ölümü bir cinayettir. Biz ailesiyle birlikte Çakır’ın davasının sonuna kadar peşinde olacağız” dedi.
 
Çakar’ın fiziksel şiddetin yanı sıra ekonomik ve psikolojik şiddete de maruz kaldığını ifade eden Doğan, kadınların yaşadığı bu şiddet cenderesinin sorumlusunun hükümet olduğunu söyledi. 
 
‘SORUMLULARIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ’
 
“Binlerce kadının bu sorunları yaşadığını herkes biliyor. Yasaları yapanlar da, Aile Bakanlığı da evlerde bunların yaşandığından ve kadınların bu şiddetten kurtulamadığından haberdar” diyen Doğan, “Çakar’ın ölümünde tüm bunların, cezasızlık politikalarının da sorumluluğu var. Çakar’ın ölümünün aydınlatılması için suç duyurusunda bulunacağız. Kadınların dayanışması sayesinde sorumluların peşini bırakmayacağız” diye belirtti.
 
‘ELİNİ KOLUNU SALLAYARAK GEZMESİN’
 
Çakar’ın ağabeyi Recep Okut, kardeşinin ölümüyle ilgili soruşturma başlatılmasını ve kardeşinin ölümüne neden olanların açığa çıkarılmasını istedi. Okut, “Kardeşimin canına neden olanlar elini kolunu sallayarak gezemesin” diye konuştu.
 
‘ADALET YERİNİ BULSUN’
 
Eda Çakar’ın halası Remziye Karaman da, “Eda’yı gencecik yaşında toprağa verdik. Yavrumun arkasında duracağız. Eda’nın çocukları için bu davanın peşini bırakmayacağız. Bu acıyı başka kimse yaşamasın. Adalet yerini bulsun istiyoruz. Devlet bu işin peşini bırakmasın istiyoruz” talebinde bulundu. 
 
Çakar’ın babası Kadir Okut ise, dernekteki kadınlarla birlikte davayı takip edeceklerini söyledi. Çakar, “İyi ki burada kadınların böyle bir dayanışması var. Bu bize güç veriyor, kendimizi yalnız hissetmiyoruz, hem de bütün kadınlar için çok önemli” ifadelerini kullandı.