Doğayı koruyanlar cezalandırılıyor

img

DERSİM –Munzur Gözeleri için yapılan insan zinciri eyleminde, 81 kişi hakkında soruşturma başlatılmasına tepki gösteren Akpazar Belediyesi Eşbaşkanı Orhan Çelebi, “Devlet doğayı koruyanlara ya para cezası kesiyor, ya da cezaevine koyarak sindirmeye çalışıyor" dedi.

 
Dersim'in Ovacık ilçesinde Munzur Gözeleri'ni tahrip edecek “peyzaj projesine” karşı Munzur Koruma Kurulu’nun çağrısıyla yapılan insan zincirine ilişkin, Ovacık Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, soruşturma başlatmasına tepkiler sürüyor. Soruşturma kapsamında, belediye başkanları, demokratik kitle örgütleri, ekolojistler, inanç kurumları, gazeteciler ve çok sayıda siyasi parti ile sivil toplum örgütü temsilcisinin bulunduğu 81 kişi ifadeye çağırıldı.
 
Tunceli Valiliği’nin aldığı koronavirüs tedbirleri nedeniyle il genelinde "toplantı ve yürüyüş" yasağının gerekçe olarak gösterildiği soruşturmada, açık havada ve sosyal mesafe korunarak yapılan eylem, Ovacık Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "tedbirlerin ihlal edildiği" öne sürülerek soruşturma başlatıldı.  
 
İfadeye çağrılanlar arasında bulunan görevden alınarak yerine kayyım atanan Akpazar Belediyesi Eşbaşkanı Orhan Çelebi, koronavirüs tedbirleri kapsamında, sosyal mesafeyi sağlayarak etkinliklerini yaptıklarını belirtti.
 
'KARŞI ÇIKMAM İNSANLIK GÖREVİ’,
 
 Munzur Gözeleri’nin kent halkının inanç yeri olduğunu söyleyen Çelebi, Munzur Gözeleri’nde talan ve rant projesi sürdürüldüğünü, projenin iptal edilmesi için dernek, kurum ve halklar ile birlikte bir çok girişimde bulunduklarını ifade etti. 
 
“Projeye karşı çıkmak insanlık görevi olarak karşımızda duruyordu” diyen Çelebi, pandemi koşullarında projeye karşı yaptıkları ilk basın açıklamasına katılan 150 kişiye 3 bin 150 lira para cezası kesildiğini hatırlattı.  
 
Munzur Gözeleri’nde insan zinciri oluşturduklarını dile getiren Çelebi, “Etkinlikte kente yeni gelen İl Jandarma Komutanı ne olduğunu anlamaya çalışıyordu. Belediye başkanlarının olduğu bir heyet projeyi anlatarak, gözelerde yapılmak istenen projeyi anlattı. Komutan ‘söyledikleriniz doğru, çünkü kış koşullarında yapılan peyzajın dayanma şansı yok’ dedi. Doğal olarak engelleyici bir eylem, etkinlik söz konusu değildi. Hiçbir sorun yaşanmadan 500 kişilik insan zinciri oluşturdu” dedi.
 
‘SİNDİRMEYE ÇALIŞIYORLAR' 
 
Para cezası keserek eylemcileri mağdur etmenin devletin son süreçte yaptığı bir taktik olduğunu ifade eden Çelebi, “Verilen para cezaları tamamen sindirme politikasıdır. ‘Ne kadar yüksek ceza verirsek, insanlar bu tür etkinliklere katılmaz?’ diye düşünüyorlar. Diğer yandan hükümetin içinde bulunduğu ekonomik krize bu tür cezalar keserek çözüm bulacaklarını zannediyorlar. Televizyonlarda valilikler pandemi raporlarını açıkladıklarında ne kadar para cezası kestiklerini söylüyorlar. Devlet pandeminin önüne geçmek yerine insanları para cezalarıyla korkutmaya çalışıyor” diye konuştu.
 
‘DOĞAMIZI KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
 
Verilen para cezalarına tepki gösteren Çelebi, şunları söyledi: “Tam tersi doğayı talan eden, rant kapısı olarak gören şirketlere para cezası verilmelidir. Devlet doğayı koruyanlara ya para cezası kesiyor, ya da cezaevine koyarak sindirilmeye çalışıyor. Bundan sonraki süreçte de biz hem Munzur’u hem de doğamızı korumaya projeye karşı çıkmaya, durdurulması için mücadele etmeye devam edeceğiz.”