İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında karar

img

HABER MERKEZİ - Taksim'deki İstiklal Caddesi’nde meydana gelen bombalı saldırıya dair davada karar açıklandı. 

 
İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin Taksim semtinde bulunan İstiklal Caddesi üzerinde 13 Kasım 2022’de yapılan ve 6 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırıya dair açılan davanın duruşması Çağlayan Adliyesi 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Aralarında bombayı olay yerine bırakan Ahlam Albashır'ın da bulunduğu 36 kişinin duruşmasında karar açıklandı.  
 
MAHKEME BAŞKANIYLA BAŞBAŞA KONUŞMAK İSTEDİ
 
Sanık Ahlam Albashir, ek savunmasında, "Kendimi savunmayacağım. Patlama olayı ve ölenler nedeniyle bana verilecek her cezayı kabul ediyorum. Ammar Jarkes'in hiçbir şeyden haberi yoktur. Ahmet Carkes telefonu kırdığında hiçbir şeyden haberi yoktu. Ahmet Haj Hasan'ın da evinde 3 gün kaldım. Aynı atölyede çalıştığımız, kadın olduğum ve kimsem olmadığını bildiği için bana yardım etti. Bu insanların olayla alakası yok. Mahkeme başkanıyla başbaşa konuşmak istiyorum" dedi. 
 
Kendilerine son sözleri sorulan sanıklar, tahliye ve beraatlarını talep etti. 
 
KARAR AÇIKLANDI
 
Kararını açıklayan mahkeme, Albashir'i toplamda 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve bin 794 yıl hapis cezası ile 22 bin TL adli para cezasına çarptırdı. Mahkeme, Albashir dahil 6 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme sanıklar Hüseyin Güneş, Ahmad Alhaj Mwas, Ahmad Haj Hasan ve Hasan Ali'nin tahliyesine karar verdi. 
 
NE OLMUŞTU?
 
İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım 2022'de bir bankın üzerine bırakılan bomba, saat 16.14'te patladı. Patlamada altı kişi hayatını kaybetti, 99 kişi yaralandı. Caddenin çevresindeki birçok işyeri de patlama nedeniyle hasar gördü.
 
Patlama sonrası emniyet, patlamaya neden olan bombanın bir kadın tarafından caddedeki banka bırakıldığını tespit ettiğini, patlamanın ardından taksiye binip Taksim'den uzaklaştığı açıkladı.
 
Bombayı caddeye bırakan 1999 doğumlu Suriyeli Ahlam Albashir saldırıdan kısa süre sonra, saat 02.55'te Küçükçekmece ilçesinin Kanarya Mahallesi'ndeki bir evde yakaladı. Albashir'la birlikte saldırıyla bağlantılı olduğu belirtilen toplam 51 kişi gözaltına alındı.
 
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Albashir’ın "PKK/PYD bağlantısını itiraf ettiğini" iddia etti. Emniyet de Albashir'ın "PKK/PYD/YPG tarafından özel istihbarat elemanı olarak yetiştirildiğini" ve "Efrin-İdlib üzerinden Türkiye'ye eylem yapmak için kaçak yollarla giriş yaptığını" iddia etti. 
 
Albashir, savcılıktaki ifadesinde, "ağabeyinin Özgür Suriye Ordusu'nda (ÖSO) üst düzey bir komutan olduğunu" açıkladı.
 
Buna rağmen ÖSO detayı, hazırlanan iddianamede yer almadı. Aralarında Albashır'ın de bulunduğu 17 kişi, 18 Kasım 2022 tarihinde tutuklanarak Marmara (Silivri) Cezaevi'ne götürüldü. 29 şüpheli ise sınır dışı edildi.
 
Ahlam Albashir'in eşi görünümünde olan Bilal Hacmaos saldırının ardından Ammar Jarkas tarafından kaçırılıp Bulgaristan’a götürülmek üzere Edirne'ye bırakıldıktan sonra izini kaybettirdi.
 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 3 Şubat 2023'te hazırlanan iddianamede de Albashır'ın üç kez Taksim'de, bir kez de Fatih Camisi'nde keşif yaptığı, çektiği fotoğraf ile videoları "Hacı" kod adını kullanan ve örgüt üyesi olduğu belirtilen bir kişiye gönderdiğine yer verdi.
 
İddianamede, Albashır'ın "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "silahlı örgüte üye olmak" gibi çeşitli suçlardan toplamda 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve bin 949 yıldan 3 bin 9 yıla kadar hapsi istendi.
 
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin iddianameyi kabul etmesiyle yargılama 9 Mayıs 2023’te başladı. 12 Şubat'ta mütalaasını açıklayan savcı, Albashır hakkında 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 3 bin 9 yıla kadar hapis cezası istemini tekrarladı.