Olası şiddet karşısında izlenmesi gereken yol

img

ADANA – HDP Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Mehtap Sert, salgın nedeniyle artabilecek ev içi şiddete dikkati çekerek, kadınların olası durumda izlemesi gereken yolu sıraladı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Mehtap Sert, kadına yönelik şiddetin her gün olduğu gibi koronavirüs (Covid-19) salgınının yaşandığı bu süreçte de devam ettiğini dile getirdi. Koronavirüsten ötürü insanların evde kalması sebebiyle aile içi şiddetin arttığına değinen Av. Sert, "Erkekler virüsten daha tehlikeli duruma getirilmiştir" dedi. 
 
Kadınları koruyabilecek olan tek yasanın 6284 Sayılı Yasa ve İstanbul Sözleşmesi olduğuna değinen Sert, Adalet Bakanlığı’nın koronavirüs salgınına dair aldığı tedbirler içerisinde kimi iş ve işlemlerin durdurulduğunu ancak 6284 Sayılı yasaya ilişkin başvuruların durdurulmadığını hatırlattı.  
 
ŞİDDET VARSA DARP RAPORU ALINMALI
 
Sert, kadınlara uygulanan şiddet sırasında neler yapmaları gerektiğini şöyle sıraladı:  "Şiddete uğradığınızda öncelikle size en yakın Acil Şiddeti Önleme Merkezi’ne, cumhuriyet savcılıklarına, bulunduğunuz yere göre kaymakamlık ya da valiliklere başvuruda bulunabilirsiniz. Ne gibi tedbirler talep edebilirsiniz? Şiddetin derecesine göre; eğer düşük bir şiddet söz konusuysa evden uzaklaştırma, sizi herhangi bir iletişim yoluyla aramasını engelleme, geçici olarak nafaka, velayet hakkı ve benzeri taleplerde bulunabilirsiniz. Şiddet daha ağırsa bunun için darp raporu almanız gerekiyorsa bir hastanenin acil servisine başvuruda bulunarak darp raporu alabilirsiniz."
 
YASALAR RAFA KALKMADI!
 
Darp raporu alan mağdurun savcılığa ifade verip, bunu zapta geçirerek savcıya imzalatması gerektiğini vurgulayan Sert şunları dile getirdi; “Asla unutmayın İstanbul Sözleşmesi, 6284 Sayılı yasa yaşatır ve yasadaki tüm koruyucu tedbirler rafa kaldırılmış durumda değil. Eğer herhangi bir kuruma başvuruda bulunabilecek durumunuz yoksa evden çıkamıyorsanız Alo 183’ü ve 155 polis hattını aramanız gerekmektedir."