Emniyetten Nadira Kadirova ile ilgili yanlış cevap!

img
ANKARA - CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun, şüpheli şekilde yaşamını yitiren Nadira Kadirova’nın ölümüne ilişkin verdiği soru önergesine yanıt veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, emniyetin yanlış bilgi verdiğini belirterek, sorumlular hakkında gerekli işlemin yapılacağını söyledi.
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde şüpheli şekilde yaşamını yitiren Nadira Kadirova’nın soruşturmasının akıbetine ilişkin verdiği soru önergesine, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan yanıt geldi. 
 
Tanrıkulu’nun şüpheli şekilde yaşamını yitiren Kadirova’ya ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle 7 Ekim 2019’da verdiği önergesine, 15 Haziran’da Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından verilen cevapta, “Soru önergesinde bahsi geçen olayla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca tahkikat devam etmektedir” ifadelerine yer verilmişti. Oysa Kadirova’nın şüpheli ölümüne ilişkin 2 Mart’ta savcılık takipsizlik kararı vermişti.
 
Cumhuriyet’te yer alan habere göre; önergeyi yanıtlayan Soylu, yanlış bilgi verildiğini kabul etti. Soylu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay tarafından verilen bir önceki yanıtta yanlış bilgilendirme yapıldığını belirterek, “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 3 Mart 2020 tarihinde ‘kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına’ dair karar verildiği ve kararın Ankara 2. Sulh Ceza Hâkimliği’nce kesinleştiği ve bu durumda sehven yanlış bilgi verildiği anlaşılmıştır. Bu hataya neden olan ilgililer hakkında gerekli tahkikat tarafımdan başlatılmış olup sorumlular hakkında gereği en kısa sürede yapılacaktır” ifadelerine yer verildi.
 
Soylu imzasıyla verilen yanıtta, TBMM’nin bilgi edinme ve denetim yollarından biri olan yazılı soru önergesinin “anayasal bir hak” olarak düzenlendiği belirtildi. Tanrıkulu’nun İçişleri Bakanlığı’na 770 adet soru önergesi verdiği belirtilmesi dikkat çekerken, şöyle denildi: “Toplamda ise 3 bin 80 adet soru önergesinin tarafıma tevcih edildiği ve bin 746’sına cevap verildiği, soru önergelerinin cevaplanması için gerekli çalışmaların azami gayretle yürütülmekte olduğu hususlarını bilgilerinize arz ederim.”
 
NE OLMUŞTU?
 
AKP’li Şirin Ünal’ın evinde çalışan Nadira Kadirova, 23 Eylül 2019 tarihinde şüpheli şekilde ölmüştü. Kadirova’nın Ünal’ın silahıyla intihar ettiği ortaya çıkmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise Kadirova’nın ölümüne “intihar” diyerek, bu durumu şöyle açıklamıştı: “Kadirova'nın, Şirin Ünal'a ait silahı ve bir adet mermiyi dolap içerisinden alarak sakladığı, olay günü odasının kapısını kilitleyerek söz konusu silahı kalp üzerine dayayıp bir el atış yapmak suretiyle intihar ettiği… Kadirova'yı intihara azmettiren, teşvik eden, intihar kararını kuvvetlendiren ve intiharına herhangi bir şekilde yardım eden kişi ya da kişilerin bulunmadığı anlaşılmıştır."
 
SİLAHTA PARMAK İZİ BULUNMADI
 
Ankara Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü’nün savcılığa gönderdiği ve “takipsizlik” kararına giren raporda ise “Olayda kullanılan silah üzerinde parmak izi tespit edilemediği” belirtilirken, Kriminal Polis Laboratuvarı raporunda ise Kadirova’nın elinde atış artıklarına rastlanmadığına işaret edilmişti.