'Sustukça sıra Ankara'ya da İstanbul'a da gelir'

img
HABER MERKEZİ - Üç büyükşehir belediyesine kayyum atanmasına HDP'li milletvekilleri tepki gösterdi. Murat Çepni, "Kürt halkına faşizm diğer halklara demokrasi getirmeyecektir" derken, Garo Paylan, "Sustukça sıra Ankara’ya da, İstanbul’a da gelir" uyarısında bulundu. 
 
İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan’ı görevlerinden uzaklaştırarak yerlerine kayyum atadı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, belediyelere kayyum atanmasına ve parti yöneticilerinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. 
 
ÇEPNİ: DARBE SÜRÜYOR
 
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, “Darbenin çocukları darbe yapmaya devam ediyor” dedi. AKP'nin Kürt halkının iradesine karşı savaş açarak kendisini ayakta tutmaya çalıştığını belirten Çepni, "Bugün de sınır ötesi işgal ve seçilmiş belediyelere kayyum politikasıyla ömürlerini uzatmayı hedefliyor. 3 belediyemiz de halkımızın doğrudan iradesiyle seçildiler. Sarayın pazarlama şirketleri değildiler. Bir suç aranacaksa iktidarın 18 yıllık icraatlarının hepsi suç delilidir. Bu gaspı, darbeyi asla kabul etmeyeceğiz. Halkımızla birlikte net bir biçimde karşısında duracağız. Tüm Türkiye halklarına da çağrımız şudur; Kürt halkına faşizm diğer halklara demokrasi olmayacaktır. Kürt halkının maruz kaldığı faşizme karşı hep birlikte mücadele edilmezse tecrit ve kayyum siyaseti dışında tek bir birey kalamaz” ifadesinde bulundu. 
 
KEMALBAY: SEYİRCİ KALMAK BİAT ETMEKTİR
 
HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da, AKP-MHP bloğunun halkın iradesine darbe yapmaya devam ettiğini söyledi. Bu darbeye seyirci kalan her kesimin kaybedeceğini dile getiren Kemalbay, “'Sadece HDP’ye, Kürtlere yapılan bir uygulama' diye şoven kodlarla olaylara bakan varsa çok ciddi bir hata yapar. Dün Kaz Dağları'ndaydık oradaki aymazlık, gözü dönmüşlük, yasayı, hukuku çiğneyerek bu toprakları yerli -uluslararası sermayeye, rant çetelerine peşkeş çekenlerle Diyarbakır'ı, Van’ı, Mardin’i hırsız kayyım çetelerine teslim eden aynı hukuksuzluktan besleniyor. Saraydan beslenen bu gidişe demokrasiden yanayım diyen herkesle, her parti ve yapıyla birlikte dur demeliyiz. Seyirci kalmak siyasi bir rant çetesine biat etmektir. Türkiye’de ne sorun varsa halk çözer, halkın iradesi esas alınırsa sorun kalmaz. Halkın iradesine, hukuka yapılan her müdahale ise kanamayı artırıyor, kangrenleşiyor. Kenan Evren dahi bu kadar ileri gitmemişti. 80 darbecilerini aratıyorlar, sonları Kenan Evren gibi de olmayacak. Er ya da geç zulümle abad olunmayacağını görecekler” dedi.
 
PAYLAN: SUSTUKÇA SIRA İSTANBUL’A DA GELİR 
 
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, halkın iradesine darbe yapıldığını belirterek, tüm toplumu tepki vermeye çağırdı. Paylan, “Dört ay önce halkın ezici çoğunluğuyla geri aldığımız Diyarbakır, Van, Mardin belediyelerine yine kayyım atadılar. Halkın iradesine yapılan bu alçakça darbeye karşı bütün siyasi partiler ve toplum tepki vermelidir. Sustukça sıra Ankara’ya da, İstanbul’a da gelir…” uyarısında bulundu.
 
KERESTECİOĞLU: SEÇİMLE GELMEYEN YÖNETEMEZ
 
HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da görevden almalara tepki gösterdi. "Seçimle gelmeyen yönetemez!" diyen Kerestecioğlu, şu ifadeleri kaydetti: "Seçimle gelmeyen yönetemez! Arkadaşlarımız çalmadılar, çalanı çırpanı açık ettiler; Mardin, Van, Diyarbakır Belediyeleri tüm bir ülke demek bunu unutmayalım. Bu ülkeye, insanlarına, geleceğine çok yazık. Zorbalığa karşı birlik olmaktan vazgeçmemeliyiz..."