2020 yılı bütçesi Genel Kurul'da görüşülmeye başlandı

img

ANKARA - 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’nin Genel Kurul görüşmeleri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın sunumuyla başladı.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin Genel Kurul görüşmeleri başladı. Genel Kurul'daki bütçe mesaisi hafta sonları dahil 12 gün aralıksız devam edecek. Görüşmeler 20 Aralık Cuma günü tamamlanacak. 
 
Bütçenin tümü üzerine yapılan görüşmelerde CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ile Sezai Temelli, İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan ile Genel Başkan Yardımcısı İsmail Tatlıoğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli ile Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfü Elvan ve MHP adına Grup Başkanvekilleri Erkan Akçay ve Levent Bülbül konuşacak. Parti gruplarının 80 dakikalık konuşma süresi olacak. 
 
Bütçe görüşmelerinin ilk gününde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Genel Kurul’daydı.
 
Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un yönettiği Genel Kurul’da, 2020 yılı bütçesini yürütme adına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay sundu. Oktay, 2020 yılı bütçesinin Cumhurbaşkanı ve kabinesinin vizyonunu ortaya koyduğunu belirtti. 
 
Oktay, “2020 yılı bütçesi, AK Parti hükümetlerinin  18’inci bütçesi. Ekonomideki yaşayan dalgalanmalar, bölgesel belirsizlikler, yaptırım tehditlerinin Türkiye’yi hedeflerinden uzaklaştırmadı. Bütçe bu doğrultuda her alanda gelişmeyi öngören gençlerin, çiftçinin, kadınların, emekçinin kısacası tüm toplumu kapsayan 82 milyonun bütçesidir” dedi.
 
‘ÜLKEMİZ İÇ VE DIŞ İKTİSADİ ŞOKLARLA KARŞI KARŞIYA KALDI’
 
Son 17 yılda AKP’nin icraatlarına değinen Oktay, Türkiye’nin ekonomi politikalarında başarılı olduğunu iddia etti. Oktay, şunları ifade etti: “Türkiye, son 17 yılda sadece ekonomik değil siyasi anlamada dünyada ağırlığını hissettirdi. Dünyanın bölgesel güç merkezlerinden biri haline geldi. Ancak bilinçli hamlelerle ülkemiz çok sayıda iç ve dış iktisadi şoklarla karşı karşıya kalmıştır. Ağustos ayında başlayan kur saldırıları bunun en açık örneğidir. Ancak Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümetimizin kararlı tutumuyla saldırılara boyun eğmemiş ve bu saldırılar boşa çıkarılmıştır. Enflasyonda  halkımızın desteğini de  alarak büyük bir düşüş yaşanmıştır. 2019 yılın ilk yarısında büyümenin kaynağı net ihracat ve kamu harcamaları olmuştur. Yargı reformu strateji belgesi ve vergi reformu gibi adımlarla ekonomideki yapısal dönüşüm enflasyonu daha da aşağı çekti. Bu çerçevede 2020 yılı büyüme hedefimiz yüzde 5 olarak belirlenmiştir. Yeni ekonomi Programında öngörülen politikaların hayata geçirilmesiyle enflasyonun kalıcı olarak düşük, tek haneli seviyelere indirilmesi  temel hedeflerimiz.”
 
İSTİHDAM İDDİASI
 
2020 yılı bütçesinde kadınlara güçlü destek programlarının hayata geçirileceğini ileri süren Oktay, bu program, kooperatifler ve çocuk bakım hizmet alanlarının oluşturulmasıyla kadın istihdamını arttırılacağını belirtti. Oktay genç işsizlik sorununu çözeceklerini de iddia ederek, “2020 yılında istihdamı 1 milyon 50 bin arttırmayı hedefliyoruz. Bütçe, dengelenme, disiplin ve değişim yaklaşımına uygun olarak hazırlanmıştır. Sürdürülebilir ekonomiyle adaletli paylaşım tesisi temel amacımızdır. 2020 yılı bütçesi hizmet bütçesi olacaktır. Bütçedeki kaynaklarımız vatandaşların ihtiyaç duyduğu hizmetlerin karşılanmasında kullanılacaktır” diye konuştu.