Cumhurbaşkanı Yardımcısı'na sordu: Til Rifat’a kim saldırdı?

img
DİYARBAKIR - HDP Diyarbakır Milletvekilli Semra Güzel, çoğu çocuk 9 sivilin yaşamını yitirdiği Til Rifat saldırısını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a sordu.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekilli Semra Güzel, Türkiye ve bağlı Suriye Milli Ordusu (SMO) gruplarının Şehba’nın Til Rifat ilçesine dönük saldırısı sonucunda çoğu çocuk 9 sivilin yaşamını yitirmesi ve en az 10 kişinin yaralanmasını Meclis gündemine taşıyarak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu. 
 
Önergesinde, Kuzey ve Doğu Suriye’ye 9 Ekim tarihinde başlatılan “Barış Pınarı Operasyonu”nun yapılan anlaşmalar sonrası durmadığı, bölgeden gelen haberlerde çatışmaların ve sivil kayıpların yaşandığını hatırlatan Güzel, dün Til Rifat ilçesine yapılan saldırıya dikkati çekti. Güzel, “Saldırının Suriye Milli Ordusu tarafından gerçekleştirildiği basında yer alan haberler arasındadır. Ayrıca bölgeden paylaşılan fotoğraflarda bu saldırı için Makine Kimya Endüstrisi (MKE) menşeli bombaların kullanıldığı söylenmekte ve gösterilmektedir" denildi.
 
Güzel önergesinde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:
 
“*9 Ekim’den sonra Kuzey ve Doğu Suriye’de çatışmalardan kaynaklı kaç sivil hayatını yitirmiştir?
 
*Tel Rifat’a yönelik saldırıyı kim gerçekleştirmiştir? Gerçekleştirilen bu saldırı bilginiz dahilinde midir?
 
*Bölgede çatışmasızlığın hakim olması gerekirken her gün sivil ölüm haberlerinin gelmeye devam etmesinde Türkiye’nin bir rolü var mıdır?
 
*Yukarıda isimleri belirtilen çocukların ölümlerinden haberdar mısınız? Sivil ve çocukların öldürülmemesi, çatışmaların durdurulması konusunda Türkiye önlem almakta mıdır? 
 
*9 Ekim öncesine kadar bölgede sivil ölümlerin yaşanması İŞİD’in bitirilmesi ile sonlanmış iken yeniden sivil ölüm haberlerinin gelmesinin Bakanlığınız tarafından izahatı nedir?
 
*SMO’nun bölgedeki faaliyetleri nelerdir? Saldırılar düzenlemeye devam ettiği haberleri bilginiz dahilinde midir? 
 
*02 Aralık’ta Tel Rifat’a düzenlenen saldırıda MKE bombaları kullanıldığı haberi doğru mudur? Türkiye, SMO mühimmat göndermeye devam etmekte midir? Bu mühimmatlar hangi amaçlar için nerelerde kullanılmaktadır?