Ekonomist Yaz: Türkiye’nin aradığı kaynak para yaratma mekanizmasında gizli

img
ANKARA - Koronavirüs salgınının ekonomide yarattığı krize karşı önerilen para basma ya da IMF’den borçlanma seçeneklerinden daha verimli bir çözüm öneren ekonomist Dursun Ali Yaz, her şeyin sırrının para yaratma mekanizmasında gizlendiğini söyledi.  
 
Dünya ekonomisini resesyon seviyelerine getiren koronavirüs (Kovid-19) pandemisi, Türkiye ekonomisinde de ciddi etkilere neden olmaya devam ediyor. Finans, üretim, arz ve talep krizlerinin bir arada yaşandığı Türkiye’de, hükümetin aldığı tedbirler ise gerek çalışanlar gerek üreticiler tarafından yetersiz bulundukça, yeni kararlar açıklanıyor.
 
Tedbir paketleri üzerine devam eden tartışmalar, IMF borçlanması, servet vergilendirmesi ve para basma konularını gündeme getirdi. Birçok uzmana göre Türkiye’nin mevcut krizi yönetebilmesi için iki seçenek devrede. Birincisi IMF’den borç para almak, ikincisi ise para basmak.
 
Ancak para basma ve IMF ikileminin dışında olan ekonomistler ise söz konusu seçeneklerin yurttaşa ek maliyet çıkaracağını belirterek, her iki yolunda çözüm olamayacağı görüşünde. 
 
Uygarlık tarihinin binlerce yıllık tasarımı olan para üzerine yazdığı “Antik Çağdan Geleceğe Para” adlı kitabıyla paraya yeni bakış sunan ekonomist Dursun Ali Yaz, para basmanın ya da IMF’nin çözüm olamayacağını, asıl çözümün para yaratma mekanizmasında olduğunu söylüyor. Türkiye’de gerek halkın gerek ekonomiyle ilgilenenlerin kafasındaki karışıklığın en önemli nedenini para ve nakit kavramlarının anlaşılmamasına bağlayan Yaz, öncelikle parayla nakit arasındaki farkın iyice kavranması gerektiğini belirtiyor. Yaz, yaptığı hesaplamalara göre devletin üç ay boyunca tüm kesimleri rahatlatacak kaynak miktarının 20 milyar dolar olduğunu ve devletin bu parayı bulmasının zor olmadığını belirtiyor.
 
TEMEL İHTİYAÇLAR İÇİN MAHSUP PARA
 
Alınması gereken tedbirleri üç başlıkta sunan Yaz, ilk olarak evlere kapanmak zorunda olan dar gelirli insanların kredi kartı, kira, elektrik, su, doğalgaz gibi temel ödemelerinin devlet tarafından üstlenilmesi gerektiğini söyledi. Yaz, “Dolayısıyla ilk etapta maaş alamadığı durumda asgari giderlerini karşılayamayacak vatandaşa destek verilmeli. Amerika’nın yaptığı gibi temel insani ihtiyaçların karşılanmasına yönelik doğrudan para verilmesi seçeneği yanında vatandaşların zorunlu giderlerinin daha sonra tahsil edilmek üzere devlet tarafından üstlenerek ödenmesi gerekmektedir. Kredi kartı, kira, elektrik, su, doğalgaz gibi ödemeleri aksayacak olan vatandaşlara doğrudan nakit vermek yerine bu borçları devlet tarafından üstlenebilir. Bu işleme ‘mahsup para’ diyebiliriz. ABD, 2008 yılında benzer bir çözüme gitti piyasalar buna ‘helikopter para’ dedi. Büyük yatırım kuruluşlarından bankalara kadar hepsinin elindeki değeri düşmüş menkul kıymetleri satın aldı, karşılığını ise 3 trilyon dolar basarak ödedi. Şimdiki durumun tek farkı ise bankaların değil yurttaşı kurtarma operasyonu olacak; bankaların borcu yerine ise halkın borcu devralınacak” diye belirtti. 
 
Yaz, ikinci çözümün de sanayici, tüccar, esnaf ve çalışan kesimi için alınması gereken önlemler olduğunu ve bunun en önemli ayağının ise kısmi çalışma sisteminin hızlı ve sade bir şekilde işlemesi olduğunun altını çizdi. Yaz, kısmi çalışma sistemiyle işçi ve emekçilerin çalıştığı günlerin karşılığını işverenden, çalışmadığı günlerin karşılığını biraz sonra açıklayacağım üzere bizzat devletin yaratacağı parayla ödenebileceğine işaret etti. Yaz, “Bankaların kredi vererek yarattığı sanal parayı artık devlet yaratacak. Ve bunu kâğıt para basmadan yapacak” dedi. 
 
DEVLET BANKALARININ VERECEĞİ KREDİLER
 
Üçüncü çözüm önerisini de sunan Yaz, “Reel sektörün çek ve senet borçlarının ödenmesine yöneliktir. Bilindiği üzere devletler merkez bankası yoluyla, bankalar kredi verme yoluyla şirketler ise çek senet yazarak para yaratır. Şirketlerin birbirine kestiği Mart ve Nisan ayı çeklerinin büyük bir kısmı yazılma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Büyük bir şirketin büyük meblağlı bir çekinin karşılıksız çıkması demek zincirleme olarak binlerce ödemenin aksaması ve para akışının ekonomiyi kilitlemesi, mahkemelerin yığılmasına sebep olacaktır. Yazılan çeklerde hapis cezasının kaldırılması veya sicil affı getirilmesi pansuman bir çözümdür. Çünkü vücuttaki kan gibi dolaşması gereken paranın tıkanması demek, toplumsal huzurun bozulması demektir. Bunun için devletin kredi talep eden firmaları dikkate alarak kamu bankaları kanalıyla 2019 yılı cirolarının yüzde 5’i kadar imza karşılığı, yüzde 20’ye kadar ise teminat karşılığı otomatik kredi açması piyasalardaki para akışının normal seviyeye çekecek ve ekonominin sağlıklı işlemesine katkı sunacaktır” diye ifade etti. 
 
DEVLET KAYNAĞI NEREDEN BULACAK?
 
Peki, devlet hem halkının borçlarını üstlenecek hem çalışanlara daha doğrusu çalışamayanlara maaş verecek hem de iş dünyasını fonlayacak ise 20 milyar dolara ulaşan bu kaynağı nereden bulacak? Yaz, öncelikle bazı rakamlar vererek resme geniş açıdan bakmamızı istiyor. “Şu an itibariyle Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni temsilen TCMB, 155 milyar TL basmış durumda. Yani ülkemizdeki toplam nakit 155 milyar liradır. Bankaların kredi vermek suretiyle yarattıkları sanal para miktarı ise bugün itibariyle 2.687 milyar liradır. Demek ki bankaların kredi yolu ile yarattığı para miktarı, devletin bastığı para miktarından 17,3 kat daha fazla” diyerek çarpıcı rakamların altını çizen Yaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi basılan her 100 TL’nin merkez bankasına maliyeti yaklaşık 20 kuruştur. Devlet güvencesiyle basılan bu kağıt parçasının 100 liralık satın alma değeriyle 10 kuruşluk maliyeti arasındaki 199,80 kuruşluk farka, senyoraj geliri diyoruz. Bir de bankaların durumuna bakalım. Bankalar ne yapıyor? Biraz indirgemeci olacak ama bankalar mürekkebe kâğıda bile dokunamadan devletin 18 katı kadar para üretiyor ve korkunç düzeyde senyoraj geliri elde ediyorlar. Verdikleri krediden kazandıkları faizler veya diğer gelirlerinden bahsetmiyorum bile. Sistem sadece Türkiye’de değil her yerde böyle işliyor; sadece özel bankalar değil kamu bankaları da aynı şekilde çalışıyor. 
 
Ben diyorum ki, yukarıdaki üç maddeyi gerçekleştirmek gerekli olan kaynak, işte bankacılık sisteminin 1973 yılından beri uyguladığı bu para yaratma sistemi içerisinde gizlidir. Devlet, dar gelirli halkın aylık ödemelerini, kısmi çalışma ödeneğini ve iş dünyasına aktaracağı fonları aynı mekanizma içerisinde üretebilir. Tüzel kişi yani görünmeyen bir varlık olan devlet, kendisini devlet yapan tüm görünürlere borç vererek, sosyal patlamaların önüne geçebilir. Nasıl ki bankacılık sistemi kredi karşılığı yarattığı paraları satıp hem faiz hem de senyoraj geliri elde ediyorsa, devlet de kamu bankaları eliyle gerekli finansmanı sağlayarak hem vatandaşın sorununa çözüm bulabilir hem de bu işten kazanç elde edebilir. Herkes kaynak nerde diye soruyor ya, işte kaynak burada.”
 
İŞİN SIRRI PARANIN FELSEFESİ
 
Yaz, işin sırrının paranın felsefesini anlayabilmekte olduğuna işaret ederek, para bilgi eksikliğine verdiği örnekle şöyle konuştu: “Bakın para hakkında bilgi eksikliğine çok değil, 170 sene öncesinden bir örnek vereyim. Osmanlı ilk kâğıt parasını 1846 yılında bastı. 10 yıl sonra Dolmabahçe Sarayı’nın inşaatına başlandı. Sultan Abdülmecit inşaatı gezerken yanındaki Hazine Nazırı’na dönerek, ne kadar para harcandığını sormuştu. Nazır’In cevabı manidardı. ‘Fazla değil hünkârım. 3 bin 500 kuruş!’ dedi. Aslında söylemek istediği, Saray’a harcanan üç milyon sterlinlik dış borcu ödemek için basılmış kâğıt paraların üretim masrafıydı. Osmanlının bu ilk kâğıt paraları, bu cevaptan birkaç sene sonra kaldırıldı. Halk öylesine mutlu olmuştu ki Eyüp Camisi’nde kutlamalar yapıldı. Tamamen bir kurgudur.
 
Osmanlının anlamadığı paranın tamamen kurgusal bir şey olduğuydu. Bugün Türkiye’deki toplam nakite sahip olan birisi Dolmabahçe Sarayı’nı satın alabilir mi? Alamaz değil mi? Peki, ülkedeki bütün parayı toplasak bile, sadece bir sarayı bile satın alamıyorsak, milyonlarca araba, gayrimenkul, hammadde, ürün, mamul vs. var. Bunları nasıl alıp satabiliyoruz. İşte paranın felsefesini oluşturan, para kavramıyla nakit olgusu arasındaki fark burada kendini gösteriyor. Nakit öyle ya da böyle somut ve gerçektir ama para kurgusal ve psikolojiktir. Para kavramsaldır, tıpkı devlet gibi soyuttur. Hatta zorunluluktan ortaya çıkmış muazzam bir gölge oyunu, şifreleri çözülememiş müthiş bir sırdır. Geldiğimiz noktada para olduğuna inandığımız her şey paradır. Eskiden böyleydi bugün de böyledir. Türkiye’de de böyledir Avrupa’da da böyledir. 
 
Para isimli kitabıyla servet kazanan John Kenneth Galbraith ‘Bütün bilimlerin amacı gerçeği ortaya çıkarmak iken para biliminin amacı gerçeği gizlemektir’ diye boşuna dememişti. Bankacılık sisteminin kredi vererek para yarattığı model, bu kriz döneminde kamu bankaları üzerinden gerçekleştirilirse, toplumun ve piyasaların ihtiyaç duyduğu kaynağı temin edebiliriz. Bu kurgu inanılmaz basitlikte çalışır. Galbraith’in ifadesiyle, ‘Hatta öylesine basittir ki zihin kabullenmekte zorluk çeker’. Şöyle düşünelim; 83 milyonluk halkı, Meclis’i, vekilleri olmayan, kısacası egemenlik gücünden yoksun bankalar bile devletin 18 katı kadar para basıp, bir de bundan para kazanabiliyorlar ise koskoca devletin bunu yapamayacağını söyleyebilir miyiz?
 
Bu kaynak önerisine gelebilecek tek en rasyonel eleştiri, enflasyon ihtimalidir. Bu risk vardır ama insanlığın iki temel korkusu olan sağlık ve açlık söz konusu olduğunda, enflasyonu konuşmak çözümü halının altına süpürüp, koskoca bir ülkeyi rezil etmekten başka bir şey değildir. Paranın musluğunu devlete çevirdiğinizde, bankacılık lobisini karşınıza alacaksınız ama asıl mesele işte bu eleştirilere karşı cesurca durabilmektir.”
 
MA / Selman Güzelyüz

Diğer başlıklar

21:43 Özel, Kobanê Davası için heyet görevlendirdi
20:34 Erdoğan, İsrail ile ticarete tepki gösterenleri hedef aldı
19:33 Çukurova’da kadınlardan öz savunma çağrısı
19:20 Wan direnişinin güler yüzlü çocuğu: İrademize sahip çıktık
19:07 Grevdeki işçiler gözaltına alındı
17:19 YSK, 2 il, 11 ilçe ve 7 beldede seçim itirazlarını reddetti
17:07 Şenyaşar, bariyerlere rağmen eylemini sürdürdü
16:55 Wan direnişinin sembolü Muhammed Orhan tahliye edildi
16:47 Seçimlerdeki şaibelerin araştırılması için önerge
16:44 Leyla Güven’e 5 ay ceza
16:41 Şiddet uygulayan polisler açığa alındı
15:24 Amed’de trafik kazası
15:13 Seçim sonrası yeni anket
14:37 İzmir’de asbestli gemi tepkisi
14:18 17 ve 18'inci turlarda da yeni başkan seçilemedi
13:35 1 Mayıs çağrısı: Adaletsiz düzene karşı alanlara çıkalım
12:46 Hatimoğulları: İktidarın 'çöktürme planı' çökmüştür
12:31 9. Amed Tiyatro Festivali'nde 19 oyun sahnelenecek
12:16 6 kadın gazetecinin davası ertelendi
11:49 Bahçeli seçim başarısızlığını görmedi: Oyumuz yüzde 16,62!
11:38 Cezaevi ve savcılığa İmralı başvurusu
11:37 ÇGD’nin ‘Yılın Başarılı Gazetecileri’ ödülleri sahiplerini buldu
11:31 Eylemdeki tutsağın annesi: Talepleri talebimizdir
11:05 BİSAM: Yoksulluk sınırı 57 bin 578 TL
11:01 Kobanê Davası'nda yarın tutukluluk incelemesi yapılacak
10:57 İstanbul’da ev baskınları
09:58 Altın fiyatlarında yeni rekor
09:10 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 175 gündür haber yok
09:09 Tutsaklar ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ eyleminde
09:06 Ayşe Gökkan: Özel savaşa karşı özsavunma halkası genişletilmeli
09:03 Celadet Elî Bedirxan için saygı gecesi düzenlenecek
09:02 Hevsel'de çok emek az kazanç
09:01 Wêranşar'da Çarşema Sor kutlanacak
09:00 16 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:30 Qileban’da kaza: 4 kişi hayatını kaybetti
08:17 DAİŞ’liler 100 küçükbaş hayvan kaçırdı
08:10 91 kurum ve isimden CPT'ye İmralı mektubu
15/04/2024
21:55 AK önünde Abdullah Öcalan için miting: Sessizliği kabul etmeyeceğiz
21:34 İsrail'den İran saldırısına karşılık verme kararı
21:27 Filistinli Gazeteciler Sendikası: İsrail mart ayında 6 gazeteciyi öldürdü
19:14 Girê Sor’da aracın çarptığı çocuk yaşamını yitirdi
18:34 Adana Kadın Platformu’ndan fail H.İ’nin beraatine tepki
17:12 Şemzînan’da polisten yurttaşlara tehdit ve hakaret
16:48 DEDAŞ'tan boş daireye 34 bin TL fatura!
16:36 Adalet Bakanlığı’nın üç kapısı da Emine Şenyaşar’a kapalı
16:28 BES-AR: Yoksulluk sınırı 66 bine dayandı
16:23 Üniformalı tacizine tepki: Özsavunmamızı geliştireceğiz
15:59 Medet Serhat'ın mezarına saldırıya dair suç duyurusu
14:59 Şirnex’te mahalle bekçisi bir kişiyi vurdu
14:53 Yargıtay savcısı Deniz Poyraz davasında taleplerin reddini istedi
14:15 Kamu emekçileri vergide adalet istedi
14:12 DEM Parti’den avukat Akalın’ın mezarına ziyaret
13:37 Sêrt kayyımının bıraktığı borç: 456 milyon TL
13:35 Kürt müziğinin son 13 yılından seçme eser akorları kitabı çıktı
13:33 Temelli'den Meclis'teki partilere: Ders çıkarma zamanı
13:14 İran 2 kolberi katletti
12:28 ‘Büyüyen mücadelemiz tecridi kıracak’
12:19 Beşiktaş yangınında itfaiye raporu çıktı
12:14 İsrail'de 'savaş kabinesi' toplanacak
12:14 Bütçe açığı daha ilk çeyrekte 500 milyar TL’yi geçti
11:58 Yargıtay seçimleri 17'nci tura kaldı
11:39 DİB’ten Kobanê Davası çağrısı: Hukuksuzluğa karşı tutum alın
11:10 Türkiye ile İsrail arasındaki ticaretin yasaklanmasına dair kanun teklifi
11:00 Merkez Bankası’ndan rekor zarar!
10:33 Benzine yılda yüzde 113 zam
10:25 Erkek şiddeti: 1 kadın katledildi 1 kadın ağır yaralı
10:09 TÜİK'in Şubat ayı işsizlik rakamı: 8,7
10:05 Biradost'a hava saldırısı
09:56 Gram altının fiyatı 2 bin 455 TL'yi aştı
09:49 Adalet Nöbeti eylemi farklı bir evreye taşınacak
09:37 Eylemdeki tutsak: Sesimizi herkese duyurun
09:12 Botan Vadisi bahar renklerine büründü
09:08 Tutsaklar ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ talebiyle eylemde
09:07 KDP istihbaratının alıkoyduğu gazeteciden haber yok
09:06 Özel savaşa karşı mücadele hattı: Xwebûn
09:03 İhlallere karşı 'sokakta mücadele' çağrısı
09:01 Sêrtliler kayyım tahribatının ortadan kaldırılmasını bekliyor
09:00 15 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
14/04/2024
22:35 Teleferik kazasına ilişkin 5 tutuklama
22:27 Mûş'ta dereye düşen çocuk yaşamını yitirdi
21:20 75 yaşındaki tutsak Hatice Yıldız baygınlık geçirdi
20:05 Uzman çavuş tacizi Manisa’da protesto edildi
19:24 Amed’de galibiyet sevinci
18:38 Nehre düşen çocuk hastaneye kaldırıldı
18:35 Şarbajêr’e SİHA saldırısında bir genç katledildi
17:23 Amedspor, Kastamonu engellini aştı
16:48 Gümüşhane seçimlerinin yenilenme talebine ret
16:39 Özsavunmada bulunan kadın gözaltına alındı
16:09 30 yıllık tutsak tahliye edildi
15:28 Hakan Fidan İran Dışişleri Bakanı ile görüştü
14:55 9 kişinin öldüğü silahlı kavganın firari zanlısı 10 ay sonra yakalandı
14:36 Nisêbîn’de tacize karşı yürüyüş: Şiddete karşı özsavunmamızı geliştireceğiz
13:36 Tutsak yakınlarının Adalet Nöbeti farklı eylemlerle sürecek
13:05 Taciz faili uzman çavuşu darp eden 4 kişi serbest bırakıldı
12:45 İSİG: 3 ayda 425 işçi hayatını kaybetti
11:59 TJA’dan kampanyaya dair açıklama: Mücadele her koşulda sürecek
11:06 İran saldırının sonuçlandığını duyurdu, ABD’den İsrail’e uyarı
10:17 İsrail: İran yaklaşık 290 füze ve İHA ile saldırdı
10:14 İsrail çağrı yaptı: BM Güvenlik Konseyi bugün toplanıyor
09:51 Türkiye Metîna’da iki köyü bombaladı
09:44 Jin Dergi ‘Kadınların birleşik özgürlük mücadelesi ve Üçüncü Yol’ başlığıyla çıktı
09:11 Gazeteci Ahmet’ten 173 gündür haber yok
09:10 Ekonomist Önder: 'Beka' söylemi halklarda karşılık bulmadı
09:06 Tutsakların ‘özgürlük’ eylemi devam ediyor
09:01 Muayene raporu olmadan tutuklanan çocuk cezaevi kapısından döndürüldü!
09:00 14 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
07:54 THY ve Pegasus İran uçuşlarını iptal etti
13/04/2024
23:41 Soma’da iş cinayeti
23:28 İran, İsrail’e saldırı başlattı
22:52 Ürdün hava sahasını kapattı, İsrail'de okullar tatil edildi
22:42 Tecride karşı Kopenhag ve Mannheim’de miting
22:36 Şengalli kadınlar özsavunma hamlesi başlattı
20:33 Beyoğlu'nda silahlı saldırı: 1 kişi hayatını kaybetti
20:28 Zenûbiya Kadın Topluluğu'ndan şiddete dair açıklama
20:21 Gazeteci Dilan Oynaş tahliye edildi
19:13 Hedef gösterilen Evren Barış Yavuz tutuklandı
17:17 Teleferik kazasıyla ilgili 13 kişi hakkında gözaltı kararı
17:10 Meletî’de 3.7 büyüklüğünde deprem
17:05 Taciz faili uzman çavuş gözaltına alındı
16:58 1 Mayıs Platformu’ndan işçi katliamlarına karşı Taksim çağrısı
16:39 Teleferik faciasında 17 kişi hastaneye kaldırıldı
16:30 TJA'dan uzman çavuş tacizine tepki: Sessiz kalmayacağız
16:09 Qoser’de fidan dikimi gerçekleştirildi
16:08 Başkaya’nın ‘Uygarlık Paradigmasını Değiştirmek’ kitabı okuyucuyla buluştu
16:02 Edirne'de bir kadın katledildi
15:57 Adalet Nöbeti: Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünde ısrarcıyız
15:52 DEM Parti Kadın Meclisi’nden uzman çavuş tacizine ilişkin açıklama
15:14 Pakistan’da silahlı saldırı: 10 kişi katledildi
15:06 İHD, hasta tutsak Demir, Güvel ve Zoraslan’ın tahliyesini istedi
14:49 Uzman çavuş tacizi yürüyüşle protesto edildi: Fail korumaya alındı
14:28 3 kişiyi katleden Cihan Oral hala yakalanmadı
14:08 Kayıp yakınları 3 kentte kaybettirilenlerin akıbetini sordu
13:55 Mexmûr’da yeni belediye eşbaşkanları belirlendi
13:54 Cumartesi Anneleri Ali İhsan Dağlı’nın faillerinin yargılanmasını istedi
13:32 Makine Mühendisleri Odası'ndan 'teleferik' açıklaması: Kontroller yapılmadı
13:28 Teleferik direği heyelan nedeniyle kırılmış!
13:00 Fransa’nın Türkiye’ye teslim ettiği kişi cezaevine konuldu
12:56 Avustralya’da alışveriş merkezine saldırı: 5 ölü
11:43 Eynerce Deresi fabrika atıkları nedeniyle köpüklü akıyor
11:30 Teleferik faciasında tahliye çalışmaları sürüyor: 128 kişi kurtarıldı
10:58 Mêrdîn'de ekmeğe yüzde 33 zam
10:51 MKM’de tenbûr atölyesi
10:03 İsrail’le ticarete dair paylaşıma gözaltı
09:44 Tutsaklar ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ eyleminde
09:42 Gazeteci Ahmet 172 gündür KDP istihbaratının elinde
09:37 Ege Denizi’nde deprem
09:25 Çand Ma'dan kitap ve tembur kampanyası
09:11 Gazeteci Işık: Erdoğan uluslararası görüşmelerle tutunacak dal arıyor
09:08 Depli besiciler dertli: Günü kurtarıyoruz
09:06 Tecavüze uğrayan kadın: Dayanışma güç verdi, artık korkmuyorum