Suruç'ta bir ayda 40'a yakın yarış atı öldü

img
URFA - Türkiye'nin yarış atları merkezlerinden biri olan Suruç'ta, bir ayda 40'a yakın atın ölmesi seyisleri kaygılandırıyor. Atların ölümüne ilişkin yapılan incelemeye rağmen resmi bir açıklama yapılmaması kaygıyı daha da artırıyor. 
 
Urfa'nın Suruç ilçesinde fiyatları en az 100 bin TL olan yarış atları ölüyor. Son bir ay içinde Suruç merkez ve mahallelerinde önce hastalanan sonra can çekişerek ölen atlara henüz bir çözüm bulunamaması at seyislerini endişelendiriyor. 30 gün içinde 40'a yakın atın öldüğünü söyleyen seyisler, Harran ve Çukurova üniversitelerinden bir ekibin gelip atlardan kan örneği aldığını, ancak hala hastalığın tam teşhisinin konulmadığını dile getirdi. 
 
İLKEL YÖNTEMLERLE ÇARE ARANIYOR
 
Suruç'un Şeyran mahallesinde (Remêl) 13 atı olan ve 3 gün önce bir atı hastalanan Mahmut Aslan, bu hastalığın diğer atlara bulaşması durumunda tüm atlarını kaybedeceğini söyledi. Henüz adı olmayan bir hastalıktan bir bir ölen atlar karşısında sadece ilkel yöntemlerle önlem aldıklarını ifade eden Aslan, "15 atın öldüğünü açıkladılar; ancak daha fazla atın öldüğünü biliyoruz. 30-40 at bu hastalıktan öldü. Türkiye Jokey Kulübü (TJK) henüz virüsün ne olduğunu çözemedi. Tedavisi de yok. Serum ve vitamin veriyoruz. Biz de kendi çapımızda bazı önlemler aldık. Ahırları kireçliyoruz. Dezenfekte olsun diye bildiğimiz tek önlemi uyguluyoruz. Benim 13 atım var, her bir at 100 bin TL. Ölürse maddi kaybım olacak. Üstelik bunlar da can, böyle bir bir ölmelerine seyirci kalmak istemiyoruz" dedi. 
 
HASTALIĞI GÖÇMEN KUŞLAR MI GETİRDİ?
 
Atların ölmesi durumunda maddi kaybın kulüp tarafından karşılanmayacağını da sözlerine ekleyen Aslan, "Bu para cebimizden çıkıyor. Virüs hepsine bulaşsa bu işin altından kalkamam. Büyük maliyeti olur. Virüs ile ilgili 2 iddia var. Birincisi diğer ülkelerden gelen göçmen kuşların hastalık bıraktığı yönünde. Bir diğeri ise pamuğa verilen aşırı zirai ilaç olduğu söyleniyor" şeklinde konuştu. 
 
ATIN DEĞERİ 100 BİN TL
 
Küçük Şewran Mahallesi'nde bir başka seyislik yapan Mehmet Evin de 3 atının hastalandığını, veteriner tavsiyesi üzerine atlarına sadece vitamin verdiğini belirtti. 10 atı olduğunu söyleyen Evin, bu hastalığın diğer atlara bulaşmasından korktuğunu ve yetkililerin bir an önce etkili bir çözüm bulmasını istedi. Atların fiyatının 100 bin TL'den başladığını söyleyen Evin, bir hayvansever olarak da bu durum karşısında üzüldüklerini belirtti. 
 
3 atı olduğunu söyleyen Oymaklı Mahallesi'nden Ali Uğurlar ise, atların aylık masrafının yaklaşık 20 bin TL olduğunu, ancak atlardan birinin 5 gün önce öldüğünü söyledi. Uğurlar, "Ona çocuğumuz gibi baktık, büyüttük. Bir hastalık geldi aldı götürdü. Bu hastalık ne ise bir çözüm istiyoruz" ifadesinde bulundu.