Erdoğan'dan 'Barzani' tepkisi: Irak'ta da durum berbat

img
ANKARA - Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik operasyona karşı çıkan Mesut Barzani'nin açıklamalarına isim vermeden tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Irak'ta da durum berbat. Canım yanıyor" dedi. Erdoğan, DAİŞ'lilerle ilgili her türlü sorumluluğu aldıklarını söyledi. 
 
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kurmaylarıyla birlikte Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik 5 gündür süren operasyona dair basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gazetecilere operasyona ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Güvenli bölge haritasına uygun şekilde 30-35 kilometrelik bir derinliğe kadar ineceğiz” dedi. 
 
‘30-35 KM İNECEĞİZ’
 
Erdoğan, şunları söyledi: “Yaptığımız planlamalar çerçevesinde 9 Ekim Çarşamba günü saat 16.00'da Barış Pınarı Harekâtı'mızı başlattık. Öncelikle Resulayn ve Tel Abyad arasındaki 120 km'lik bölüme yoğunlaştık. Böylece 480 km'lik terör koridorunu tam ortadan bölmüş olacağız. Hasake tarafını kontrol altına alarak operasyonu tamamlamış olacağız. Daha önceden deklare ettiğimiz güvenli bölge haritasına uygun şekilde yaklaşık 30-35 kilometrelik bir derinliğe kadar ineceğiz. Bugün harekâtın 5. günündeyiz.” 
 
“Şu anda Resulayn şehir merkezi ve dört köy kontrol altına alınmıştır. Tel Abyad tarafında da 17 köy kontrol altına alınmış, şehir merkezi iki taraftan kuşatılmıştır” diyen Erdoğan, operasyonda yaşanan sivillerin ölümüne dair gelen tepkiler için “Gerekirse 100 tane sivilin arkasındaki tek bir teröristi tespit edip tereyağından kıl çeker gibi onu etkisiz hale getirebilecek tecrübeye, teknolojiye ve hepsinden önemlisi ahlaka sahibiz” dedi.
 
‘DEAŞ’LA İLGİLİ SORUMLULUĞU ALDIK’
 
5 günlük operasyonun bilançosunu da açıklayan Erdoğan, “Suriye'de yürüttüğümüz operasyonla ilgili tereddütler üç başlıkta toplandığını görüyoruz. Birinci konu bu operasyonun ardından Suriye'de bulunan DEAŞ'lı teröristlerin durumudur. İkinci konu, bu operasyonun terör örgütünü mü, yoksa Suriye'deki Kürtleri mi ele aldığıdır. Üçüncü konu ise Türkiye'nin Suriye'de kontrolü altına aldığı bölgelerle ilgili gelecekteki hesaplarıdır” diyerek, üç hususla ilgili görüşlerini açıkladı. Erdoğan, operasyon yapılan bölgede bulunan DAİŞ’liler konusunda her türlü sorumluluğu üstlenmeye hazır olduklarının altını çizdi. 
 
‘KÜRTLERİ HEDEF ALMADIK’ 
 
Dünya kamuoyundan ve devletlerden gelen “Kürtler katlediliyor” tepkisine ilişkin Erdoğan, operasyonda Kürtleri hedef almadıklarını savundu. Operasyon için “işgal” diyenlere de tepki gösteren Erdoğan, “Biz Suriye'nin kuzeyinde bir terör devletinin kurulmasına müsaade etmiyoruz, etmeyeceğiz” sözleriyle operasyonu savundu. 
 
EKONOMİK YAPTIRIM VE SİLAH AMBARGOSU 
 
ABD’den gelen ekonomik yaptırım açıklamaları ve çeşitli ülkelerde alınan silah ambargosu kararlarına da değinen Erdoğan, “Türkiye'yi bu tür tehditlerle yolundan döndürebileceklerini sananlar çok yanıldılar, çok yanılıyorlar. İşte dün Alman Parlamentosunda Dışişleri Bakanı bir konuşma yapıyor, 'Türkiye'ye silah satışını durduracağız' diyor. Bir başka ülke de aynısı söylüyor. Az önce ben Merkel'e de söyledim; 'Dedim bak hükümetinizde ortağınız, Dışişleri Bakanınız bu ifadeyi kullanıyor. Bunu neyle izah edeceksiniz? Biz sizinle NATO'da müttefik miyiz, değil miyiz? Yoksa terör örgütünü NATO'ya aldınız da benim haberim mi yok' dedim. Böyle bir garip yaklaşım olabilir mi?” diye konuştu. 
 
Erdoğan, Türkiye'deki uluslararası kamu temsilcileriyle haftaiçi Ankara'da bir toplantı yapacaklarını söyledi. 
 
‘ARABULUCUK’ TEPKİSİ 
 
ABD Başkanı Donald Trump’ın “Kürtler ile Türkler arasında arabuluculuk yaparız” açıklamasına da isim vermeden dikkat çeken Erdoğan, şunları söyledi: “Bazı ülkeler kendi kendilerine gelin güvey oluyorlar. Bizimle terör örgütü arasında arabuluculuk yapmaya talip olanlar var. Bunlar nasıl devlet başkanıdır anlamak mümkün değil. Yav siz ne zamandan beri bir devletin terör örgütüyle masaya oturduğunu gördünüz! Bunlara bir de kavram açıklamaları yapıyoruz. Bak Türkiye'nin karşısında bir terör örgütü var. Siz bizi terör örgütüyle mi masaya davet ediyorsunuz? Önce bu yaklaşımınızı bir düzeltim. Sonra 'nein nein' diyorlar.”
 
‘IRAK’TA DURUM BERBAT’
 
KDP Genel Başkanı Mesut Barzani başta olmak üzere Irak Federe Kürdistan Bölgesi temsilcileri ve siyasetçilerinden "Kürtlerin ulusal birliğine" ilişkin gelen açıklamalara da isim vermeden tepki gösteren Erdoğan, “Irak'ta da durum berbat. Biz Irak'ta da birçok şeyi konuşurken, bizim yanımızda farklı, karşımızda farklı konuşuyorlar. İsim vermek istemezdim ama canım yanıyor. Onlar dara düştüklerinde bizim farklı değerlerimiz var diye yanlarında yer alıyoruz, ama bunlara sıra gelince kalkıp teröristlerin yanında yer alıyorlar. Neymiş Kürtmüş. Kardeşim beni Kürdü mürdü ilgilendirmez. Bunlar terörist.”
 
Erdoğan, operasyon yapılan bölgedeki inanç gruplarına ve azınlıklara ilişkin gelen tepkiler için de “Konuş konuş fayda vermiyor. Biz dini azınlıkları asla bir kenara koymadık, gereken bütün hassasiyeti gösterdik” dedi.