İkizköy'deki kamulaştırma kararına karşı dava açılacak

img
İZMİR - Akbelen Ormanı'nın etrafındaki alanın acele kamulaştırma kararının iptali için Danıştay'a başvuracaklarını açıklayan avukat Arif Ali Cangı, hukuksal sürecin devam ederken alınan bu kararın hem acele kamulaştırma düzenlemesine, hem de kamu yararına aykırı olduğunu vurguladı. 
 
Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali'nin sahasını genişletmek için İkizköy'deki Akbelen Ormanları'nın çevresinde yer alan 190 parsellik arazi linyit maden sahası olarak kullanılmak üzere “acele kamulaştırma” kararı verildi. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; Akbelen Ormanı’nın bulunduğu Milas'ın İkizköy, Çamköy ve Karacahisar sınırları içindeki 190 parsellik arazi, linyit madeni sahası olarak kullanılmak üzere Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırıldı. 
 
Karara ilişkin konuşan İkizköylülerin gönüllü avukatlarından Arif Ali Cangı, 23 bin 307 hektarlık alan için özel mülklerin tamamının kamulaştırılacağını aktardı. 190 özel mülkün Yeniköy-Kemerköy Enerji şirketinin ihtiyacı için kamulaştırılmak istendiğini söyleyen Cangı, "Acele kamulaştırma kararlarını düzenleyen kanun 'Yurt savunması müdafa' diye başlayan bir yasal düzenleme. Yani öyle bir acele olmalı ki yurt savunmasını gerektiren özel mülklerin acele kamulaştırılması söz konusu olsun. Yasada daha sonra yapılan düzenleme ile önce Bakanlar Kurulu şimdi de Cumhurbaşkanı tarafından aceleciliğine karar alınan hallerde bu düzenlemeye eklendi. Milas, İkizköy, Çamkay ve Karacahisar'da alınan bu karar tamamıyla Cumhurbaşkanının takdiri ile alınan bir karardır. O yüzden bu kararın bir dayanağı yoktur" dedi.
 
HUKUKSAL SÜREÇ DEVAM EDİYOR
 
Acele kamulaştırma için kamu yararının söz konusu olması gerektiğini aktaran Cangı, kamu yararının kabul edilebilmesi için de yargı denetiminden geçmiş olması gerektiğini söyledi. Ancak bölgedeki maden işletmesine ilişkin davaların halen devam ettiğini kaydeden Cangı, şöyle devam etti: "Örneğin işletme ruhsatı ve izninin 2021'den 2041'e kadar uzatılmasına ilişkin kararın iptali davası şu an İzmir Bölge İdare Mahkemesi'nde istinaf incelemesinde. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın vermiş olduğu Akbelen Ormanı'nın linyit ocağına tahsis iznine ilişkin iptal davası yine burada incelemede. Akbelen Ormanı’nın kesilmesine ilişkin dava ise Muğla İdare Mahkemesi'nde devam ediyor. Bu maden ocakları için uygulanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) muafiyetinin iptal davasının biri Danıştay'da birisi İdare Mahkemesi'nde. Şimdi bu kadar önemli hukuki gelişmeler doğuracak davalar devam ederken alınan acele kamulaştırma kararı yasanın acele kamulaştırma düzenlemesine açıkça aykırı. Kamu yararına aykırı bir karar."
 
DAVA AÇILACAK
 
Alınan karardaki tek amacın şirketin eline güçlendirmek olduğuna işaret eden Cangı, "Şirket köylülerden satın almak istiyor ve bunun baskısını yapıyor. Önümüzdeki hafta bu işlemin iptali için dava açacağız. Danıştay'dan yürütmeyi durdurma ve iptal isteyeceğiz. Şimdiye kadar ki deneyimlerimizden yola çıkarsak, bu işlemin mutlaka yürütmesini durduracağız. Yılgınlığa gerek yok" diye konuştu.