'Bu şartlarda asgari ücret 5 bin TL olmalı'

img

ADANA- Aldıkları ücretle geçinmenin mümkün olmadığını belirten Adanalı yurttaşlar, bir ailenin temel geçim ihtiyaçlarını karşılaması için asgari ücretin 5 bin TL olmasını gerektiğini dile getirdi. 

 
Asgari Ücret Tespit Komisyonu tartışmalarını sürdürürken, ekonomik krizin etkileri altında ezilen yurttaşlar, geçinemediğini dile getirdi. Adana’da mikrofonumuza konuşan yurttaşlar, mevcut asgari ücretle geçinmenin mümkün olmadığını ve yeni asgari ücretin açlık sınırının altında olmaması gerektiğini ifade etti. 
 
‘KRİZ YOK DİYEN BU MEMLEKETİ SEVMİYORDUR’
 
Eğitimci Sedat Başeğmez, işçiye ve emekliye yüzde 3 ila 4 oranında verilen zam karşısında altı ayda bir her şeye yüzde 50 zam yapıldığı söyledi. Toplumun her kesiminden insanların krizden etkilendiğini belirten Başeğmez, “Geçinmek iyice zorlaşıyor. İnsanların hali ortada. Emeklilerin, asgari ücret ile geçinmeye çalışan insanların hali ortada. Refahtan bahsetmek mümkün değil. İnsanlarımız yine de yemiyor içmiyor çocuklarına bakmaya çalışıyor. Öyle bir hale geldik ki hepimiz kredi kartlarıyla idare ediyoruz. Bütün bunlar karşısında, 'Ekonomik sıkıntı yaşamıyorum' diyen bu memleketi sevmiyordur” diyerek tepki gösterdi.
 
‘BİR ÇÖZÜM BULUNMALI’
 
Kalem ve çakmak satarak geçimini sağlamaya Seval Zengin de kendisinin ve çevresindeki pek çok kişinin maddi olarak büyük zorluklar çektiğini belirtti. Zengin, “Siftah yapmadan dükkan kapatan esnaflar var. Bir çözüm bulunmalı, insanların çocukları var ve evlerine ekmek götürmek zorundalar. Ben çocuğumu zor durumda bırakmamak için kalem ve çakmak satıyorum. Yine de sadece temel ihtiyaçlarımızı anca karşılayabiliyoruz” dedi. Zengin,  bir ailenin sadece temel ihtiyaçları için asgari ücretin 5 bin lira olması gerektiğini ifade etti.
 
‘TENCERE KAYNASIN YETER’
 
Ekonomik krizin çok derinden hissedildiğini anlatan Adil Zorlu da asgari ücretin mevcut ekonomik koşullarda 5 bin TL olması gerektiğini söyledi. Zorlu, “Ekonomik kriz yüzde yüz var. Bu koşullarda artık açlık sınırında yaşıyoruz. Alım gücümüz o kadar düştü ki artık ‘tencere kaynasın yeter’ diyoruz” diye konuştu.
 
‘İŞLER BERBAT DURUMDA’
 
Seyyar satıcılık yapan Kevser Durgun ise krizin herkesi etkilediğini vurgulayarak, kendisinin de temel ihtiyaçları karşılamakta güçlük çektiğini kaydetti. Satışlarının günden güne düştüğünü sözlerine ekleyen Durgun, şunları söyledi: “İşler berbat durumda. İnsanlar nasıl geçiniyor bilmiyorum. Bu koşullarda ne kendim için bir şeyler alabiliyorum ne de çocuklarımın eğitim, giyim ihtiyaçlarını karşılayabiliyorum. Mutfaktan sosyal hayata her alanda harcamaları kıstık. Asgari ücret kesinlikle 3 bin liranın üzerinde olmalı, yoksa işimiz zor."