Yazar Temo: Kürtçe yayınları okuyun

img
MARDİN – Kızıltepe’de okurlarıyla buluşan Selim Temo, Kürt dilinin zorlu süreçlerden geçtiğini hatırlatarak, herkese Kürtçe yayınları tercih etmeleri çağrısında bulundu. 
 
Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Kürt yazar Selim Temo okurlarıyla  buluştu. Cafe Daktilo Kültür ve Sanat’ın organize ettiği buluşmaya yoğun katılım gözlemlenirken, buluşmada sıcak ve keyifli sohbetler yaşandı.
Selim Temo, meşakkatli bir süreçte Kürt dili üzerine çalıştıklarını ifade ederek, gelecek kuşakların açılan yoldan ilerleyebileceklerini söyledi. Kürt yazar Mehmet Uzun ile yaşadıkları anıları anlatan Temo, eskiden yazdıkları oyunların, tekstlerinin polislerin onayından geçtikten sonra oynanabildiğini hatırlattı. Edebiyatta, eleştirinin önemine değinen Temo, yapılan eleştirilerle edebiyatın daha da ilerletilebileceğini kaydetti.
 
Kürt dilinde ortaya koyulan eserler ile Kürt dilinin kabul ettirildiğinin altını çizen Temo, Kürtçe’nin orijinal olarak korunduğunu aktardı. Avrupa’da var olan dillerin günümüzde giderek kaybolduğuna dikkat çeken Temo, “Bugün Almanya’ya veya İsviçre’ye gidildiğinde sözüm ona o ülkenin dilinde eserler ortaya koyan kişilerin aslında o etnik yapıya ait olmadığını görüyoruz. Devleti olan ve kurumsallaşmış birçok dil yitiriliyor. Belli kalıplarda üretimler yapılıyor” dedi.
 
DÜNYADA MEM Û ZÎN'İN BİR BENZERİ YOK 
 
Kürt edebiyatındaki Mem û Zîn destanına değinen Temo, şimdiye kadar hiçbir edebiyatta bu destan kadar güçlü bir yazınsal ürün görmediğini dile getirdi. Dört devlet tarafından baskı altına alınan Kürt dilinin kendini sadece koruyabildiğini ifade eden Temo, herkese Kürtçe dergi ve kitapları okuma önerisi yaptı. 
 
Buluşma Selim Temo’nun okurları için kitaplarını imzalamasıyla sonlandı.