Kaz Dağları gönüllüleri arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi

img
ÇANAKKALE –  Kaz Dağları’nda altın madeni kurulmasına karşı süren Su ve Vicdan Nöbeti’ne katılanlar, projenin durdurulması için İstanbul’dan Ankara’ya başlattıkları yürüyüş sırasında gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi.
 
Kanada merkezli altın arama şirketi olan Alamos Gold ve yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik tarafından Kaz Dağları’nda kurulmak istenen altın madeni projesine karşı Kirazlı’da bulunan Balaban mevkiinde başlatılan ‘Su ve Vicdan Nöbeti’, 73’üncü gününde devam etti. Gece ve gündüz sürdürülen nöbet eylemine bugün birçok doğal yaşam savunucusu katılarak destek verdi.
 
Destekçilerini “Balaban direnme tesisleri” diye adlandırdıkları yaklaşık 100-150 çadırın bulunduğu tepede ağırlayan nöbet gönüllüleri, kurulmak istenen altın madeni projesi ve yol açtığı, açacağı yıkımlar konusunda bilgilendirmelerde bulundu. Yine siyanürle yapılan arama faaliyetlerinin çevreye etkisi konusunda hazırlana broşürler ziyaretçilere dağıtıldı.
 
ŞANTİYE ALANINA YÜRÜDÜLER
 
Sonrasında ise nöbet gönüllüleri, destekçileri ile birlikte altın madeni için yaklaşık 200 bin ağacın kesildiği şantiyenin kapısına yürüdü.
 
“Bu memleket bizim” ve Kaz Dağları bizim” pankartlarının taşındığı yürüyüş sırasında nöbet gönüllülerince bestelenen“Kaz Dağları kurtulacak bizimle” isimli şarkı seslendirildi. O anlarda kimi araç sürücüleri eylemcilere korna çalarak destek verdi, kimileri ise araçlarından inerek o yürüyüşçüleri görüntüledi.
 
Şantiye kapısına ulaşan nöbet gönüllüleri ve destekçileri, burada tepkilerini gösterdikten sora nöbet alanına geri döndü.
 
GÖZALTILARA TEPKİ
 
Kaz Dağları İstanbul Dayanışması tarafından dün Kadıköy’deki Yoğurtçu Parkı’nda düzenlenen konser sonrası Ankara’ya yürümek isteyen 8 arkadaşlarının Maltepe’de gözaltına alınmasına tepki gösteren nöbet gönüllüleri ve ziyaretçiler, sosyal medya kampanyası başlattı. #Kazdağlarıhepimizin ve #yasamsavunucularıserbestbırakılsın hastagi ile yapılan paylaşımlarda gözaltına alınanların serbest bırakılması istendi. 
 
Nöbet gönüllüleri, yine 12 Ekim Cumartesi günü Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’nda düzenleyecekleri ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ mitingine katılım çağrısı da yaptı.