Siyasi partiler: Nemrut rant uğruna betonlaştırılıyor

img

BİTLİS- Birinci Derece’den Sit Alanı ilan edilen Nemrut Krater Gölü’ne betonarme yapılar yapılmasına tepki gösteren kentteki siyasi partiler, gölün ranta uğruna betonlaştırıldığını belirterek, buna izin vermeyeceklerini söyledi. 

 
Bitlis’te yer alan Nemrut Dağı Krater Gölü ve Kalderası’nda Ağustos ayında  “Tabiat Anıtı Çevre Düzenleme İşi” adı altında Doğa Koruma ve Milli Parklar Van Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan betonarme inşaat, gösterilen tepkilerin ardından durdurulmuştu. Geçtiğimiz günlerde yeniden yapımına başlanan betonarme inşaatın durdurulması için Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Bitlis İl Başkanlığı tarafından  “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet” suçu kapsamında beton yapıları yapanların tespit edilip cezalandırılması için Tatvan Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Birinci Derece Sit Alanı’nda yapımı devam eden betonarme inşaata kentin Halkın Demokratik Partisi(HDP), Cumhuriyet Hak Partisi(CHP) ve DEVA'nın il başkanları tepki gösterdi. 
 
‘BİRİLERİNE RANT SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORLAR’
 
DEVA Partisi Bitlis İl Başkanı Avukat Burhan Aksoy, 2863 sayılı Tabiat Parklarını Koruma Kanunu’na göre bölgeye çivi çakılmasının dahi suç olduğunu belirtti. Sit Alanı’nda şu anda yalnızca tuvalet yapıldığını ifade eden Aksoy, mevcut projede amfi, oturma alanları, dinlenme alanları gibi başka yapıların da olduğuna işaret ederek, “Bunların amacı oralarda birilerine rant sağlamaktır. Bizim endişemiz sadece bu ihtiyaçların karşılanmasına değildir. Orada bu gidişle cafe ve restoran da yapabilirler. Birilerine de bir şekilde rant sağlama niyetleri var diye düşünüyoruz. Biz Doğal Koruma ve Sit Alanı olduğu için bu işe karar veren kim varsa tespit edilip cezalandırılması için suç duyurusunda bulunduk. Suç duyurusunun takipçisi de olacağız” dedi.
 
‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’
 
Yapılan lavabo gibi yapıların tabiata uygun yapılmasını istediklerini belirten Aksoy, şehir içindeki inşaatlar gibi yapıların yapılmasına karşı olduklarını ifade etti. Aksoy, “Kaba, çirkin ve estetik olmayan bu yapıları kanuna aykırı bir şekilde pervasızca yapıyorlar. Bu kesinlikle doğru değil. Biz bu yapıların takipçisi olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. 
 
‘PROVAKASYON OLARAK GÖRÜYORUZ’
 
CHP Bitlis İl Başkanı Veysi Uyanık ise bölgede inceleme yaptıklarını ve betonarme inşaatın kendilerini derinden üzdüğünü söyledi. Uyanık, “Mevcut yapı tamamıyla doğaya karşı Sit Alanı olarak tescillenmiş, Milli Park olarak ilan edilmiş sayılı güzelliklerden biri olan Nemrut Krater Gölü’ne bıçak gibi saplanmış bir provakasyon olarak görüyoruz. Bu betonlaştırmayı doğayı ele geçirmenin başlangıcı olarak değerlendiriyoruz. Bunu tasvip etmiyoruz ve bu tür olaylar karşısında mücadele etmeye devam edeceğiz. Bunların yeşile sevgilerini biliyoruz ama doğanın yeşiline değil Dolar’ın yeşiline sevgilerinin olduğunu biliyoruz”dedi.
 
 ‘TİCARİ İŞLERİN ÖNÜ AÇILMAYA ÇALIŞILIYOR’
 
Lavabo gibi ihtiyaç temelli yapıların ahşap ya da doğaya uygun olması halinde kendilerinin de destekleyebileceğini söyleyen Uyanık, “Betonlaşmaya ve bu beton yapılarının arkasından gelecek olan farklı formasyondaki ticari nitelikteki işlerin önünü alacağını düşünerekten biz bu konuya kesinlikle karşıyız. İstanbul’da iki tane saksı söktük diye kıyameti koparanlar doğanın incisi olan Nemrut Krater Gölü’ne böyle betonarme bir yapı yapılmasına da karşı çıkmalı. Biz buna karşıyız ve karşı durmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 
 
‘DOĞAYA SAYGILARI YOK’
 
Nemrut Kalderası’nın defalarca turizme kazandırılması için çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden HDP Bitlis İl Eşbaşkanı Rumet Dursun, Nemrut Kalderası’nın Avrupa Seçkin Destinasyonu Projesi kapsamında mükemmeliyet ödülü aldığını hatırlattı. Böylesi bir cennete beton inşaatlar yapılmasına karşı olduklarını belirten Dursun, “Çünkü burası birinci derecede sit alanıdır. Kanuna göre beton dökülemez. Halkın tepkisine rağmen Nemrut Krater Gölü Kaldera'sına betonu tekrar döktüler. Ne diriye, ne ölüye, ne kültür mirasına, ne doğaya saygıları yok. Amaçları rant elde etmek. Biz burada betonarme yapıların olmaması için mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı. 
 
MA / Müjdat Can