Temelli: Gözaltındaki gazeteciler serbest bırakılsın

img
VAN - İktidarın muhalif ve özgür basın çalışanlarına yönelik baskılarını “düşmanca yönelim” olarak değerlendiren HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, gözaltında bulunan ajansımız muhabirlerinin serbest bırakılması çağrısında bulundu. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Berivan Altan, Sadiye Eser ve Sadık Topaloğlu’nun gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Temelli, uluslararası kamuoyuna özgür basın kurumlarıyla dayanışma çağrısında bulundu. 
 
‘GAZETECİYİ İKTİDAR BELİRLİYOR’
 
Ülkede özgür basına yönelik baskılara dikkati çekerek, basın özgürlüğünün olmadığını belirten Temelli, "Ülkede muhalif yüzlerce gazeteci şuan cezaevinde. Cumhurbaşkanı ve iktidar mensuplarının çoğu 'bunlar gazeteci değil' diyorlar. Yani kimin gazeteci, kimin olmadığını iktidar belirliyor. İktidar bu konuda karar belirtiyor ve yargılamayı kendisi yapıyor. Bu ülkede sadece iktidarın borazanlığını yapanlar gazeteci olarak sayılıyor. İktidar lehine konuştuğunuz sürece gazetecisiniz, lehine konuşmadığınız sürece gazeteci değilsiniz. Buna karşı koyanlar ise gözaltına alınıp tutuklanıyor. Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri de gazetecilerin tutuklanması ve yargılanmasıdır. Basının özgür olmadığı bir ülkede demokrasiden, adaletten söz edilemez. Bugün Türkiye'de demokrasiden söz edilemiyorsa, bunun en büyük nedeni gazetecilerin, basın özgürlüğünün ortadan kaldırılmasıdır" diye konuştu. 
 
'GAZETECİLER SERBEST BIRAKILMALI'
 
Muhalif ve özgür basın çalışanlarına yönelik baskıları “Düşmanca yönelim” olarak değerlendiren Temelli, "Bugün birçok gazeteci içerde, gözaltında veya yargılanıyor. Bu arkadaşlarımızın tamamı muhalif kimliklerinden dolayı bu durumlarla karşı karşıya geliyorlar. Ama her zaman söylüyorum; eğer gazeteciyseniz muhalif olmak zorundasınız. Muhalif olmadan gazeteci kimliği taşımak çok anlamlı değil. Ama iktidar muhalefete karşı öyle bir hain saldırı içerisinde ki gazetecileri hiçbir gerekçesi olmadan gözaltına alıp tutuklayabiliyor. Gözaltında olan gazeteci arkadaşlarımıza geçmiş olsun diliyor, tüm gazetecilerin serbest bırakılmalı” çağrısında bulundu. 
 
ULUSLARARASI BASIN ÖRGÜTLERİNE ÇAĞRI
 
İktidarın artan baskılarının uluslararası dayanışmanın eksikliğine bağlayan Temelli, "Bu sessizliği hayretle izliyorum. Uluslararası basın kurumlarının güçlü bir dayanışma içerisinde olması gerekiyor. Buna karşı çıkmadıkları sürece iktidara adı konulmamış bir destek sunuyorlar demektir. Basın buna karşı sessiz kalınca iktidar da bu sessizliğe karşı pervasızca saldırıyor. Halka haberi ve hakikati ulaştırmak için çalışan özgür basına yönelik bunca saldırı varken bu duyarsızlığın olmaması gerekiyor. Tüm uluslararası kamuoyunun gazetecilerle dayanışma içerisinde olmaları çağrısını yapıyorum" dedi.
 
MA / Adnan Bilen