Gentes işçileri: Patronlardan ve destekçilerinden hesap soracağız

img

İSTANBUL  - Maaşlarının ödenmesi için Cezayir Hükümeti’ne seslenen Gentes işçileri, “Aksi takdirde Gentes işçisi hakları için başlattığı mücadeleyi büyütecek ve emeğini sömüren patrona ve ona kol kanat gelen tüm yetkililerden hesap soracaktır” dedi.

 
Gentes Şirketler Grubunun Cezayir'deki otel şantiyesinde çalışan ve 3 aylık maaşları verilmediği için şirketin Dünya Ticaret Merkezinde (DTO) bulunan genel merkezi önünde oturma eyleminde olan işçiler bugün Cezayir Konsolosluğu önünde basın açıklaması yaptı. İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ SEN) üyesi 23 işçi 20 gündür süren eyleminde bir kere de konsolosluk önünden halklarını talep etti. “Gentes ücretlerimizi gasp ediyor” pankartının açıldığı eylemde sık sık “İnşaat işçisi köle değildir” ve “Ücret haktır gasp esilemez” sloganları atıldı. Açıklamaya Gentes işçilerine destek için Türkiye Komünist Hareketi (TKH) katıldı.
 
‘BİZİ AYLARDIR OYALIYORLAR'
 
Burada açıklamalarda bulunan Gentes isçisi Murat Furtuna, birikmiş ücretlerinin ödeneceği sözü verilerek Cezayir’den Türkiye’ye altı ay önce geldiklerini hatırlattı. Gentes Şirketler Grubu’nun işçileri oyaladığını söyleyen Furtuna, “Firma geçen altı aylık sürede biz işçilerin alacaklarını her defasında ödeyeceğinin sözünü vererek aylarca bizleri oyaladı ve içerde kalan maaşlarımızı ödemedi. Ücretlerimiz gasp edildiği gibi aylardır patronun kayıtsız davranışlarına şahit olduk. Memleketimizi ve ailemizi geride bırakmak zorunda kalan insanlık dışı koşullarda ekmek parası kazanmak için çalışan biz işçiler, patronlar tarafından sömürünün esiri haline getiriliyoruz” diye konuştu. 
 
‘CEZAYİR HÜKÜMETİ DE SORUMLU”
 
Patronların inşaat işçilerinin emeğini ve alın terini baskıyla oyalayarak gasp etmeye çalıştığını ifade eden Furtuna, şöyle devam etti: “Biz işçiler köleliğe, yoksulluğa mahkûm olmayacağız. Hakkımız olanı istiyoruz. Hakkımız almak için günlerdir Gentes Şirketi’nin genel merkezi önünde haklarımız için direniyoruz. Bugün de Cezayir Konsolosluğunun önüne gelerek Cezayir devletine çağrı yapıyoruz. Biz Cezayir Turizm Bakanlığı’nın hastane şantiyesinde Gentes Şirketler Grubu bünyesinde çalıştık.  Cezayir topraklarında emeğimizi, alın terimizi döktük ücretlerimizin gasp edilmesinde Cezayir devletinin de sorumluluğu vardır.”
 
‘YETKİLİLERDEN HESAP SORACAKTIR’
 
Gentes’in Cezayir devletinden alacağı hakkedişten inşaat işçilerinin tüm ücretleri ödenmesi talebinde bulunan Furtuna, “Aksi takdirde Gentes işçisi hakları için başlattığı mücadeleyi büyütecek ve emeğini sömüren patrona ve ona kol kanat gelen tüm yetkililerden hesap soracaktır” diye belirtti. 
 
‘EYLEMIMİZ BÜYÜYECEK'
 
Ardından söz alan İYİ SEN Genel Başkanı Ali Öztutan Cezayir’de aynı zamanda Kayı İnşaat işçilerininse alacakları için direndiğini hatırlatarak, şöyle devam etti: “Kayı İnşaat işçilerinin grevi bırakmaları için tehdit eden Cezayir hükümetini uyarıyoruz. Hem Kayı İnşaat hem de Gentes işçilerinin alacakları bir an önce ödensin. Gentes önünde başlattığımız eylemimizi Türkiye’nin her yerine yayacağız.” 
 
DTO önündeki eylemlerini sonlandıran işçiler Kayseri, Hatay, Bursa ve Niğde'de ailelerle birlikte eylemlerine devam edecek.