Başaran: Mücadeleyi büyüteceğiz

  • kadın
  • 12:23 29 Eylül 2020
  • |
img

ANKARA – Partilerine yönelik saldırıların aynı zamanda kadın iradesine ve mücadelesine saldırı olduğunu belirten HDP Kadın Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, “Erkek egemen siyaseti mutlaka ama mutlaka bitireceğimize inanıyoruz” dedi.

 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, partilerine yönelik gözaltı operasyonlarına ilişkin parti Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya, HDP Kadın Koordinasyonu ve Parlamento Kadın Grubu katılırken, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü İdil Uğurlu, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz katıldı.
 
Gözaltına alınan 20 kişinin içerisinde 8 kadının olduğu vurgulanan açıklamada, “Bu kadın arkadaşlarımız ekolojist, aktivist akademisyen, feminist, Kürt kadın mücadelesi yürüten genç kadın arkadaşlarımızdı. Yani HDP’nin bütün çoğulculuğunu temsil eden arkadaşlarımızdır” dedi.
 
‘PROTESTOLAR TERÖRİZE EDİLDİ’
 
Kobanê’nin DAİŞ saldırısı altındayken AKP iktidarının buna seyirci kalmakta ısrarcı olduğunu hatırlatan Başaran, “Bugün bize hesap soran iktidar, bunun müsebbibi iken, yardımı engelleyen taraf iken, IŞİD için sınırı kevgire çevirirken,  sınırın öbür tarafından insanlık dramına göz yumarken dünyanın dört bir yanından Kobanê’ de mücadele edenlere destekler giderken, Erdoğan ‘Kobanê düştü düşecek’ diyordu. Protestolar başladı, bu protestolar demokratik protestolardı, sahaya sürülen paramiliter güçler bu protestoları terörize etti” diye belirtti. 
 
‘İNTİKAM OPERASYONU’
 
Protestoları provoke edenlere karşı herhangi bir adım atılmadığına dikkati çeken Başaran, iktidarın yargıyı “sopaya” çevirerek HDP’ye karşı intikam operasyonu gerçekleştirdiğini söyledi. Kobanê’de kadınların öncülüğünde bir mücadele gerçekleştiğini ifade eden Başaran, “Bu operasyon bütün suçlarını, savaş siyasetini, rant siyasetine, kadın düşmanı, doğa düşmanı, ekoloji düşmanı siyasetini deşifre etmekle kalmayıp, buna alternatif üreten yeni bir yaşamı inşa eden HDP’ye karşı bir intikam operasyonudur. Bu operasyon 7 Haziran’ın, 1 Kasım’ın, 31 Mart’ın intikamıdır” dedi.
 
‘KADIN İRADESİNE SALDIRILARDIR’
 
HDP’ye saldırıların aynı zamanda kadın iradesine yönelik saldırı olduğunun altını çizen Başaran, şöyle devam etti: “HDP’ye son 5 yıl içinde gerçekleştirilen saldırılar kadın dayanışmasına ve örgütlenmesine saldırıdır, kadın mücadelesine saldırıdır. HDP, iktidarın kadın düşmanı politikalarını deşifre ettiği içindir bu saldırılar. Kadın Meclisi, iktidarcı ve tekelci erkek alanı olarak kullanılan siyaseti dönüştürmeyi ve değiştirmeyi esas aldı. Bu yüzden iktidar saldırıyor. Bu saldırıyı kendine karşı hisseden bütün kadınlar, demokrasi güçleri bu siyasi soykırım operasyona tepki gösterdiler, HDP’nin sesi oldular. Bu saldırıların çok iyi farkındayız kadınlar olarak. Bu saldırıların ‘direnmeyin, mücadele etmeyin, bir yaşamın öncüsünü olmayın’ mesajıdır.”
 
‘SİZİ DÜŞÜRENE KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ’
 
Kadınların susturulamayacağını ve saldırılar karşısında geri adım atmayacaklarını sözlerine ekleyen Başaran, “biz mesajı çok iyi aldık” dedi. Başaran, şunları söyledi: “Bu mesajın mücadele ve dayanışmayı büyütmek ve daha da genişletmektir. Bizi düşürmeye çalıştığını görerek, sizi düşürene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Sadece Türkiye’de değil, dünyanın birçok yerinde kadınlara karanlık bir yaşam vaat ediliyor. Bu karanlık yaşamı ‘kabul edin, size sunulan sınırlar içinde yaşayın’ diyorlar. İşimizin zor olduğunun farkındayız. Bunun karşısında büyük bedeller vereceğimizin de farkındayız. Büyük saldırılar ile yüz yüze kalacağımızı farkındayız. Bu farkındalık ile mücadele etmeye devam edeceğiz.”
 
‘MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ’
 
Saldırıların tek bir merkez ve hedeften gerçekleştiğine vurgu yapan Başaran, sözlerini şöyle tamamladı: “İktidar, HDP’yi yalnızlaştırarak, hedef göstererek, kriminalize ederek ayakta durmayı amaçlıyor. Biz parçalama bölme siyasetine karış kadın kimliği ile bir araya gelip, kadın mücadelesini daha da büyüteceğiz. Erkek egemen siyaseti mutlaka ama mutlaka bitireceğimize inanıyoruz.”