‘Devlet kadın ve çocukları korumak yerine failleri korumayı seçmiştir’

img
AYDIN - Aydın Kadın Platformu, 3’üncü Yargı Paketi’ne, “Devlet kadın ve çocukları korumak yerine failleri korumayı seçmiştir” diyerek tepki gösterdi.
 
Aydın Kadın Platformu 3’üncü Yargı Paketi ile Meclis’e getirilmesi beklenen infaz düzenlemesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Devlet kadın ve çocukları korumak yerine failleri korumayı seçmiştir. Toplumun tüm kesimlerince karşı çıkılmasına rağmen AKP tarafından düzenlenen ve medyaya yansıyan ceza infaz yasası taslağında, uyuşturucu ve cinsel suçların da infaz indirimi kapsamına alındığını görüyoruz" denilerek yasanın kadınlara ve çocuklara karantina şartlarında şiddeti arttıracağı ifade edildi. 
 
Türkiye’de mevcut düzenlemeler nedeniyle “3-5 yıl yatıp çıkarım” yaklaşımına sahip olan potansiyel saldırganların olduğu ve ceza indirimler ile sayılarının artacağına dikkat çekilen açıklamada, “Daha yasa çıkmadan, Rize'de boşandığı eşini başından vurarak öldürülen erkek ve Aydın Kuyucak'ta eşini ve çocuğunu silahla öldüren erkek haberleri basına yansıdı. Bu cinayetler yasanın erkek şiddetini cesaretlendirdiğini ve daha da arttıracağını bize göstermektedir" denildi. 
 
'DEVLET FAİLLERİ KORUMAYI SEÇMİŞTİR'
 
Kadına yönelik şiddetin, kadın sağlığına verdiği fiziksel, sosyal zararlar nedeniyle öncelikli sağlık sorunu kabul edilmesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, “Koruma kararı çıkartılan kadınların yaşam hakkına kastedildiği bir ülkede, bu yasa teklifinin hem kadınları, hem de toplumu temelden etkileyen ciddi sorunlar doğuracağı açıktır. Bu infaz paketiyle devlet kadınları ve çocukları korumak yerine, failleri korumayı seçmiştir” ifadeleri yer aldı.
 
‘KADINA YÖNELİK SUÇLAR'
 
İfade özgürlüğünü kullandığı için cezaevlerinde bulunan birçok gazeteci, siyasetçi, öğrenci, akademisyen, avukat ve insan hakları savunucusunun serbest bırakılmasını talep ettiklerini bildirilen açıklamada, devlete yönelik uyarıları şu şekilde yer aldı: “İnfaz paketinin, kadına ve çocuğa yönelik cinsel istismar suçu işlemiş kişileri kapsamasını reddediyoruz. Devletin her türlü şiddete, istismara karşı olmasını, şiddeti önlemek için imzalamış olduğu uluslararası İstanbul Sözleşmesini uygulamasını, sivil toplum örgütlerinin hazırlamış olduğu kadına yönelik şiddet raporlarını dikkate almasını, hazırlamış olduğu af paketinde, uyuşturucu, kadına yönelik şiddet ve cinsel suçların derhal çıkarılmasını talep ediyoruz.”