Polonya'daki yasak kadınları alanlara döktü: Kürtaj haktır

img
İSTANBUL - Polonya'daki kürtaj yasağına karşı binlerce kadın alanlara çıkarak kararı protesto etti. Kadınların eylemine birçok ülkeden, "Kürtaj haktır", "Kadınlar direniyor" etiketiyle sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlarla destek verdi. 
 
Polonya'da Anayasa Mahkemesi tarafından iki gün önce "Kürtaj yasağı" kararı alındı. Kararın ardından yüzlerce kadın Polonya'da alanlara aktı. Anayasa Mahkemesi'nin önünde başlayan eylemler ülke çapında yayılırken, Başkent Varşova'da yüzlerce kadın sokaklara döküldü. Karara karşı kadınlar iktidardaki muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) lideri ve Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski'nin evinin önüne yürüyüş yapmak istedi. Bu yürüyüş polisler tarafından engellenerek, yollar kapatıldı. Burada 15 kadın gözaltına alındı.  
 
MUHALEFET KARŞI
 
Karara ülkedeki kadın hakları savunucuları ve muhalefet de tepki göstererek, bunun kürtajları durdurmayacağını ve yasa dışı operasyonların yolunu açacağını belirtiyor.
Anayasa Mahkemesi'nin kararı ise Katolik Kilisesi tarafından olumlu karşılandı. Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda da karardan memnuniyet duyduğunu açıklayarak, "Her çocuğun bir yaşam hakkı olduğunu" ifade etti.
 
KADINLARA FARKLI ÜLKELEREN DESTEK
 
Polonya'daki Kürttaj kararı bir çok ülkeden kadınların tepkisine neden oldu. Türkiye'den de kadınlar sosyal medya hesaplarında Polonya'daki kitlesel kadın eylemlerlerinin görüntülerini paylaşarak, "Kürtaj haktır", "Kadınlar direniyor" etiketiyle paylaşımlar yaparak eyleme destek verdi. 
 
'İNSAN HAKKI İHLALİDİR'
 
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Dunja Mijatovic de Polonya'nın kararını “kadın hakları açısından üzücü bir gün” olarak değerlendirdi. Mijatovic, “Polonya’da neredeyse tüm yasal kürtajların temelini ortadan kaldırmak yasağa tekabül ediyor ve insan hakları ihlali anlamına geliyor” dedi. 
 
Öte yandan Polonya'da şuanda birçok ülkede saldırı altında olan İstanbul Sözleşmesi'nden geri çekilmek isteyen ülkeler arasında yer alıyor.