'İnfaz teklifi virüs kadar korkutucu'

img

VAN - İktidarın siyasi partilere sunduğu "cinsel istismar suçlarına indirimin" de yer aldığı infaz teklifine tepki gösteren kadın hakları savunucusu Zozan Özgökçe, teklif için "Virüs kadar korkutucu" derken, TJA aktivisti Gule Komi ise "Kadınları kim koruyacak" diye sordu.

 
Meclis’te grubu bulunan partilere sunulan infaz düzenlemesine dair taslak teklifinde, cinsel istismar suçlarına indirim maddesinin yer almasına tepkiler devam ediyor. Özgür Kadın Hareketi (TJA) Van aktivisti Gule Komi, kadın örgütlerinin, sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınmadan hazırlanan taslak teklifinin kabul edilir hiçbir yanının olmadığına vurgu yaparken, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Van Kadın Derneği (VAKAD) kurucularından feminist aktivist Zozan Özgökçe ise teklif için “Virüs kadar korkutucu” değerlendirmesini yaptı. 
 
KADINLARI KİM KORUYACAK?
 
Söz konusu indirimin kadın ve çocuğa yönelik suçlarda cezasızlık algısı yaratacağına işaret eden TJA Aktivisti Gule Komi, kadın ve çocuğa yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve istismarın artacağı kaygısını paylaştı. Komi, “Uyuşturucuda ise torbacılar artarak gençlerin, kadınların ve çocukların hayatı risk altına girecek bu nedenle. Bu yeni paketin yeniden düzenlenip siyasi tutukluları da kapsayacak adaletli ve eşit bir paket çıkmasını umuyoruz. Bu infaz paketi çıktığı zaman, kadınları kim koruyacak? Katiller ve tecavüzcüler elini kolunu sallayarak çıkacak. Bunu kabul etmiyoruz” diye belirtti. 
 
‘VİRÜS KADAR KORKUTUCU’ 
 
Cezaevlerinde binlerce tutuklu ve hükümlünün olduğunu söyleyen kadın hakları savunucusu Zozan Özgökçe ise, "Bunlar arasında düşüncelerinden dolayı, silaha eli değmemiş gazeteciler, hak savunucuları varken cinsel istismarcıların, kadın katillerinin serbest bırakılması ve cezalarının hafifletilmesi ne temel insan haklarına uygundur ne de insani değerdedir” dedi. 
 
Koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan “evde kal” önleminin şiddeti arttırabileceğine işaret eden Özgökçe, “Bu süreçte yoksulluk, aile içi şiddet ve ev içi sorumluluk yüklenmiş kadınlara, boynundaki yükümlülükler fazlalaşmışken bu paketin çıkması virüsün bulaşması kadar korkutucudur. Kadın örgütlerinin, sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınmadan bu paketin çıkması fırsatçılıktır” diye konuştu.