Ordu'da fındık bahçesi kalmayacak!

img
ORDU - Fatsa ilçesinde 2 gün içinde açıklanan ÇED raporlarına göre; bentonit ocağı ve maden depolama tesisi kurulacak olan alanlarda bulunun tüm fındık bahçeleri yok edilecek. 
 
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, resmi sitesinde yayınlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarına göre Ordu Fatsa ilçesinde fındıklık alanlara maden ocağı ve depolama tesisi kurulacak. Bakanlık depolama tesisi için "ÇED gerekli değil" kararı verirken, maden için ise ÇED süreci başlattı.
 
Fatsa'nın Düğünlük, İslamdağ, Kösebucağı-Yavuzselim ve Kösebucağı-Fatih mahallelerinde toplam 21,37 hektarlık 4 farklı alanda Orbel Madencilik isimli şirketin açmak istediği bentonit ocağı için ÇED süreci başlatıldı. Şirket bölgede 6 bin 316 hektarlık alanda 23 Kasım 2032'ye kadar maden işletme ruhsatı almış durumda. Maden alanlarından birisi Düğünlük Mahallesi'nde en yakın eve 355 metre, diğeri İslamdağ Mahallesi'nde en yakın eve 50 metre, diğeri Kösebucağı-Yavuzselim Mahallesi'nde en yakın eve 45 metre Fatih Mahallesi'nde en yakın eve 20 metre uzaklıkta bulunuyor. 
 
BAHÇENİN ORTASINA MADEN
 
Maden sahası Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Gümüşhane-Artvin Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'na göre “Bölgeye Özel Ürün Alanı” ve "Orman" sınırları içinde kalıyor. Tapu sorgulamada ise Alan-1 orman alanı, Alan-2 fındık bahçesi, Alan-3 ağaçlık ile fındık bahçesi ve Alan-4 ise fındık bahçesi olarak görünüyor. Maden sahasına en yakın orman örtüsü ise bozuk kestane, meşe, kayın, pelit türü ağaçlar ve fındık ocaklarından oluşuyor. Öte yandan maden ocaklarının üçünün içinden kuru dereler, birinin içinden ise Damdan Gölü'nden Elekçi Deresi'ne bağlanan dere geçiyor.  
 
FINDIKLAR KESİLECEK
 
İlçenin Konakbaşı Mahallesi'nde ise Tolsa Turkey Madencilik isimli şirket tarafından yapılmak istenen bentonit madeni depolama alanı için "ÇED gerekli değil" kararı verildi. 5 bin 429 metrekarelik alana kurulacak olan depo, aynı zamanda bentonit kırma eleme, öğütme, zenginleştirme, kurutma ve paketleme tesisi için kullanılacak. Bu tesis için daha önce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 24 Nisan 2019 tarihinde "ÇED gerekli değil" kararı verilmiş durumda. 
 
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Parsel Sorgulama Uygulaması’na göre, fındık bahçesi olarak görünen alan, 1/100.000 ölçekli Onaylı Çevre Düzeni Planına göre ise tarım arazisi vasfını taşıyor. Tesisin yapılabilmesi için fındık ağaçları kesilecek ve alan iş makinaları ile düzleştirilerek, mıcır dökülecek. Tesisin 75 metre uzaklığında evler bulunuyor.