Kaz Dağları nöbeti 70’inci gününde: Projeyi durdurun

img

ÇANAKKALE – Altın madeni kurmak uğruna yaklaşık 200 bin ağacın kesildiği ve kesilmeye devam edildiği Kaz Dağları’nda yaşam savunucuları ve yurttaşların başlatmış olduğu “Su ve Vicdan Nöbeti” 70’inci gününde. Gönüllüler, ağaç kesiminin bir an önce durdurulmasını ve projeden vazgeçilmesini yineledi.

Kanadalı altın arama şirketi Alamos Gold ve yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik tarafından Kaz Dağları'nda kurulmak istenen altın madeni projesine karşı bölgedeki yurttaşların ve yaşam savunucularının başlatmış olduğu "Su ve Vicdan Nöbeti" 70 gündür aralıksız sürüyor. Nöbetin 70’inci gününde kent merkezinden sabah öğlen ve akşam olmak üzere günde 3 defa kaldırılan araçlarla gelen onlarca yurttaş, bugün de nöbet alanını ziyaret etti. Nöbetin sürdüğü alana, “Kaz Dağı Rant Dağı olmasın”, “Çanakkale’de ağaçlar kan ile sulandı” ve “Çanakkale geçilmez, siyanürlü su içilmez” pankartları asıldı.
 
‘PATİKALAR GÖRÜNTÜLENDİ’
 
Alanda nöbet gönüllüleri ve ziyaretçiler karşılıklı bilgi alışverişinde bulunduktan sonra yaklaşık 200 bin ağacın kesildiği şantiye alanına yürüyüş yaptı. Yürüyüş sırasında sık sık, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganı atarak, alkış ve ıslıklarla ses çıkardı. Şantiye kapısına ulaşan kitle burada Kent merkezinden gelen ziyaretçilere bilgilendirme amaçlı konuşmalar yaparak, ağaçların kesildiği tepeleri ve patikaları tek tek gösterdi. Ziyaretçiler ağaç kesiminin yoğun yapıldığı ve halen devam ettiği yerlerde telefonlarından kayıt alarak sosyal medya hesaplarından paylaşımda bulundular. Paylaşımlarında “Çadırını al gel, hemen gel” ifadelerini kullanan yurttaşlar, ağaç kesiminin kimi noktalarda devam etmesine tepki gösterdi. Gönüllüler, ağaç kesiminin bir an önce durdurulmasını ve projeden vazgeçilmesini yineledi.
 
‘EKOLOJİ MİTİNGİNE KATILACAKLAR’
 
Nöbet gönüllüleri bir süre daha şantiye kapısında bekledikten sonra tekrar alana döndü. Alanda önümüzdeki günlerde yapmak istedikleri eylemliliklere ilişkin forum düzenleyen nöbet gönüllüleri ziyaretçilerinde görüş ve önerilerini alarak planlama çıkardı. Planlama doğrultusunda nöbet gönüllülerini temsilen birkaç kişinin 26 Ekim’de Ankara’da düzenlenecek büyük ekoloji mitingine katılması kararlaştırıldı.