Kerestecioğlu: IŞİD’in yeni katliamlarını nasıl önleyeceksiniz?

img
ANKARA- Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırısıyla IŞİD’in yeniden uyanacağını belirten HDP’li Filiz Kerestecioğlu, “IŞİD üyelerinin Suriye'de ve Türkiye'de yeni katliamlar yapmalarını nasıl önleyeceksiniz? Süleyman Soylu'nun dediği gibi ‘O iş bende’ mi diyeceksiniz?” dedi.
 
Yargı paketinin görüşüldüğü Meclis Genel Kurulu’na Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) IŞİD saldırısı sonucu 103 kişinin yaşamını yitirdiği 10 Ekim Ankara Gar katliamının tüm boyutlarıyla araştırılması amacıyla sunduğu araştırma önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi.
 
Önerge üzerine Genel Kurul’da kürsüde söz alan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, 10 Ekim katliamının iktidarın ihmallerinin ve suistimallerinin açık bir sonucu olduğunu belirtti. Kerestecioğlu, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırılarının IŞİD’in yeniden uyanması tehdidini doğuracağı uyarısında da bulundu. 
 
‘IŞİD'İN YENİ KATLİAMLARINI NASIL ÖNLEYECEKSİNİZ?’
 
Kerestecioğlu, “Fakat biz, bu tehdide gözü kulağı kapamış, sınırdan bu tarafa tek bir saldırısı dahi olmamış halkları düşman ilan ediyoruz. IŞİD'in Suriye'de 15-20 bin uykuda militanı olduğu, 2 bin militanının ise hapishanelerde tutulduğu söyleniyor. Bir savaş, istikrarsızlık anında bu militanlara ne olacak? IŞİD üyelerinin Suriye'de ve Türkiye'de yeni katliamlar yapmalarını nasıl önleyeceksiniz? Süleyman Soylu'nun dediği gibi ‘O iş bende’ mi diyeceksiniz? IŞİD bu IŞİD bahsettiğimiz, Avrupa ondan çok korkuyor, biz hallederiz onu’ mu diyeceksiniz? Hiçbir şeyi halledemezsiniz, hiçbir şeyi halledemezsiniz. Rojava'yı Türkiye'nin Vietnam'ı yapmakta neden bu kadar ısrarcısınız? Bakın, sınır güvenliği falan değil; savaşın bir nedeni, Kürtlerin bir statü elde etmesine tahammülsüzlükken diğer nedeni de ekonomik kriz ve özellikle yerel seçimler sonrası muhaliflerin bir araya gelişlerini ve dayanışmalarını kırmak" sözleriyle tepki gösterdi.  
 
AKP’DEN TEPKİ
 
Kerestecioğlu’nun konuşmalarına AKP sıralarından tepkiler geldi.  AKP Ankara Milletvekili Emrullah İşler söz aldı. İşler söz alarak, HDP için “Diyorlar ki gerekli, bazı kusurlu olanlar vesaire. Evet, şimdi bu patlamalar neden olmuyor? Şu soruyu sormamız lazım. Güvenlik güçlerimiz yine aynı güvenlik güçleri. Bu ülkenin güvenlik güçlerinin içerisindeki ihanet şebekesi çökertildikten sonra… Ki şimdi siz onlarla kol kola geziyorsunuz, birbirinize destek veriyorsunuz, sosyal medyada paylaşıyorsunuz ve nasıl Suriye'de DEAŞ'la kol kolaysanız aynı şekilde şimdi de FETÖ'cülerle birlikte hareket ediyorsunuz” dedi.
 
‘IŞİD’İ TEŞHİR EDİNCE AKP RAHATSIZ OLUYOR’
 
İşler’in konuşması üzerine sataşmadan dolayı söz alan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç da, “Biz İŞİD’i teşhir ettikçe AKP rahatsız oluyor. Neden? Şimdi, değerli vekiller, yani bu nasıl bir suçlama ya, bu nasıl bir suçlama? Yıllarca Fetullahçılarla iktidar ortaklığı yapan bir parti nasıl kalkar da bize ‘Vatan hainleriyle kol kolasınız.’ der Fetullahçıları kast ederek, nasıl böyle bir şey dersiniz? Siz yıllarca Fetullahçıları bu devletin bütün kademelerinde her yere getirdiniz ‘Ne istedilerse verdik.’ dediniz. ‘Allah aşkına gel hoca, hasret kaldık sana.’ Dediniz. O Türkçe olimpiyatlarında konuşmalar yaptınız. Bütün bunları yapmış olan bir parti olarak nasıl olur da, hangi rahatsızlıkla bunu bize söyleyebilirsiniz?” diye konuştu.