Karadeniz boydan boya madenlere teslim edildi

img
KARADENİZ - Karadeniz bölgesinde, iki günde dört kentte içerisinde fındık bahçeleri, orman ve tarım arazilerinin de bulunduğu hektarlarca alan için ÇED süreci başlatıldı.   
 
Karadeniz bölgesinde, bazı kentlerde yüzde 80'ini aşan oranda maden işletme ruhsatı dağıtılırken, ruhsat verilen bölgelerde çalışmalar başladı. Bölgenin neredeyse tüm doğal sit alanları, tarım arazileri ve ormanları ruhsatlandırılmış durumdayken, sadece 2 günde 4 ayrı maden için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu açıklandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sitesinde açıklanan raporlarda Ordu, Kastamonu, Amasya ve Düzce illeri yer alırken, bölge bir uçtan diğer uca madenlere teslim etti. 
 
AMASYA 
 
Amasya Merkez ilçe Sıracevizler Köyü'nde Fatih Taşdelen isimli şahıs tarafından açılmak istenen Kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi için "ÇED gerekli değil" kararı verildi. Sıracevizler Köyü'ne 1,3 kilometre uzaklıkta olan maden sahası için 79,78 hektarlık alanda ruhsat alınırken ocak, ilk etapta 23,78 hektarlık alanda açılacak. Yıllık 500 bin ton malzeme çıkarılması planlanan ocak sahası 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı göre “Orman Alanı”, “Mera Alanı” olarak işaretlenmiş durumda. Çevresinde tarım arazileri de bulunan sahaya en yakın tarım arazisi 50 metre, en yakın ev ise 400 metre uzaklıkta. 
 
Maden sahasına 180 metre uzaklıkta ise 2014 yılında Sıracevizler köyü Belerderesi mevkiinde köyün içmesuyu ihtiyacını karşılamak için açılan sondaj kuyusu bulunuyor. Maden sahası 830-720 metre kotları arasında yer alırken Sıracevizler içme suyu kuyusunda yeraltısuyu kotu ise 635 metre civarında. Bu da madenin bölgedeki yeraltı sularına zarar verme tehlikesini ortaya çıkarıyor. 
 
KASTAMONU 
 
Kastamonu Devrakani ilçesi Ulamış Köyü, Sökmen ve Kabalar mahalleleri sınırlarında bulunan 8 hektarlık alanda Başkar Doğaltaş isimli şirket tarafından açılmak istenen mermer ocağı için de "ÇED gerekli değil” kararı verildi. Ocak, “Ağaçsız Orman Toprağı” “Tarım Arazisi (tarla, meyvelik, sebzelik, bağlık vs.)” ve "Mera" niteliğinde kalıyor. Proje sahasına en yakın yerleşim yeri 300 metre, en yakın konut ise sadece 140 metre uzaklıkta bulunuyor. 
 
DÜZCE 
 
Düzce Yığılca ilçesinde ise YD Madencilik isimli şirket tarafından işletilen kalker ocağının kapasite arttırımı için de, 24 Nisan'da Ankara'da İnceleme Denetleme Kurulu (İDK) toplantısı yapılacağı açıklandı. Kapasite artışı ile birlikte ocak toplamda 113,7 hektara çıkacakken, ilk poligondaki yıllık 100 bin ton olan üretim kapasitesi 1 milyon 500 bin tona, ikinci poligondaki yıllık 1 milyon 580 bin ton olan üretim kapasitesi ise 2 buçuk milyon tona çıkacak. İlk olarak 15 Ocak 2007'de Çevre ve Orman Bakanlığından 24,93 hektarlık alan için "ÇED gerekli değil" kararı alan şirket yıllar içinde sahasını genişletti. 
 
Yığılca ilçe merkezine 2,9 kilometre uzaklıkta olan maden sahası Hoşafoğlu Köyü'ne 650 metre uzaklıkta yer alıyor. Maden sahası Düzce İli 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'na göre orman, tarım arazisi ve çalılık alanlardan oluşuyor. 96,07 hektarlık kısım ormanken 14,95 hektarlık kısım ise tarım arazilerinden oluşuyor. 
 
ORDU 
 
Ordu Çaybaşı ilçesi Boras Mahallesi'nde de Fatsa Madencilik isimli şirket tarafından işletilen bazalt ve bentonit ocağının kapasite arttırımı için ÇED süreci başlatıldı. 10 Aralık 2023'te Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nden 461,72 hektarlık alan için ruhsat alan şirket, 3 ayrı parçada maden açmak için başvuru yaptı. Maden açılmak istenen alan Çevre Düzeni Planına göre “Bölgeye Özel Tarım Arazisi” olarak görülürken alanın tamamı fındık ağaçlarıyla kaplı. Yine maden sahasının sadece 10 metre ilerisinde evler bulunuyor.