Hasankeyf'te balıklar tehlikede

img

BATMAN - Hasankeyf'te tarihi yapıların taşınması için inşa edilen köprü, balık göçüne engel olmaya devam ediyor.  

Yapımı devam eden Ilısu Barajı nedeniyle sular altında bırakılmak istenen 12 bin yıllık Hasankeyf'te tarihi eserlerin taşınması için yapılan köprü, balıkların geçişine engel olmaya devam ediyor.
 
Taşıma için inşa edilen köprü, yükseklik farkı nedeniyle yukarı bölgelere gitmeye çalışan balıklara engel oluyor. Balıkların çırpınışları kameralara yansırken, yükseklik farklı nedeniyle geçiş yapamayan balıkları elle yakalamak mümkün hale geliyor. Balıkların yaşadığı tehlikeden dolayı aylardır henüz bir önlem alınmış değil. 
 
ÖNLEM ALINMIYOR 
 
Dicle Nehri üzerinde yer alan tarihi ilçenin yaklaşık bir kilometre aşağısında bulunan alanda tarihi eserlerin taşınması için inşa edilen köprü, canlı yaşamını tehlikeye soktu. Nehirde bulunan balıkların yukarıya çıkması, son yıllarda neredeyse imkansız hale geldi. İnşa edilen köprünün her iki yanında oluşan yükseklik nedeniyle balıklar suyun akış yönünün tersine yüzemez oldu. 
 
Köprünün kanal kısımlarında oluşan yükselti farkı; bu yıl debinin yüksek olması, taşların çekilmesi ve köprünün de uygun yapılmaması gibi nedenlerle iyice arttı. Bu yıl göç mevsiminde balıklar yukarı bölgelere çıkamayarak köprünün ayaklarında birikti. Avlanma yasağı olmasına rağmen binlerce balık da bilinçsizce avlandı. 
 
Yetkililerin, konuya duyarsız kalarak önlem almaması da dikkat çekiyor.