Meclis’te ‘küfür’ oylamayla kabul edildi

img
ANKARA - Meclis Genel Kurulu’nda sosyal medya teklifinin görüşüldüğü sırada AKP’li vekil Oya Eronat, HDP’li vekil Hüseyin Kaçmaz’a hakaret ve küfürler savurdu. Oylama sonucu Eronat’a “kınama cezası” verilmedi. 
 
AKP’nin sosyal medyaya düzenlemeler getiren yasa teklifinin geçtiği Meclis Genel Kurulu görüşmelerinde, AKP ve HDP’li vekiller arasında “Kürt düşmanlığı” tartışması çıktı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, kürsüde yaptığı konuşmada, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Irak Federe Kürdistan Bölgesi’ne dönük bombardımanında sivillerin zarar gördüğünü ve hayatını kaybettiğini dile getirdi. AKP sıralarından gelen tepki ve hakaretler üzerine Kaçmaz, "Sizin Kürt düşmanlığınız sınırları aştı, her tarafta Kürt düşmanlığı yapıyorsunuz, iktidarınızın sonu geldi” ifadelerini kullandı.
 
SİVİLLER ÖLDÜRÜLDÜ 
 
Kaçmaz, “19 Haziran’da Dohuk’ta 4 sivil hayatını kaybetti. 19 Haziran’da yine 1 sivil hayatını kaybetti. 25 Haziran’da da Süleymaniye’nin Şarbajêr ilçesine bağlı Kuna Masî köyünde TSK’nin hava saldırıları sonucu 6 sivil vatandaş yaralandı. Saldırı anı da -belki birçoğunuz görmüşsünüzdür- piknik alanındaki bir aile tarafından da kaydedildi” dedi. Kaçmaz’ın konuşması sırasında AKP sıralarından gelen tepkiler üzerine genel kurulda tansiyon yükseldi. 
 
ERONAT’TAN HAKARET 
 
Meclis tutanaklarına geçen tartışmalar sırasında AKP Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, Kaçmaz’a “Ahlaksız, şerefsizsin sen” dedi. HDP’liler, Eronat’ın özür dilemesini ve kınama cezasının verilmesini istedi. Gerilimin büyümesi üzerine Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, birleşime 5 dakika ara verdi.
 
Aranın ardından Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, Oya Eronat'ın, Kaçmaz'a yönelik yaralayıcı söz kullandığını belirterek, kınama cezası verilmesini Genel Kurul'un oyuna sunacağını söyledi.
 
Oylamadan önce söz alan AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, Kaçmaz'ın sözlerinin de yaralayıcı olduğunu, Eronat'ın tavrının tepki kapsamında görülmesi gerektiğini söyledi. Yapılan oylamada, Eronat'a kınama cezası verilmesi kabul edilmedi.
 
CHP’DEN TEPKİ
 
CHP’li vekiller de AKP’ye tepki göstererek, “Sosyal medya sansürleriniz de böyle mi olacak?” derken, CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül ise, “Adalet mi bu ya? Küfredecek ondan sonra da devam edecek. Sayıyla adalet mi olur? El kaldırmayla adalet mi olur?” dedi.
 
OLUÇ: MECLİS TARİHİNDE İLK OLDU 
 
HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ise, Eronat’a ceza verilmemesine tepki göstererek, “Bu tutumu nasıl yorumluyoruz? Birincisi, politik olarak şunu söyleyeyim: Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu, evet, çoğunluğa sahip, çoğunlukçu bir anlayışa sahip -bunu politik olarak hep eleştirdik- çoğulcu bir anlayışa sahip değil, müzakereci bir anlayışa sahip değil. Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu, biraz evvel burada oy kullanarak milletvekiline hakaret edilebileceğini ve küfür edilebileceğini Meclis tutanaklarına geçirdi; durum budur. Meclis’in tarihinde ilk defa bir hakaret, açık hakaret Meclis tutanaklarına kabul edilebilir olarak geçti; durum budur” dedi.