Kaçmaz: Cudi Dağı’nda kıyım yapıldı

img

ANKARA - Askeri üs amaçlı Cudi Dağı’nda 5 kilometre aralıklarla yapılan kalekoları Meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, “Yeni yapılacak kalekollar ve termik santraller için doğa ciddi oranda tahrip edilip, binlerce ağaç kıyımı yapılmıştır” dedi.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Cudi Dağı’nda 5'er kilometre aralıklarla kalekol inşa edilmesini Meclis gündemine taşıdı. Kaçmaz, Mezopotamya Ajansı’nın (MA) “Her 5 kilometreye bir askeri üs!” başlığıyla duyurduğu haberi kaynak göstererek, yıkımın gerekçelerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.
 
Kaçmaz, önergede, “Söz konusu bölgede şimdiye kadar 4 adet kalekol yapılırken, yeni yapılacak kalekollar ve termik santraller için doğa ciddi oranda tahrip edilip, binlerce ağaç kıyımı yapılmıştır. Söz konusu bölgede devam eden kalekollar ve termik santral çalışmaları ekolojik yaşam ve biyoçeşitliliği ciddi anlamda tehdit etmektedir” diye belirtti.
 
Kaçmaz, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları sordu:
 
“* Şırnak Valiliği tarafından 15 günde bir sistematik bir şekilde belirli bölgelerin güvenlik bölgesi ilan edilerek, yurttaşların geçişlerine kapatılmasının gerekçesi nedir?
 
* Şırnak Valiliği’nin söz konusu yerlerde aralıklarla yasak kararı almasına ilişkin hükümetinizin herhangi bir talimatı var mıdır?
 
* Söz konusu yerlerde ikamet eden yurttaşların ormanlık alanları kesmek istemediği, buna karşın yurttaşların tehdit edildiği iddiaları doğru mudur? Yurttaşları ağaçları kesmedikleri takdirde korucuların ağaçları keseceği noktasında tehdit eden yetkililer hakkında soruşturma açılacak mıdır?
 
* Cudi Dağı’nda yapılmak istenen kalekollar ve termik santraller için tahrip edilen ekolojik alan ve biyoçeşitliliğin yok edilmesine karşı almış olduğunuz herhangi bir önlem var mıdır?
 
* Yeşil alanların çoğaltılması adına Türkiye’de fidan dikme kampanyaları yapılırken, Cudi Dağı’nda ağaç kıyımları yapılmasının izahatı nedir?”