DİSK yöneticileri: Emekçinin gündeminde AKP'yi göndermek var

img

İSTANBUL - Ülkeyi yönetememe sorununun bir sonucu olarak erken seçim tartışmalarının gündeme geldiğini belirten DİSK yöneticileri, "Emekçilerin gündeminde geçinememe, yoksulluk ve AKP’nin çekip gitmesi var" dedi. 

evrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu ve Dev Yapı İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, gündemdeki erken seçim tartışmalarını değerlendirdi. Türkiye’de siyasi ve ekonomik bir krizin yaşandığını ve bu krizlere paralel olarak erken seçim tartışmalarının gündemi meşgul ettiğini söyleyen Serdaroğlu, pandemiyle birlikte ekonomik krizin daha belirgin hale geldiğini aktardı. Mevcut iktidarın artık süreci yönetemediğini dile getiren Serdaroğlu, “İktidar hem ekonomik hem de siyasi olarak artık yönetemiyor. Bu açıdan bugünkü hükümetin toplumdan özür dileyip bu işi bırakarak daha iyi yönetecek bir yönetime hükümeti teslim etmesinde fayda var. Çünkü bu şekilde gittiği takdirde bataklık içerisinde sürekli daha kötüye giden bir ülke olacağız” dedi.
  
‘İKTİDARIN ÇEKİP GİTMESİ GEREKİR’ 
 
İşçilere yönelik hak gasplarının siyasi iktidara önemli bir tepkinin ortaya çıkardığını ve iktidara karşı bir dip dalganın oluştuğuna dikkati çeken Serdaroğlu, “AKP’nin bu saatten sonra emekçiden oy alma şansı yok. Biz erken seçim çağrısından öte şunu söylüyoruz; siyasi iktidar ülkeyi yönetemiyor. İşçilerin haklarını gasp eden bir tutum içinde hareket ediyor. O nedenle çekip gitmesi gerekiyor. Ülkeyi, ehli, emek dostu ve toplumda ayrımcılık yapmayan insanların yönetmesi gerekiyor” diye konuştu.
 
YÖNETEMEMENİN SONUCU 
 
DİSK Dev Yapı İş Genel Başkanı Özgür Karabulut göre ise; erken seçim tartışmalarını siyasal iktidarın ülkeyi yönetememesinin bir sonucu olarak gündeme geldiği yönünde. Karabulut, “Bir yandan da milyonların geçinememesinin, mevcut sistemden umudunu kesmesinin bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor. Siyasal iktidar ülkeyi yönetemediğinde erken seçime başvurur. Cumhurbaşkanı en son ‘erken seçimler olmayacak, kabile devleti miyiz ki sürekli erken seçim yapalım’, dedi. Ama geçmiş dönemden de biliyoruz ki kendi yönetimdeki ülkeyi birçok kez erken seçime götürdü. Erken seçime gönderdiği dönemde yönetememe krizi vardı, şimdi de vardı. O yüzden seçim olmayacak açıklamaları pek inandırıcı da gelmiyor” diye belirtti.
 
‘GEÇİNEMİYORUZ ÇIĞLIĞI BÜYÜYOR’
 
Yaşanan ekonomik krizden dolayı milyonlarca insanın mevcut iktidar ittifakından umudunu kestiğini dile getiren Karabulut,  şunları söyledi: “Her gün ‘geçinemiyoruz’ çığlığı büyüyor. İşsizlik ve yoksulluk hat safhaya varmış durumda. Sadece emek alanında değil, her alanda ciddi yıkımlar var. Siyasi iktidara karşı tepkiler büyük. Bu tepkiler sonucunda da erken seçimler gündeme geliyor. Ama biz işçiler emekçiler cephesine baktığımızda erken seçimden ziyade bir geçim ve yaşama kaygısı daha ağır basıyor. Fabrikalar kapanıyor, üretim düşmüş durumda ama bir yandan da patronların sermaye karı da artıyor. Buna karşı da siyasi iktidar erken seçimi tartışıyor. Ne kadar olmayacak deseler de erken seçim olacak. Bize bakacak olursak da erken seçim gündemimizde değil. Bizim gündemimizde kendi işsizliğe yoksulluğa karşı bir mücadele geliştirmek var. İşçilerin emekçilerin gündemi seçimden ziyade geçim derdidir. Ama bir seçim olacaksa da emekçilerden bu iktidara oy yok” şeklinde konuştu.
 
MA / Naci Kaya