Sancar: Kürdistani Seçim İttifakı'nı kalıcı hale getirme kararı aldık

img

DİYARBAKIR-  Kürt partilerinin temsilcileriyle Diyarbakır’da bir araya gelen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kürdistani Seçim İttifakı'nda yer alan partiler ile kurdukları platformu kalıcı hale getirme kararı aldıklarını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ile HDP milletvekilleri Meral Danış Beştaş, İmam Taşçıer, Alican Önlü, Nusrettin Maçin, Nejdet İpekyüz, Yenişehir ilçesinde bulunan New Garden Hotel’de Kürt siyasi parti temsilcileriyle toplantı gerçekleştirdi. Kürt birliğinin ele alındığı toplantıya Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürt Demokratlar Platformu (PDK-Bakur), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T) ve Azadî Partisi temsilcileri katıldı.
Basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından açıklama yapıldı. 
 
KARDAŞ: KÜRDİSTAN HALKINA MÜJDE VERECEĞİZ
 
Açıklamada konuşan KDP-T Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş, ulusal siyaset hattının kalıcı hale gelmesi için bir araya geldiklerini belirterek, “Bu toplantının Kürdistan’da kalıcı bir siyaset haline gelmesini umut ediyoruz. Dünyada var olan ‘Kürtler birlik olamaz’ algılarını kıracağız. Bir birimizi tanıdıkça, bir birimize daha çok ısınıyoruz. Kürdistan halkına güzel müjdeler vereceğiz: Birlik hattını oluşturuyoruz. Kürdistani güçler ve oluşumlar bir arada, siyasette ulusal birliği yükseltiyoruz” dedi.
 
‘ROJAVA’DAN GÜÇ ALIYORUZ’
 
Kürdistani İttifak dışında kalan Kürt partilerinin birlik içinde yer almaları için ısrarlarını sürdüreceklerini ve bu konuda ziyaretlerde bulunacaklarını aktaran Kardaş, “Siyaseten kalıcı bir birliğin sağlanması için mücadele ediyoruz. Bugün Kürdistani siyasette her dört parçada olumlu gelişmeler yaşanıyor. Kürdistan’ın her dört parçasındaki birlik çalışmalarını destekliyoruz. Özellikle Güney Kürdistan ve Rojava’da bir araya gelen partiler, birlik konusunda önemli bir mesafe aldılar ve onlardan güç alıyoruz. Bu birlik çalışmalarından mutluluk duyuyoruz ve başarıya ulaşmalarını temenni ediyoruz. Onların başarısından güç alacağız. Bu çalışmaların ve görüşmelerin başarıya ulaşacağına inanıyoruz. Bugün seçim için toplanmadık, sadece ulusal birlik için bir arada olmak amacıyla toplandık” diyerek, ulusal birliğin sağlanması için toplantılarının devam edeceğini aktardı.
 
SANCAR: GÖRÜŞ BİRLİĞİ OLUŞTU
 
Toplantıya dair görüşlerini açıklayan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın konuşması ise şu şekilde: 
 “Bugün burada Kürdistani İttifak partileriyle bir araya geldik. HDP olarak Diyarbakır’da gerçekleştirdiğimiz ziyarete, buradaki programlar çerçevesinde böyle bir buluşmayı arzu etmiş ve dilekte bulunmuştuk. Sağolsun arkadaşlar toplantıyı organize ettiler, çok yapıcı ve verimli bir buluşma oldu bizler açısından. Pek çok konuda tüm açıklığıyla konuşma fırsatı bulduk. Bu görüşmeden bazı somut kararlar alma memnuniyetiyle ayrılıyoruz. Biraz önce sevgili Mehmet Emin kardeşimin de belirttiği gibi öncelikle seçime dönük bir ittifak olarak ortaya çıkan platformun, bundan böyle kalıcı hale gelmesi için çalışmaların yoğunlaştırılması konusunda görüş birliği oluştu.
 
BİR BAŞLANGIÇ OLARAK GÖRÜYORUZ
 
Esasen seçimlerden sonra bu yönde görüşmeler yapılmıştı ama ilk defa bugün Kürdistani İttifak’ın kalıcı hale gelmesi açıkça ve somut bir şekilde konuşuldu. Ve ilk adım bugün atılmış oldu. Kürdistani İttifakı kalıcı hale getirmek amacıyla somut çalışmalar yapılmasına dönük karar bu toplantıdan çıktı. Bugünkü toplantıyı bu yönde bir başlangıç olarak görüyoruz. Bundan sonraki toplantının tarihini mevcut sekreterya belirleyecek, o toplantıda bugün alınan karar gündemin tek maddesi olacak ve bu madde etrafında, bu gündem etrafında somut çalışmalar yapılacak. Elbette büyük önem verdiğimizi tekrar söylemeye bile gerek görmüyorum.
 
BİRLİĞİN HAYATİ ÖNEMİ
 
Bu görüşmeleri HDP olarak iki açıdan son derece hayati önemde görüyoruz. Çok büyük değer veriyoruz. Birincisi Kürtlerin bir ulusal birlik meselesi vardır. Ulusal birliğin hayati önemi Kürtlerin ulusal varlığının tehdit altında olmasından kaynaklanmaktadır. Ulusal hakları ya tanımıyor, inkar ediliyor ya da var olan haklarına yönelik amaçlı müdahaleler sürekli yapılıyor. Dolayısıyla ulusal varlıkları ve hakları tehdit altında olan bir halkın siyasi temsilcilerinin de ortak bir çizgide buluşma mecburiyetleri vardır. Kendi aralarında ortaklığı oluşturma yükümlülükleri ve sorumlulukları vardır. Bu sorumluluk her konuda görüş içinde bulunmayı şüphesiz gerektirmez. Temel konularda, ilkelerde ve hedeflerde buluşmak Kürt halkına karşı tarihi, siyasi ve hatta ahlaki bir sorumluluktur.
 
KÜRTLERİN KATKISI OLMADAN MÜMKÜN DEĞİL
 
Bu sorumluluğun bilinciyle bir araya geliyoruz. HDP bu konuda üzerine düşeni yapmaya kararlıdır. Aynı kararlılığı ve samimiyeti Kürdistani İttifak partilerinde de fazlasıyla görmüş olmak bizleri sevindiriyor. Bu ittifak çalışmalarının önemli bir diğer boyutu da Türkiye demokrasisine güçlü bir katkı sunma potansiyeline sahip olmasıdır. Türkiye’de demokratik dönüşüm Kürtlerin katkısı olmadan mümkün görünmüyor. Bu konuda da ittifak partileriyle de görüş birliği içinde olduğumuzu müşahede ettik.
 
ÖZGÜRLÜK UMUDUMUZU BÜYÜTÜYOR
 
Kürtlerin etkili katılımı, ancak Türkiye’de demokratik dönüşümünü mümkün kılar, bunun bütün kamuoyuna duyurulmasını önemli görüyoruz. Demokrasi hedefi olan, gidişattan memnun olmayan bütün kesimlerin bu gerçeği samimiyetle ve ciddiyetle dikkate almaları çağrısını hep birlikte yapıyoruz. Öte yandan Türkiye’de demokratik dönüşüme katkı sunma potansiyeli, gücü bu kadar yüksek birlikteliğin Ortadoğu’da aynı etkileri doğurabileceğine inancımız vardır. Hem Kürtler arası birlik çalışmalarına buradan katkı sunabiliriz hem de hep birlikte Ortadoğu’daki demokratik dönüşümünü teşvik edebiliriz, güçlendirebiliriz. Bu çerçeve bizlere önümüzdeki dönem için moral veriyor, hem de umudumuzu, demokratik dönüşüm, özgürlük ve Kürtlerin ulusal hakları konusundaki umudumuzu da büyütüyor.
 
ÇALIŞMALAR SOMUTLAŞARAK DEVAM EDECEK
 
Kürdistani ittifak partilerine, bize yönelik saldırı ve baskılar karşısında bizlere verdikleri destek ve dayanışma mesajları için de teşekkür ettik. Bu destek ve dayanışmalarının da büyüyerek devam edeceğini dile getirmelerinden büyük mutluluk duyduk. Bundan şüphemiz yoktu. Burada bir kez daha yüz yüze bu durumu da görüştük ve bu şekilde teyit ettik. Bundan da elbette memnuniyet duyuyoruz. Pek çok konuda çalışmalar somutlaşarak ve sağlamlaşarak ilerleyecektir. Önümüzdeki yol, bu yoldur. Bu yol da hepimiz için iyi bir yoldur. Yolumuzun açık olduğunu görüyoruz, buna inanıyoruz. Bütün arkadaşlara buradan bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz.”
 
Açıklamanın ardından HDP Eş Genel Başkanı Sancar, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP milletvekilleri ile Kürt partilerinin temsilcileri, esnafları ziyaret etmek üzere Sur ilçesine geçti.