AMED - Licê’de ortaya çıkan fuhuş ağına karşı yapılan toplantılara katılan DEM Partili Adalet Kaya, kurdukları temaslarda ortaya çıkan şüpheli durumlara dair inceleme başlatacaklarını ve bu kapsamda da komisyonlar kuracaklarını söyledi.
Amed’in Licê’de ilçesinde ajansımızın ortaya çıkardığı fuhuş ağına ilişkin siyasi parti ve kadın örgütlerinin çalışmaları sürüyor. Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) tarafından ilçede özel savaş politikalarına karşı seferberlik ilan edilerek, mahalle mahalle, ev ev ziyaretler gerçekleştiriliyor.
Toplantılara katılan DEM Parti Amed Milletvekili Adalet Kaya, aldıkları toplantı ve yaptıkları görüşmelere dair konuştu.
ORTAK MÜCADELE
Son 10 yılda bölgede özel savaş politikalarının sürdürüldüğünü belirten Adalet Kaya, amacın kadın ve gençleri kimliksizleştirme olduğunu dile getirdi. Adalet Kaya, bunun ise uyuşturucu, fuhuşa sürükleme, yönlendirme, zorlama ve ajanlaştırma politikalarıyla yapıldığını söyledi. Devletin imha ve inkar politikalarına karşı en güçlü mücadelenin verildiği Licê’nin bilinçli olarak seçildiğini belirten Adalet Kaya, bu çok yönlü saldırılara karşı ortak mücadelenin önemine değindi. Adalet Kaya, “Burada sadece bir öncülüğe ihtiyaç olduğunu, bunun örgütlü bir şekilde açığa çıkması gerektiğini gördük. O nedenle de birlikte; sistematik, düzenli ve örgütlü bir çalışma açığa çıkarmayı düşünüyoruz. Gençlere ve kadınlara dönük bu saldırıların karşısında ortak mücadele yürüteceğiz” diye kaydetti.
KOMİSYONLAR KURULACAK
Buna karşı Licê’de güçlü bir halk iradesinin olduğunu ifade eden Adalet Kaya, bu kapsamda mahalle mahalle toplantılar yaptıklarını ve komisyonlar kuracaklarını söyledi. Adalet Kaya, tüm bunlara karşı komünal yaşamı inşa edeceklerini ifade etti. Yaptıkları toplantılarda gençlerin spor, kültürel etkinlik ve eğitim yapabileceği alanlara ihtiyaç duyduğunu, kadınların ise şiddet gördüklerinde, tehdit edildiklerinde, şantajla karşı karşıya kaldıklarında başvurabilecekleri mekanizmalara ihtiyacının açığa çıktığını aktaran Adalet Kaya, burada belediyeye de çok iş düştüğünü belirtti. Yaptıkları toplantılarda halkın sokakların ve parkların güvenli olmadığını, gece yarısı lüks araçların ilçede belli noktalara gittiği gibi şüpheli durumların yaşandığı söyleyen Adalet Kaya, bu şüpheli durumlara karşı hukuki süreç başlatacaklarını söyledi. Adalet Kaya, “Dolayısıyla çok yönlü, çok ayaklı bir çalışma açığa çıkaracağız. Asıl mesele farkındalık, o komünal yoldaşlığı, komünal yaşamı, demokratik yaşamı hayata geçireceğimiz o zemini genişletmek” dedi. Yine Adalet Kaya, kentteki yoksulluğunda bu durumlara zemin hazırladığını söyleyen buna karşı da mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.
ÇAĞRI
Fuhuşa sürüklenen kişilerin tespit edildikten sonra korunarak, imkanlar yaratılarak kazanılması gerektiğini söyleyen Adalet Kaya, “Bununla ilgili belediyemizin Licê’de açacağı bir yaşam merkezi olacak. Onun çok hızlı bir şekilde hayata geçmesi lazım. Yine bu kadınlar, psikolojik, sosyolojik, hukuksal pek çok destek almalı ve ciddi anlamda bir koruma mekanizması içinde olmalılar. Çünkü sadece aileleri değil, toplumda da yükseltilmek istenen bir linç girişimi olabilir. Meselemiz bu insanları yeniden topluma kazandırmak, yeniden onları gerçekten onurlu bir yaşamın içerisine yönlendirmek, onlara yeni alanlar açmak, kimliklerini ifşa etmeden onları gerçekten çalışabilecekleri, alın teri ile kazanabilecekleri yerlere, işlere yönlendirmek” ifadelerin kullandı. Fuhuşa sürüklenip kurtulmak isteyen kadın ve gençlere de çağrıda bulunan Adalet Kaya, şöyle devam etti: “Bu durumlarda belediyemize, kadın kurumlarımıza başvuru yapabilirler. Biz onlara gerekli destekleri sağlarız” dedi. Asıl meselenin gençleri ve kadınları buna sürükleyen, bu noktaya getiren arka plandaki kişilerin tespiti, onların soruşturulması, yargılanması ve cezalandırılması olduğunun altını çizen Adalet Kaya, “Çünkü özellikle de genç kadınlar sokakta, okulda, evde, iş yerinde, her yerde yaşamlarını onurlu bir şekilde yaşayabilecekleri, eşit ve özgür bir şekilde yaşayabilecekleri bir zemine kavuşmalıdır.”
MA / Heval Önkol
