Mızraklı: Savaş Türkiye’ye bir şey kazandırmayacak

img

DİYARBAKIR - İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik başlatılan savaşın Türkiye’ye bir şey kazandırmayacağını söyledi. 

İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik başlatılan operasyona ilişkin konuştu.
 
Savaşın Türkiye’ye bir şey kazandırmayacağını belirten Mızraklı, çözüm için barış diplomasisine işaret etti. Tarihsel, sosyolojik ve siyasal olarak Diyarbakır’da ve Kuzey-Doğu Suriye’de gelişen olayların bir bütünlük içinde ele almaları gerektiğini kaydeden Mızraklı, ülkenin geleceğini giderek daha fazla karartılmasına neden olacak bu adımlardan kaçınılması gerektiğini kaydetti. Tek sözün söylendiği bir süreçten geçtiklerini belirten Mızraklı, “Ülkenin kaderi bu kadar kolay değiştirilebilir olmamalıdır” dedi. 
 
‘SAVAŞ VİCDANLARI TÜKETİR’
 
Türkiye’nin dış politikasının tamamen savaş politikasına dönüştürüldüğünü söyleyen Mızraklı devamla, “Diplomasi böyle yapılmaz. Diplomaside daima çıkış yolunu açan söylem içinde olunmalıdır. Süreçleri tıkayan adımlar atılmaz. Savaş kavramını sıradanlaştırarak yüksek sesle dillendirmeye başladılar. Savaş hakikati, vicdanları ve yaşamı tüketerek ölümleri getirir. Herkes bunun bilincinde olması gerekir. Dünya üzerinde halklara karşı zafer kazanmış hiçbir ordu olmadığı gerçeğini bilerek bir politika geliştirilmelidir. Bu ülkede milyonlarca Kürt yaşıyor. Geçmişte Kobani yaklaşımın sonuçlarının deneyimini yaşamış bir ülke olarak oturup düşünmek zorundayız. Bu ülkedeki Kürtler ve Rojava Kürtleri arasında gönül bağı vardır” ifadelerini kullandı. 
 
‘ÇÖZÜM KÜRTLERLE BARIŞTIR’
 
Türkiye’nin kriz ekonomisi içinde olduğunu ve beraberinde yeni siyasi bir krizi getiren adımların atıldığına dikkat çeken Mızraklı, toplumunda hipnoz durumuna konulduğunu belirtti. “Türkiye’yi bu hipnoz durumdan çıkaracak yegane sihirli sözcük ise Kürtlerle barıştır” diyen Mızraklı, Türkiye tarafından geliştirilecek olan barış diplomasisinin uluslararası ve Ortadoğu'da derin bir nefes almasını sağlayacağını aktardı. 
 
‘İNKAR VE İMHA POLİTİKASI KAZANDIRMAYACAK’
 
Türkiye’nin farklı çevreler arasında gelgitler yaşadığını dile getiren Mızraklı, “Bir yandan Moskova ve Tahran diğer yandan Washington’na kulak vererek halkının esenliğini, huzurunu esas almayan, bölge halklarının güvenliğini tehlikeye atan yaklaşımlar Türkiye’yi oldukça zor bir dönemece sokmuştur” şeklinde konuştu. 
Mızraklı, Kürde karşı imha ve inkar politikasının Türkiye’ye hiçbir şey kazandırmayacağını belirtti. Türkiye ye ağır bedelleri olabilecek yaklaşımlardan uzak durulması gerektiğinin altını çizen Mızraklı, yeni bir toplumsal uzlaşma zemininde yarını birlikte kucaklayabilecek adımlar atılmasının şart olduğunu kaydetti.