NATO Genel Sekreteri: Gerilim artırılmamalı

img

İSTANBUL – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Suriye'nin kuzeyine yönelik süren operasyon için "Gerilimin arttırılmaması, insanların daha fazla acı çekmemesi gerekir" dedi.

 
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik sürdürdüğü operasyona ilişkin görüşmelerde bulunmak üzere İstanbul'a geldi. Havalimanından doğrudan Dolmabahçe Sarayı’ndaki Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi'ne gelen Stoltenberg'i Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu karşıladı. 
 
Çavuşoğlu ile Stoltenberg daha sonra ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrasında ise ikili ortak basın toplantısı düzenledi.
 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yaptığı açıklamalarda “Stoltenberg'e Barış Pınarı Harekatı hakkında bilgi verdim. Söz konusu harekat NATO'nun güneydoğu sınırlarını teşkil eden terör tehdidine son verilmesi amacını taşıyor. İttifakımızın ve müttefiklerimizin ülkemizle güçlü dayanışma sergilemesi beklentilerimiz bir kez daha vurguladık. Türkiye kritik roller üstlenmiştir. ‘Türkiye'nin meşru endişelerini anlıyoruz’ demek yetmez. Bu dayanışmayı açık ve net şekilde görmek istiyoruz” dedi.
 
‘5 MİLYONDAN FAZLA YATIRIM YAPILDI’ 
 
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise, "Türkiye bizim ittifakımızın çok güçlü bir üyesi. Uzun yıllardır oluşturduğumuz çok ciddi bir dayanışma var. Afganistan ve Irak'ta, Kosova'da da NATO ile birlikte çalışıyorsunuz. NATO, Türkiye'nin de savunma sistemlerini, güney sınırlarını korumaktadır. Deniz ve hava kuvvetlerine destek ediyoruz. Son yıllarda Türkiye'deki askeri tesislere 5 milyon dolardan fazla yatırım yapıldı” dedi. 
 
‘DAHA FAZLA ACI ÇEKİLMEMESİ GEREKİR’ 
 
Operasyonla ilgili endişelerini paylaştığını söyleyerek, gerilimin artırılmaması çağrısında bulunan Stoltenberg, “Gerilimin arttırılmaması, insanların daha fazla acı çekmemesi gerektiğini hatırlattım. Ortak bir düşmanımız var, IŞİD. Dayanışma içinde büyük bir kazanım elde ettik ve bölgeyi temizledik. Teröristlerin bir kısmı şu anda yakalandı. Tekrar kaçmasına müsaade etmemek lazım. Uluslararası toplumun nasıl tutulmaya devam edeceğine karar vermesi lazım” ifadelerini kullandı.
 
NATO Genel Sekreteri, Türkiye’nin Rusya'dan satın aldığı S-400 savunma sistemi üzerinde de durdu. Stoltenberg, bu konuda şunları söyledi: “Türkiye'nin bu konuyla ilgili nedenleri olabilir ancak koordinasyon açısından sorun teşkil edebilecek bir uyumsuzluk ortaya çıkabilir. Büyük bir güç demek, büyük bir sorumluluk demektir. NATO, Türkiye'nin ne kadar büyük bir müttefik olduğunun farkındadır.” 
 
‘NATO KUZEY SURİYE’DE BULUNMUYOR’
 
Ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Basın mensuplarının "NATO, PYD ve YPG'ye nasıl bakıyor?" sorusunu yönelttiği Stoltenberg, "NATO'nun kamuya açık bir terör örgütü listesi yok. BM ve AB'nin böyle bir listesi var, bizim yok. Biz terörizmin bütün görüntüsüyle eşit olduğunu düşünüyoruz ve NATO da IŞİD'e Karşı Mücadelede Koalisyonu’nun büyük bir parçası olduk. IŞİD bizim ortak bir düşmanımızdır. Esas mücadeleye devam etmenin yerel güçleri eğitmekle olduğunu biliyoruz. Afganistan ve Irak'ta da bunu yapıyoruz. YPG'ye geldiğimizde ise müttefiklerimiz arasında bir fikir birliği oluşmadı. Terörizmle mücadeleye devam edeceğiz ancak Kuzey Suriye'de NATO bulunmuyor" yanıtını verdi.
 
Stoltenberg'in saat 14.00'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi bekleniyor.