Oyuncak Pasajı'nda işler 5 kat daraldı

img

URFA - Türkiye'nin her tarafına oyuncak, ev ve süs eşyaları gönderen Urfa'nın Japon Pasajı'nda işler 5'te 1 oranına düştü. Pasaj esnafı Ethem Baygeldi, "Öncesinde elimizdeki parayla 5 konteynır mal alabiliyorken, şimdi 1 konteynır alabiliyoruz" dedi.

 
Urfa’nın merkez Eyyubiye ilçesinde bulunan Japon Pasajı'nda ithalatla uğraşan esnaflar, yaşanan ekonomik krizin ağır faturasını ödüyor. Çin, Japonya, Hindistan, Tayvan gibi ülkelerden oyuncak, ev ve süs eşyaları ithal eden esnaflar, ürünleri Urfa’dan tüm Türkiye'ye pazarlıyor. Kent ekonomisinde önemli bir yere sahip olan pasajda, ithalatla uğraşan esnaflar son 2 yıldır dolar kurundaki yükseliş ve derinleşen ekonomik kriz ile iflasın eşiğine geldiklerini söyledi.
 
‘DARALMA VAR’
 
Japon Pasajı'nda 10 yıldır esnaflık yapan Ethem Baygeldi, doların yükselmesiyle birlikte ithalatta alım gücünün düştüğünü, bu durumdan kaynaklı ticaretin kötü etkilendiğini söyledi. Son 4-5 yıl içerisinde ticarette daralma yaşadıklarını belirten Baygeldi, nedenlerden birinin dolar kuru olduğunu ifade etti. Doların 2 buçuk liradan bir anda 6 lira seviyesine çıktığını, insanların alım gücünün düştüğünü, yurt dışından dolarla aldıkları ürünlerin Türkiye'de dolar ile satamadıklarını ifade eden Baygeldi, "Bu da maliyetini yükseltiyor. Yani daha öncesinde elimizdeki parayla 5 konteynır mal alabiliyorken, şimdi aynı parayla 1 konteynır alabiliyoruz. Bu da bizim ticari hacmimizi düşürüyor” dedi.
 
‘SİFTAH YAPAMADIĞIMIZ GÜNLER OLUYOR’
 
Pasajın diğer bir esnafı olan Şahin Toprak ise, yurt içine oyuncak toptancılığı yaptıklarını, pasajın Türkiye açısından önemli bir pazar olduğunu söyledi. Dışardan gelen malların Urfa’ya getirildiğini, buradan da tüm Türkiye'ye dağıtıldığını belirten Toprak, "Ekonomideki dengesizlik ithalat yapan pasaj esnaflarını etkiliyor. Her geçen gün ekonomik olarak çöküntü yaşıyoruz. Bir önceki günü arar oluyoruz. Bunun nedeni ekonomi sorumlularının görevlerini yerine getirmemeleri. Akşama kadar siftah yapmadığımız günler oluyor.  Şu an pasajda incin top oynuyor” dedi.