Kriz yol pazarlarını da vurdu!

img

HAKKARİ - Ucuz ve doğal ürün olarak yol üstü kurulan tezgahlarda satılan sebze ve meyve fiyatları ekonomik krizden dolayı iki katına çıktı. Duruma hem satıcılar hem de alıcalar tepkili.

Yıllardır özellikle yaz ve sonbahar aylarında Hakkari-Van ve Hakkari-Şırnak karayolu üzerinde köylerinde yetişen sebze ve meyveleri yol üstü kurulan tezgahlarda satan köylüler, bu yıl  hem yaşanan kuraklık hem de ekonomik krizden dolayı zor zamanlar geçiriyor. Ucuz olduğu için insanların her yıl akın ettiği yol üstü pazarlara eskisi kadar rağbet olmazken, önceki yıl 1 TL'ye satılan domatesin kilosu 5 TL, 1.5 TL'ye satılan armut 4 TL, 1.5 TL'ye satılan salatalık ise 4 TL'den satılıyor. 
 
'BU YIL VERİM YOK'
 
Hakkari Merkeze bağlı Demirli (Rezan) köyünde yaşayan Cebrail Bozkurt, geçtiğimiz yıllarda köylerinde yetişen sebze ve meyveler ile elde ettikleri gelir ile yıl boyu geçinebildiklerini, ancak bu yıl hem kuraklık hem de hastalıktan dolayı köylerde pek bir hasadın elde edilemediğini söyledi. Ellerinde kalan sebze ve meyvelerin de yaşanan ekonomik krizden dolayı zamlandığını söyleyen Bozkurt, “Yılın bu mevsiminde iki aylığında köyde yetiştirdiğimiz sebze ve meyveleri satıyoruz. Köylerimizde verimli araziler olduğundan her şey yetişebiliyor. Yetiştirdiğimiz malları da yol boyunca tezgahlara dizerek satıyoruz. Geçtiğimiz yıla nazaran fiyatlar çok pahalı. Geçen yıl sezon meyve ve sebze o kadar çoktu ki sata sata bitiremiyorduk. Ancak bu yıl hastalıktan ve kuraklıktan dolayı bütün köyün ürünlerini topladık ve ancak bir tezgahı doldurabildik” dedi.  
 
‘DOĞAL OLDUĞU İÇİN TERCİH EDİYORUZ’
 
Şehirlerarası yolculuk yapanların organik ve ucuz olduğu için sürekli yol boyu pazarlarda alışveriş yaptığını belirten Lokman Akdoğan, köylerde yetişen sebze ve meyvenin sağlıklı ve ucuz olduğu için sürekli tercih ettiğini ancak artık ucuzluktan söz edilemeyeceğini belirtti. Geçtiğimiz yıl bu vakitte buradan domatesi 1 TL'ye aldıklarını söyleyen Akdoğan, "Ekonomik krizden dolayı şimdi kilosunu 4-5 TL'ye alıyoruz. Bu ekonomik kriz hayatın her alanını etkiledi. Ama buna rağmen ihtiyacımız olan şeyleri almak zorundayız. Van'a her gidiş-gelişimizde bu yol boyu pazarları tercih ediyoruz. Çünkü buradaki ürünler organik ve daha lezzetli. Kent merkezine gelen birçok ürün sera ürünleri olunca tadı olmuyor. Eskiden bu pazarlar hem organik hem de ucuz oluyordu. Ama maalesef şimdi artık o kadar da ucuz değiller” diye konuştu. 
 
'FİYATLAR PAHALI'
 
Yol boyu pazarlarda ürün alan yurttaşlar ise artan fiyatlara tepki gösterdi. Sebze almak için gelen Mustafa Tuğan, kent merkezinde satılan ürünlerin hormonlu olmasından kaynaklı tatlarının iyi olmadığını dile getirerek, “Buradaki meyvede hormon olmadığı için daha lezzetlidir. Bu nedenle daha sağlıklı olduğu için kentten gelmemize rağmen alışverişimizi buradan yapıyoruz. Geçen yıl fiyatlar ucuzdu ama yaşanan ekonomik krizden dolayı bu yıl fiyatlar çok pahalı” dedi. 
 
MA / Hamza Gündüz