HABER MERKEZİ - Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi, "Barış İnşasında Ölüye Saygı ve Adalet Talebi" başlıklı düzenleyeceği panele katılım çağrısı yaptı.
Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi, 26 Temmuz'da “Barış İnşasında Ölüye Saygı ve Adalet Talebi” başlıklı bir panel düzenleyecek. İstanbul Kadıköy Moda Sahnesi'nde saat 10.00'da düzenlenecek ve iki oturumdan oluşacak olan panelde; "çatışmalarda ölü bedenlerin nasıl hedef haline geldiğini, ölüye yönelen şiddetin toplumsal ve siyasal anlamlarını, kayıplar ve yasın adaletle olan bağını, barışın inşasında ölüye saygının nasıl bir rol oynayabileceği" konuşulacak.
Panelin duyurusunu yapan inisiyatif, "Türkiye’de çatışmalı geçmişin ve derin toplumsal eşitsizliklerin izleri yalnızca yaşayanların değil, ölülerin bedenlerinde, mezarlarında ve hatıralarında da taşınmaktadır. Özellikle Kürt halkı, Aleviler, Ermeniler, Süryaniler, Êzidîler, göçmenler, kadınlar ve LGBTİ+ bireylerin ölülerine yönelik şiddet eziyet ve saygısızlıklar, bu ülkede yas hakkının sistematik olarak inkâr edildiğini gözler önüne sermektedir. Bu topraklarda 'ötekinin ölüsü' olmak; mezarsız bırakılmak, toplu mezarlara gömülmek, bedeni teşhir edilmek, morgda bekletilmek, kimsesizler mezarlığına defnedilmek, dini törenlerin engellenmesi, mezarının tahrip edilmesi ya da cenazeye saldırılması anlamına gelir. Bu ihlaller sadece bireysel acılara değil, kolektif hafızaya ve toplumsal barışa da derin yaralar açmaktadır" dedi.
Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: "Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana bu tablo özellikle Kürt meselesi bağlamında sürekli karşımıza çıkmaktadır: Şeyh Said, Seyid Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin hâlâ açıklanmamış olması; Zilan ve Dersim katliamlarında ölülerin toplu mezarlara gömülerek kaybedilmesi; Newala Qesaba, 1990’larda faili meçhuller sonucu yaşamını yitirenlerin cenazelerinin ailelerine verilmemesi; Garzan Mezarlığı’ndan alınan cenazelerin İstanbul’a taşınması; Sur ve Cizre’de bodrumlarda yakılan bedenler; Ekin Van’ın bedeninin teşhiri; Hatun Tuğluk’un mezarına yapılan saldırı; Taybet Ana’nın günlerce sokakta kalan bedeni… Bütün bu örnekler, yalnızca geçmişin değil, bugünün de adalet sorunlarıdır.
DAYANIŞMAYA GÜÇ KATMAYA DAVET EDİYORUZ
Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi olarak, bu tarihsel ve güncel ihlallere karşı adalet çağrısında bulunmak, Kürt meselesinde yeniden gündeme gelen barış arayışları bağlamında ölülerimize bir yer bulmak, onların hatıralarına sahip çıkmak ve hak ve hukuklarını tesis etmeye katkı sunmak amacıyla 26 Temmuz 2025 tarihinde 'Barış İnşasında Ölüye Saygı ve Adalet Talebi' başlıklı bir panel düzenliyoruz. İki oturumdan oluşacak bu buluşmada; çatışmalarda ölü bedenlerin nasıl hedef haline geldiğini, ölüye yönelen şiddetin toplumsal ve siyasal anlamlarını, kayıplar ve yasın adaletle olan bağını, barışın inşasında ölüye saygının nasıl bir rol oynayabileceğini hep birlikte konuşacağız. Ailelerin, sivil toplum kurumlarının, insan hakları savunucularının ve uzmanların deneyimleriyle toplumsal hafızaya katkı sunmayı, ortak bir yüzleşme ve dayanışma alanı oluşturmayı amaçlıyoruz. Çünkü biliyoruz ki, ölülere eziyet edilen, saygı gösterilmeyen bir yerde ne barış ne de insanlık inşa edilebilir. Ölülerin hatırasına sahip çıkmak; sadece geçmişle yüzleşmenin değil, ortak bir gelecek kurmanın da önkoşuludur. Bu nedenle, farklı kimliklerden, inançlardan ve siyasal görüşlerden insanların ölüleri için ortak mücadele ve dayanışma içinde olması; demokratik, adil ve barışçıl bir toplumun inşası açısından hayati önemdedir.
Sizi de bu kolektif yüzleşmeye, ortak yasımıza, dayanışmaya ve barış talebine güç katmaya davet ediyoruz."