'Kızıldere ruhunun ayak izlerini takip ediyoruz'

img

İSTANBUL - HDK, Kızıldere Katliamı’nın 48’inci yılı dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Kızıldere ruhunun ayak izlerini takip ediyoruz” dedi.

 
Hakların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu, Kızıldere Katliamı’nın 48’inci yılı dolayısıyla yayımladığı yazılı açıklama ile Kızıldere’de hayatını kaybeden Mahir Çayan ve arkadaşlarını andı. 
 
Katliamın toplumsal ve siyasal mücadele tarihinin trajik anlarından biri olduğu ifade edilen açıklamada, “Kızıldere, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) için kederle anımsayacağımız bir mağduriyet değildir. Kızıldere’den bize kalan 1971 isyanının öncülerinin, kontr-gerilla güçlerine karşı destansı direnişinin mirasıdır” ifadelerine yer verildi. 
 
HDK için, Kızıldere katliamında yaşamını yitiren devrimcilerin, Türkiye’nin 1965-71 arasında yaşadığı büyük devrimci dönüşümün getirdiği toplumsal isyanların akış yolunu askeri ve politik şiddetle tıkayan 12 Mart müdahalesine karşı bir seçenek yaratan inancın sembolleri olduğunun altı çizilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:
 
“Kızıldere’de yaşamlarını verenler, 12 Mart müdahalesinin boyun eğdirmek için hırsla saldırdığı, işçilerin, köylülerin, aydınların ve gençlerin muazzam kitle hareketinin içinden geliyorlardı. Mücadelelerinin hiç bir anında bu hareketten kopmamışlardı. 1968’in öğrenci başkaldırılarından, üniversite işgallerinden doğan büyük gençlik hareketi DEV-GENÇ’in militanlarıydılar; 1968-69’da Atalan ve Göllüce’de topraksızların toprak işgallerinde, Ege’de ve Karadeniz’de tütün ve fındık üreticilerinin kavgalarında, 15-16 Haziran 1970 büyük işçi isyanında işçilerle birlikte İstanbul-İzmit sokaklarında, ABD’nin emperyalist müdahalelerine karşı meydanlardaydılar. Hükümet, parlamento ve yargı, NATO’nun, ABD’nin, büyük sermayenin ve faşist hareketin ittifakının koçbaşı 12 Mart generaller darbesiyle ortaklaşırken halkın mücadelesini başka araçlarla sürdürmek için öne atılanların 10’lar olması kaçınılmazdı. Aramızdan ayrılışlarının kırk sekizinci yılında 10’ları dinmeyen bir özlem ve gururla anmamız işte bundan: Ana akım siyaset darbeye teslim olur ve halkın zulme karşı boyun eğmekten başka bir yol kalmadığını öğütlerken, 10’lar yeni bir yol açmak için devrimci bir ruh ve cesaretle eyleme geçerek her şeylerini bu uğurda feda etmekten kaçınmamışlardı.
 
‘BIRAKTIKLARI VASİYET ASLİ GÖREVİMİZDİR’
 
Mahir Çayan, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Cihan Alptekin, Nihat Yılmaz, Ertan Saruhan, Ahmet Atasoy, Sabahattin Kurt, Ömer Ayna ve Saffet Alp’in zamanın aşındıramadığı fedakârlıklarının başka bir özgül anlamı da, hayatları son bulurken Türkiye devrimci hareketini yaran siyasal farklılıkları aşmayı vaat eden daha büyük bir devrimci enerjiyi harekete geçirmeyi başarmış olmalarındaydı. 10’lar Kızıldere’de, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın yaşamını kurtarmak uğruna kendi yaşamlarını feda edenler devrimcilerdi. 10’ların Kızıldere’de tüm devrimci harekete bıraktıkları vasiyet -özgürlük uğruna ortak mücadele- hala yerine getirilmeyi bekleyen asli görevimizdir.
 
HDK mücadelesine başladığı günden beri, Kürtlerin, Alevilerin, kadınların, gençlerin, işçilerin, yoksul köylülerin, kent yoksullarının ve kendi öznesi olamayan her kesimin özgürlük ve eşitlik mücadelelerini birleştirerek somutta AKP’nin tek adam diktatörlüğü olmak üzere Ulus-Devlet anlayışına karşı bir halk hareketi kurmak için çaba gösteriyor. HDK, Türkiye ve Kürdistan’ın toplumsal ve demokratik muhalefet güçlerini birleştirir ve bu birleşik halk hareketi yaratmak üzere eyleme çağırırken, Kızıldere’nin devrimcilerinin tarihsel öyküsü bizlere cesaret ve esin kaynağı olmaya devam etmektedir.  HDK 10’ların vasiyetinin Anadolu ve Mezopotamya’nın bütün dillerine -Türkçe’ye, Kürtçe’ye, Arapça’ya, Çerkesce’ye, Ermenice’ye, Lazca’ya- tercümesi ve bütün ezilenlerin haykırışlarında dillendirilmesi için mücadele ediyor.
 
‘HALKIMIZ 10’LARIN AYAK İZLERİNİ TAKİP EDİYOR!’
 
Halklarımız da, Sur’da, Gever’de, Silopi’de, Cizre’de olduğu gibi Cerattepe’de, Hopa’da, Gezi’de diktatörlüğün saldırılarına göğüs gererken 10’ların ayak izlerini takip ediyor!
 
Bugün yaşadığımız tüm katliamların, savaşların, yıkımların ve felaketlerin nedeni olan kapitalist moderniteye karşı Kızıldere’nin ruhu ile sarılmak ve mücadelemizin ortaklaşarak devrimci tarihimizden aldığımız güç ile devam edeceğine olan inancımız ile Kızıldere’de katledilen yoldaşlarımızı sonsuz özlem ve sevgi ile anıyoruz.”