DTK’den kampanya açıklaması: İmzalayalım ve yayalım

img
DİYARBAKIR - Cezaevlerine ilişkin yapılacak düzenlemenin barışa hizmet etmesi gerektiğini belirten DTK’den, başlatılan “İnfazda eşitlik istiyoruz, herkes için adalet” kampanyasına ilişkin “İmza kampanyasına sahip çıkalım! İmzalayalım ve yayalım!” açıklaması yapıldı. 
 
Demokratik Toplum Kongresi’nden (DTK), yapılan yazılı açıklamada, Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) öncülüğünde 39 kurum ve kuruluş tarafından başlatılan  “İnfazda eşitlik istiyoruz, herkes için adalet” kampanyasına katılım çağrısı yapıldı. Koronavirüs salgınından dolayı tüm dünyada toplum sağlığını korumak için olağanüstü kararlar alındığı hatırlatıldığı açıklamada, “Tüm kamuoyunun dikkat çektiği gibi salgının en hızlı yayılabileceği riskli mekanların başında cezaevleri gelmektedir. Buraya bulaşacak olası bir salgını önlemenin mümkün olmayabileceği ve salgının kitlesel ölümlere yol açabileceğini birçok duyarlı kesimin dile getirdiği gibi bizler de günlerdir ifade etmeye ve bu riskli duruma dikkat çekmeye çalışıyoruz. Dünyada birçok ülke bu tehlikeyi öngörerek ayırım gözetmeksizin cezaevlerindeki tutsakların yaşamını riske atmamak için kitlesel tahliye kararları aldı” denildi. 
 
ÖNCELİK İNSAN SAĞLIĞI
 
Meclis’te cezaevleri ile ilgili yapılacak düzenlemenin, toplum vicdanını yaralamayacak, insan sağlığını öncelikli kılacak ve toplumsal barışa hizmet edecek şekilde olması gerektiği kaydedilen açıklamada, “Dünya toplumunun risk altında olduğu bir dönemde insanları ayrıştırmanın kimseye bir getirisi olmayacaktır. Ayrımcılığı derinleştirerek hukuku sadece belirli bir azınlığın haklarını garanti altına alan kurallara dönüştürmek adil olmadığı gibi toplum vicdanında da tepkiyle karşılanacağı kesindir. Bu nedenle Türkiye’nin içinde bulunduğu toplumsal, siyasal ve ekonomik krizlere bir yenisinin eklenmemesi için yeni çıkacak yasanın normalleşmeye hizmet edecek şekilde düzenlenmesi gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı. 
 
‘TUTUKLULARIN SESİ OLALIM’
 
Cezaevlerine yönelik yeni düzenlemelerin eşit, adil ve insan sağlığını önceleyen şekilde yapılması için MED TUHA-FED öncülüğünde ve DTK’nin de içinde olduğu bir çok demokratik kurumun desteği ile kapsamlı bir imza kampanyası başlatıldığı hatırlatılan açıklamada, “Biz de internet ortamında imzaya açılan bu kampanyayı sahiplenmek için eşitlikten ve adaletten yana olan yurt içi ve yurt dışındaki tüm toplumsal dinamikleri, halkalarımızı, kadınları, gençleri, tüm demokratik kitle örgütlerini duyarlı  olmaya, demokratik tepkilerimizin ve taleplerimizin bir parçası olan bu imza kampanyasına sahip çıkmaya, cezaevlerinde salgından dolayı yaşamı risk altında kalan binlerce tutsakla dayanışmaya ve onların sesi olmaya çağırıyoruz.
 
İmza kampanyasına sahip çıkalım!
 
İmzalayalım ve yayalım!
 
Ayrımcılığa ve ötekileştirmeye karşı çıkarak eşitlikçi kararlardan yana tutum alalım!” denildi.